El cicle de xerrades 'Trencadís Literari' porta Barcelona als escenaris teatrals

Torna al Museu Etnològic i de Cultures del Món el cicle de xerrades Trencadís Literari, que analitza la ciutat des de la perspectiva antropològica, a partir de les creacions artístiques que en parlen. I si en edicions anteriors el cicle s’havia centrat en la imatge de Barcelona a la pantalla gran, aquest any 2020 es dedicarà a seguir el rastre de la capital catalana en els muntatges teatrals.

I és que, aquest 2020, els protagonistes del Trencadís Literari seran un seguit de directors teatrals que ens parlaran sobre les obres que han dirigit, creacions que sempre tenen com a escenari o com a protagonista la ciutat on vivim.

Condueix el cicle l’escriptor i periodista Martí Gironell, autor d’obres literàries com La força d'un destí, premi Ramon Llull de novel·la 2018. Ell s’encarregarà de fer que els directors i directores Joan Lluís Bozzo, Gregori Escalona, Carme Portaceli, Paco Mir i Jordi Prat ens parlin de la ciutat en els seus aspectes més diversos: des de l’històric al social i l’urbanístic.

 

Dijous, 5 de març

Joan Lluís Bozzo ens parla sobre Flor de nit

La primera sessió del cicle està protagonitzada per un dels creadors de la companyia Dagoll Dagom. Ells van dur a l’escenari un musical de Manolo Vázquez Montalbán ambientat en un cabaret del Paral·lel. Allà coincideixen gent amb possibles, senyorets, noies que alternen, revolucionaris i revolucionàries i uns quants reaccionaris… Tot plegat, constitueix una passejada per la vida noctàmbula de la Barcelona dels anys 30 del segle passat.

 

Dijous, 19 de març

Gregori Escalona ens parla sobre Quan la ràdio parlava de Franco

Director de la companyia teatral Atrezo de Vilafranca del Penedès, Gregori Escalona va portar a escena no fa gaire un muntatge de Josep M. Benet i Jornet, un dels dramaturgs contemporanis catalans de més èxit, una peça que ens transporta a la Barcelona de postguerra i ens mostra un entorn de misèria i privacions amb una manca asfixiant de democràcia i llibertats.

 

Dijous 2 d’abril

Jordi Prat ens parla sobre La Rambla de les Floristes

Tot un clàssic del teatre popular català d’alta qualitat, Josep Maria de Sagarra va escriure el 1935 un sainet en vers que prenia com a punt de partida la popular Rambla de les Flors de Barcelona per dibuixar un retrat de la calidoscòpica societat barcelonina de mitjan segle XIX. El director Jordi Prat i Coll va signar una posada en escena on va incloure elements de la Rambla actual que van des dels venedors ambulants i les estàtues humanes fins a l’atemptat terrorista de l’any 2017.

 

Dijous 16 d’abril

Paco Mir ens parla sobre La plaça del Diamant

Humorista, actor, guionista… però també un director que ha sabut recrear als escenaris obres literàries com La plaça del Diamant, la novel·la amb la qual Mercè Rodoreda dibuixava un retrat gris i realista de la Barcelona de postguerra.

 

Dimecres 29 d’abril

Carme Portaceli ens parla sobre L’Auca del senyor Esteve

Amb la col·laboració del dramaturg Pablo Ley, Carme Portaceli va portar a l’escenari del TNC una de les obres més conegudes de Santiago Rusiñol, però ho va fer actualitzant la trama i portant-la als anys del franquisme, amb una banda sonora a càrrec del músic Dani Nel·lo.