IniciEl Museu participa al programa Patrimonia'm

El Museu participa al programa Patrimonia'm

Aquest dilluns 16 de maig ha tingut lloc la cloenda del programa Patrimonia’m. Col·leccions 2021/2022, impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, a l’auditori de les Cotxeres de Sants.

Un curs més el Patrimonia’m. Col·leccions ha plantejat una nova manera d’enfocar la relació escola/museu i la relació amb el patrimoni. Apostant per un model que superi els límits i la barrera entre les dos institucions.

El museu ja no és l’únic responsable de conèixer, preservar i difondre el patrimoni, sinó que comparteix aquesta responsabilitat amb l’escola. En aquest sentit els alumnes esdevenen subjectes actius amb capacitat d’anàlisi i compromesos amb la societat. Aquest compromís es vehicula a través de la creació d’un seguit de propostes didàctiques integrades en les programacions de l’aula que contribueixen a formar ciutadans crítics i capaços de comprendre el món i la societat on viuen.

Aquest curs s’han dut a terme 8 projectes protagonitzats per l’alumnat de 8 centres educatius: Escola Brasil amb el Museu del Disseny, Escola Catalònia amb el Museu Frederic Marès, Escola Elisenda de Montcada i Institut Verdaguer amb el Born, Centre de Cultura i Memòria, Institut Josep Comas i Solà, Institut Quatre Cantons amb el Museu de la Música, Institut Nou Barris i Institut Bosc de Montjuïc amb el Reial Monestir de Sant Maria de Pedralbes. També podem trobar dins el programa el Castell de Montjuïc i Museu Etnològic I de Cultures del Món, seu Montcada I seu Parc de Montjuïc

Pel que fa el Museu Frederic Marès, al llarg d’aquest curs escolar 2021/22 hem desenvolupat juntament amb l’Escola Catalònia el projecte ‘Juguem? El rols i valors socials a les joguines d’ara i abans’. Els alumnes de 5è curs de primària han treballat al voltant de temes com el gènere, la violència o la sostenibilitat i els han aplicat a les seves joguines i les que feien servir els seus avis per donar-los-hi així una nova mirada, més actual. A l'acte de cloenda amb la resta d’escoles i museus han mostrat el resultat del seu projecte: una col·lecció de joguines pensades per a tothom.