Inici|Serveis
659

Centre de documentació i recerca

El Centre de Documentació i Recerca conserva importants fons patrimonials de referència al voltant de la figura de l’escultor i col·leccionista Frederic Marès (1893-1991). És una àrea integrada al Museu que aglutina els fons bibliogràfics, documentals i d’imatges i té l’objectiu de continuar la tasca de catalogació, digitalització i difusió per convertir-se en un espai de referència entre els especialistes i el públic interessat.

Els seus orígens es remunten a l’any 1988 quan Marès dona a l’Ajuntament la seva pròpia obra escultòrica i biblioteca demostrant un interès i una voluntat de deixar un llegat públic a la Ciutat que queda refermat amb el llegat testamentari de 1991 on s’especifica la donació de nombrosos materials documentals.

Els seus fons contenen un gran volum d’informació al servei de la recerca i el coneixement de temes dels quals el Museu és un referent a Catalunya –com la vida artisticocultural i l’ensenyament de les belles arts a Barcelona– i també a l’estat espanyol –com el col·leccionisme d’art del segle XX, el món de l’antiquariat i la història de l’escultura hispànica.

El fons personal Frederic Marès constitueix l’eix vertebrador del centre i és el que li confereix una singularitat pròpia. Permet relacionar les obres i els objectes patrimonials de les col·leccions amb el context i el moment artístic, social i intel·lectual en què Marès va viure.

D’aquest context relacionat amb Marès en formen part els fons de personalitats del món de la cultura, com l’escriptor i dibuixant Eveli Bulbena i el dramaturg i periodista Conrad Roure. Igualment, els fons d’entitats com l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando o el Cercle Artístic de Sant Lluc.

El Museu Frederic Marès, amb setanta anys d’història, conserva i actualitza el fons del Museu, que ens permet resseguir la trajectòria i l’evolució de la institució.

És imprescindible concertar cita prèvia per accedir a cadascun dels fons/serveis.