Un Sant Jordi etnològic al Museu!

Activitats, música, presentacions de llibre i paradetes, el Museu Etnològic i de Cultures del Món celebra Sant Jordi tal i com pertoca. Els llibres són els protagonistes, tant a la seu del carrer Montcada com a la de Montjuïc. I si el dimarts, 23 d'abril, a Montjuïc, s'instal·la una paradeta amb publicacions i quaderns referents a les mostres i activitats que s'han fet al centre, a les dependències del carrer Montcada es presenta un llibre que parla de la cultura gastronòmica a l'antiga Corona d'Aragó i Catalunya.

 

Llibres i cuina d'altres temps:

És Cuina i Cuiners a la Corona d’Aragó i Catalunya. Un capítol oblidat de la nostra història, tres volums apassionants que signa el cuiner, investigador i escriptor de gastronomia catalana Josep Garcia i Fortuny i que edita Nova Casa Editorial. És un estudi exhaustiu sobre la cuina i els cuiners de l'antic regne i de Catalunya que concedeix el just protagonisme als qui van passar una vida entre fogons per crear les menges més exquisides.

I és que l'obra repassa la història de la cuina en el món occidental en general i , en concret, en els nostres terres, però també ens descobreix, amb noms i cognoms, un seguit de mestres cuiners fonamentals en la història de la nostra gastronomia que, abans de la publicació d'aquest llibre, no eren coneguts ni pel gran públic ni per bona part dels professionals de la cuina d'avui.

Les històries de les elaboracions culinàries i dels seus artífex, doncs, desfilen per les pàgines d'uns volums que repassen les associacions i col·lectius que han agrupat els cuiners en èpoques diverses i que posa en relació la gastronomia amb moments històrics que van des de guerres fins a vagues generals.

Tot plegat, una obra especialment documentada que omple un buit en documentar els costums gastronòmics de l'antiga Corona d'Aragó i de Catalunya i que, a més d'aparèixer editada en paper, també està publicada en dos volums en format digital per Cooking Books.

Seu Montcada

Presentació del llibre Cuina i Cuiners a la Corona d’Aragó i Catalunya. Un capítol oblidat de la nostra història

Dimarts, 23 d'abril

A les 19 h

Entrada lliure

 

Trobadors, música i poesia per matar el drac:

¿Us ve de gust recórrer els patis medievals de la seu del C/Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món i gaudir després de la música i la poesia trobadoresques? Doncs el dimarts, 23 d'abril, Diada de sant Jordi, us esperen Burruezo & Medievalia Camerata per explicar-vos, entre d'altres coses, l'origen de la llegenda de sant Jordi. Voleu matar un drac a cop de música i de versos?

L'activitat ve de la mà dels músics Pedro Burruezo, Jordi Ortega i Robert Santamaría, que formen la Medievalia Camerata i us interpretaran un programa titulat Troba d’Or. Sí, juguen amb el nom dels trobadors, aquells artistes que amenitzaven la vida del seu públic amb cançons i poemes en l'època medieval.

El concert us proposa que els seguiu en algun dels tres recorreguts que faran durant la Diada de Sant Jordi pels patis del museu, començant a l'exterior i acabant al pati central.

Escolteu bé la música trobadoresca explicant-vos històries procedents en gran part de les tres cultures del Llibre, és a dir, la cristiandat, l’islam i el món sefardita.

Ja veureu que, durant la seva actuació, aquests trobadors moderns us explicaran secrets poc coneguts com l'origen sufí de la llegenda de sant Jordi. Veureu també com el cavaller que avui és patró de Catalunya (entre d'altres molts territoris), va matar el drac i, amb ell, les passions, la vanitat i l’orgull…

Durant les interpretacions d'aquests artistes sonaran cançons morisques, joies sefardites cantades en judeocastellà (o "ladino", la llengua que parlaven els jueus de la península Ibèrica), cançons dedicades a figures destacades de la cristiandat… I, sí, també sonaran cançons de trobador amb arrels medievals però interpretades en clau d'avui, com ara els temes Allahouma, El rei de Franzia, Aman Aman o El meu cavaller, entre d'altres composicions en català, castellà, àrab o italià.

Seu Montcada

Troba d’Or, a càrrec de Medievalia Camerata: Pedro Burruezo (veu, guitarra, mandola d’Algèria, arxillaüt, percussions), Jordi Ortega (violoncel) i Robert Santamaría (qanun)

Dimarts, 23 d'abril

A les 12, 17.30 i 18,30 h

Entrada lliure

Reserveu prèviament escrivint a reservesmeb@bcn.cat

 

Paradeta de llibres!

El Museu ha publicat alguns títols sobre les exposicions, activitats i edificis patrimonials en els quals estan emplaçades ambdues seus. Aquests i altres llibres ompliran les paradetes dels dos equipaments les quals oferiran títols relacionats amb el coneixement i la ciència del museu i la seva activitat.

Seu Parc de Montjuïc:

Dimarts, 23 d'abril

Tot el dia

Seu Montcada

Dimarts, 23 d'abril

Tot el dia

 

Veniu a conéixer la biblioteca del Museu Etnològic i de Cultures del Món

Heu estat algun cop a la biblioteca del Museu Etnològic i de Cultures del Món situada a les dependències de Montjuïc d'aquesta institució? Doncs amaga una pila de documents i petits tresors del màxim interès. Ara, aquest espai es pot visitar com a part d'una activitat que recorre també altres biblioteques de museus i equipaments diversos situats a la muntanya de Montjuïc.

És Montjuïc, un llibre obert, una activitat en la que, a més del Museu Etnològic i de Cultures del Món, participen també el Centre d’Estudis Olímpics-Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch i la Cartoteca de Catalunya-Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Totes aquestes institucions tenen seus a Montjuïc i us proposen visitar les seves biblioteques és a dir, els llocs on es conserva tota la documentació referida a la història de la ciutat, les persones que hi viuen i els canvis que tots plegats han experimentat al llarg del temps. Sí, aquestes biblioteques realitzen una tasca impagable de suport i divulgació del patrimoni cultural.

Però, què s'hi guarda exactament en aquests espais de documentació i com s'hi treballa? Us ho explicaran amb tot detall durant aquest itinerari interessantíssim que se celebra, precisament, un dia després de Sant Jordi, una diada que té els llibres com a protagonistes.

Seu Parc de Montjuïc:

Dimecres, 24 d'abril

Hora: 11 h

Preu de l'activitat: Gratuït. Cal inscripció prèvia

Més informació i inscripcions: Centre Cívic El Sortidor (Pl. del Sortidor, 12)

http://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/elsortidor/p/30128/montjuc-un-ll...