IniciDesembre 2016. Les nadales d’oficis a Barcelona

Desembre 2016. Les nadales d’oficis a Barcelona

Fins fa poques dècades, i des del final del segle XIX, les nadales d’oficis formaven part de la quotidianitat de les ciutats en el darrer mes de l’any.

Les estampes contenien en la cara principal la il·lustració de l’ofici (sereno, vigilant, carter, carboner, fanaler, escombriaire, etc.), sovint amb motius al·lusius a la seva feina i amb vistes i monuments de la ciutat i una frase felicitant les festes. Al revers s’incloïa un text en vers amb referències als serveis prestats al llarg de l’any i la sol·licitud de la voluntat o propina, doncs la funció fonamental d’aquests productes gràfics era el seu intercanvi per una quantitat de diners o bé per queviures per als àpats nadalencs.

Aquestes setze nadales d’oficis que formen part d’una col·lecció del Museu de més de quatre-cents exemplars del segle XX, majoritàriament realitzats en cromolitografia, alguns d’ells il·lustrats per dibuixants reconeguts, són una bona mostra d’un material gràfic avui extingit i, en alguns casos, ens evoquen oficis desapareguts.

Horari: De dimarts a dissabte de 10:00h a 19:00h. Diumenges i festius de 11:00h a 20:00h