Festes d'arreu - La 'Setmana dels Pirates' de les Illes Caiman

En alguns països, la tradició és, si fa o no fa, una novel·la d'aventures o una mena de gran plató cinematogràfic... Els passa a les Illes Caiman, al nord-oest de Jamaica, on, quan fan referència a les tradicions, us estan parlant... de pirates!

Perquè, sí, aquest territori d'ultramar del Regne Unit situat entre Cuba i Hondures és un conegut paradís fiscal i la seu d'una pila de bancs, d'entitats financeres i d'empreses que volen eludir els impostos dels seus països d'origen, però també són uns territoris amb una història crua i duríssima que ha inspirat, convenientment endolcida, tota mena de ficcions.

Les illes les va trobar en un dels seus viatges, el 1503, el navegant Cristòfor Colom, però uns anys més tard, el 1583, ja hi tirava l'àncora un dels pirates més coneguts del món, Francis Drake, un corsari i esclavista que, amb la benedicció de la monarquia britànica, assaltava i robava els vaixells, bàsicament espanyols, que es trobava en els seus viatges. Entre el 1655 i el 1660, Espanya i la Gran Bretanya van mantenir una guerra, que es va acabar amb la cessió a la corona britànica de les Illes Caiman i de Jamaica. Totes dues illes van ser administrades conjuntament fins a la independència d'aquesta última els anys 60 del segle XX.

Després que els primers anglesos s'assentessin a les illes van arribar-hi tota mena de nous veïns: des de refugiats de la Inquisició espanyola a esclaus, uns quants nàufrags que havien perdut els seus vaixells a les costes de la zona i... una pila de pirates. Ja al segle XVIII, el territori de les Illes Caiman havia esdevingut una de les bases per a pirates més populars d'aquells mars...

Per descomptat, les condicions en què vivien aquells homes i la crueltat que demostraven quan realitzaven les seves malifetes tenen poc a veure amb la imatge romàntica i edulcorada que ha arribat fins als nostres dies. D'aquí que avui el passat pirata de les illes no avergonyeixi els habitants de les Caiman, sinó que més aviat els diverteixi. Illa amb un notable atractiu turístic, ja fa prop de quaranta anys anys que celebra la Setmana dels Pirates. Apunteu, perquè cada illa té les seves dates assignades: Hi ha festa a la Cayman Brac del 2 al 4 de novembre; a Grand Cayman, del 8 al 12 del mateix mes; i a Little Cayman, del 16 al 18.

Desfilades, focs artificials, concursos que premien els millors vestits de pirata, jocs per a tots els públics, festivals gastronòmics que omplen els carrers amb la flaire dels plats més populars a la zona... Milers de persones participen a la festa, que comença quan dos immensos galions hissen la bandera pirata. La festa inclou cada any un simulacre de desembarcament pirata a la capital, George Town. Però la cosa no es queda aquí: aquests pirates "segresten" de manera festiva el Governador de les illes, que acaba afegint-se a una celebració que té molt de carnaval temàtic i que atrau cada any un nombre més gran de visitants. No és estrany perquè... a quin altre lloc del planeta es pot assistir a un concurs que premia la millor cançó pirata?