Trencadís Literari 2019

Antropologia, literatura i Ciutat, són els tres eixos al voltant dels quals es mou el cicle Trencadís Literari que organitzem des del Museu Etnològic i de Cultures del Món a la nostra seu del C/Montcada. Aquest any arriba a la seva IVº Edició, i hem volgut fer un format una mica diferent.  El cicle de xerrades, aquest 2019, posa el focus en la literatura de cinema, és a dir, el guió cinematogràfic, i més concretament, en alguns films que han pres com a escenari i font d'inspiració la nostra ciutat.  

Centenars d'escriptors de novel·les o de guions cinematogràfics han trobat a Barcelona un escenari per a les seves trames. De vegades, la mateixa ciutat s'ha convertit en un personatge més que amara tota la història i que esdevé, finalment, protagonista d'una ficció. I és que Barcelona és una ciutat especialment inspiradora, musa de la creació literària i cinematogràfica.

Els convidats d’aquest Trencadís Literari 2019 se sentaran en el mateix escenari però intervindran en un format diferent del d'edicions anteriors, respecte a la dinámica de la sessió.  Enguany, cinc guionistes de cinema conversaran durant  una hora amb Manuel Delgado, doctor en Antropologia i Catedràtic a la Universitat de Barcelona, trobant i analitzant les mirades antropológiques amagades als seus texts.

¿Són la reproducció humana, les tipologies de família i les regles de parentiu únicament convencions culturals que sorgeixen o s’adapten a determinats contextos?

Gràcies a l’estudi que coneixem a través de personatges i accions  que ens arriba mitjançant el guió cinematogràfic, ¿podem fer una lectura antropològica de les formes de vida materials o immaterials de temps anteriors?  I de la mentalitat o organització social?

¿Podem reflexionar sobre un segle passat a través  d’objectes, eines i estris relacionats amb l’alimentació o oci, i descobrir que ja es produïen desnonaments per raons especulatives molt semblants a les actuals?

¿És posible que en ocasions el guió cinematogràfic recorri a una estructura de rondalla o conte encara que manqui del missatge moral que fa pensar en l’àmbit de la cultura popular?

David Victori,  Marc Pastor, Ventura Pons, Claudio Zulian i Carles Benpar i Manuel Delgado, analitzaran les mirades antropològiques ocultes en el llenguatge cinematogràfic recolzats pel visionat d’una seleció d’escenes de les pel·lícules.

 

Les sessions del cicle Trencadís Literari 2019

Espai: se celebren al Museu Etnològic i de Cultures del Món, seu Montcada.

Dates: del 28 de febrer fins a l'11 d'abril. Se celebren en dijous quinzenalment o consecutivament. Consultar les dates al programa.

Hora: a les 19 h 

Informació i reserves:

reservesmeb@bcn.cat

Tel.: 932 562 300

Entrada lliure

 

PROGRAMA:

Dijous, 28 de febrer

Film: Segon origen

Una noia de vint anys i un noi de deu són els únics supervivents d'un desastre indeterminat que acaba amb la vida humana al planeta. Ells, per tant, no només hauran de sobreviure pels seus propis mitjans a partir d'aquell moment sinó que, a més, esdevindran els encarregats de reconstruir la civilització i tornar a poblar la Terra. Bigas Luna va començar a treballar en aquest film però, després de morir l'any 2013, el va continuar Carles Porta.

Convidat:

David Victori és un escriptor i director de Manresa. Va treballar com a assistent de direcció de diversos cineastes, entre els quals Bigas Luna. Després de guanyar el concurs YouTube's Film Festival organitzat per Ridley Scott i Michael Fassbender, va poder rodar el curt Zero, que es va estrenar el 2015. Aquell mateix any, va coescriure el guió del film de Carles Porta Segon origen.

 

Dijous, 7 de març

Film: L’any de la plaga
Carlos Martín Ferrera va dirigir el 2018 aquest film, sobre un jove que trenca amb la seva xicota. Incapaç d'oblidar-la, un dia rep una trucada de la noia, que li demana ajuda perquè troba que la gent que l'envolta s'està comportant d'una manera estranya...

Aquesta pel·lícula, va ser visionada per primer cop al festival de Sitges 2018 i s’ha projectat ja dos festivals més, quedant pendent el Brussels International Festival of Fantastic Film, al mes d’abril d’enguany. A la gran pantalla està previst que s’estreni al llarg d’aquest any, tot i que encara no hi ha data. Com a primícia el Trencadís passarà algunes escenes de la pel·lícula abans de l’estrena al cicle.

Convidat:

Marc Pastor és un autor de novel·la negra i criminòleg que combina la feina a la secció científica del cos dels Mossos d'Esquadra  amb l'escriptura de tema policíac. Les seves novel·les, entre els quals La mala dona, basat en el personatge d'Enriqueta Martí "la vampira del Raval", han estat traduïdes a llengües que van de l'anglès al polonès o el coreà.

 

Dijous, 21 de març

FIlm: El perquè de tot plegat
Un collage cinematogràfic format per quinze històries que ens parlen sobre la naturalesa humana. Es basen en relats del llibre homònim de l'escriptor català Quim Monzó.

Convidat:

Ventura Pons és un dels cineastes més reconeguts i prolífics de l'escena cinematogràfica catalana, tot i que va començar la seva carrera com a director teatral, una tasca que ha reprès darrerament. Ha signat films que van d'Ocaña, retrat intermitent a El Gran Gato, passant per moltíssimes adaptacions d'obres literàries i teatrals com Carícies, Morir (o no) o Barcelona (un mapa) entre d'altres.
 

Dijous, 4 d'abril

FIlm: Born

L'any 2014, coincidint amb les celebracions del Tricentenari dels fets del 1714, un film recuperava amb el màxim de detall l'ambient i les vivències dels barcelonins i barcelonines d'aquell temps. Es basa en les històries de tres personatges que van existir realment.

Convidat:

Claudio Zulian és un director de cinema nascut a Itàlia que treballa entre França i Espanya i que coneix perfectament la nostra ciutat, sobre la que ha muntat exposicions, ha escrit llibres de relats i ha fet instal·lacions fotogràfiques i de vídeo, sovint centrats en els col·lectius marginals i desafavorits. L'any 2014 va rebre l'encàrrec de dirigir Born.

 

Dijous, 11 d'abril

Film: De mica en mica s’omple la pica
Una novel·la d'intriga de l'escriptor Jaume Fuster va donar origen a aquest film, sobre un home a qui ofereixen una bona quantitat de diners per fer de representant viatjant per Europa. De seguida, però, s'adona que es tracta d'un negoci brut.

Convidat:

Carles Benpar és guionista, productor i director de cinema que ha signat films a partir d'històries pròpies com Capitán Escalaborns o Escapada final, i d'altres que adaptaven obres literàries, com De mica en mica s'omple la pica o La veritat oculta (sobre contes de Pere Calders). Va guanyar dos premis Goya el 2006 i el 2007 pels films documentals Cineastes contra magnats i Cineastes en acció.