IniciGiravolt porta el 3D al patrimoni català

Giravolt porta el 3D al patrimoni català

Giravolt és un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya que consisteix en la digitalització 3D del patrimoni cultural català. Es tracta doncs d'una iniciativa col·laborativa i transversal que aporta un nou format per a la conservació i la divulgació de la cultura.

El models 3D en el sector del patrimoni cultural son molt útils en diferents àmbits,des de la recerca fins a l'educació i la comunicació. Aquest programa està format per quatre eixos vertebradors que permeten gaudir del nostre patrimoni com mai abans s'havia fet: 1. creació d'un corpus digital, 2. vinculació amb museus i entitats patrimonials, 3. divulgació a escoles i universitats i 4. difusió i lliure accés per a tothom.
 
Accedint al portal web del Patrimoni Cultural i al perfil de Giravolt a la plataforma digital Sketchfab, que permet la visualització dels models 3D, es poden seleccionar objectes o monuments, inspeccionar-los amb tot detall, conèixer la seva història a través de la descripció o de les notes multimèdia en el mateix model i compartir-los a xarxes socials.

Dins el canal Sketchfab de Giravolt es poden veure totes les peces creades fins al moment, així com també es poden trobar els canals dels diferents museus i, dins, els models 3D de les obres corresponents. Al canal del Museu Frederic Marès ja podem gaudir en tecnologia 3D d'algunes de les obres de la col·lecció: l'Agnus dei i el Miracle del guariment del Mestre de Cabestanyla Dama de l'ermini, la Pietat de Juan de Juniun relleu funerari realitzat per Gil Morlanes el Vell, Sant Pere d'Alcantàra de Pedro de Mena i Sant Roc d'Alonso Berruguete.

Així mateix recentment s'han incorporat tres pipes que formen part del Gabinet del col·leccionista: una pipa amb escena quotidiana, una altra amb cap de drac i una amb escena cortesana. No us perdeu tots els detalles gràcies al 3D!

 

Giravolt es va presentar el passat 1 de desembre de 2020 i l'objectiu és anar incorporant cada vegada més models de les col·leccions dels museus catalans.