IniciAparador del Pati dedicat a Joan Abelló

Aparador del Pati dedicat a Joan Abelló

Amb motiu de la celebració de l’Any Abelló, que commemora el centenari del pintor i col·leccionista Joan Abelló i Prat (Mollet del Vallès, 1922- Barcelona, 2008), part de la seva col·lecció i pintura es desplega en diferents punts de la geografia catalana per dialogar amb obres dels fons d’altres museus. El Museu Frederic Marès forma part d’aquesta iniciativa amb l’Aparador del Pati, on s’exposen alguns objectes relacionats amb la seva figura:

 

- Reproducció de la fotografia de Joan Abelló a l’aeroport del Prat. 1963. Francisco Gallés Miquel. Fundació Municipal Joan Abelló.

- Aeroport de Brussel·les. 1967. Joan Abelló. Dibuix original. Fundació Municipal Joan Abelló.

- Fotografia de la maleta de Frederic Marès. Museu Frederic Marès ©Foto: ArtWorkPhoto.eu.

- Manuscrit de L’hora del te.1961. Fundació Municipal Joan Abelló.

- Planxa del gravat que va servir per il·lustrar el llibre de L'hora del te. Des de la finestra de l'estudi. 1961. Planxa d’acer. Fundació Municipal Joan Abelló.

- Llibre El mundo fascinante del coleccionismo y de las antigüedades. Memorias de la vida de un coleccionista, Frederic Marès Deulovol, Gráfica Bachs, 1977. Museu Frederic Marès.

 

Joan Abelló, la col·lecció convidada

L’escultor Frederic Marès (1893-1991) i el pintor Joan Abelló (1923-2008), a més de donar les seves col·leccions a les seves ciutats –Barcelona i Mollet del Vallès, respectivament– i de veure convertit en realitat el seu somni de tenir un Museu van deixar per escrit les seves il·lusions i els seus records en dos llibres autobiogràfics. El mundo fascinante del coleccionismo y de las antigüedades. Memorias de la vida de un coleccionista de Frederic Marès va sortir publicat el 1977. A més de glosar el tarannà del col·leccionista i de recollir la vocació pels objectes i les antiguitats, l’escultor dedica un capítol destacat a la maleta que adquirí en el seu primer viatge a París i amb la que sempre s’acompanyà en els viatges de treball.

Joan Abelló feu també dels viatges arreu del món una necessitat, per pintar i per ampliar la seva col·lecció. Va ser a la mort de Carles Pellicer, el seu mestre, quan va escriure L’hora del te. D’ell heretà algunes obres però sobretot una manera d’entendre i viure l’art que va projectar, després, a la seva casa de Mollet. Allà on avui revivim la seva passió per tot tipus d’objectes, des de ventalls, rellotges, ceràmica, vidre, joguines, agulles de barret, ..., en una col·lecció de col·leccions que evoquen el seu univers particular.

 

 

Lloc: Pati del Museu Frederic Marès

Data: Del 26 octubre al 26 de novembre 2023

Horari: De dimarts a dissabte, de 10 a19 h; diumenges i festius d'11 a 20 h

Preu: gratuït