IniciLa XMAC presenta un collage pel dia de l'alliberament LGBTIQ+

La XMAC presenta un collage pel dia de l'alliberament LGBTIQ+

La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya (XMAC), formada per 22 equipaments museístics, entre els quals s'inclou el Museu Frederic Marès, s'adhereix a les reivindicacions del Dia de l'Orgull, que se celebra anualment el 28 de juny.

L'acció d'aquest any s'ha encarregat a l'artista Randomagus (Agustí Martínez), amb l'objectiu d'integrar en una obra d'art referents de les diversitats sexuals i de gènere. Randomagus ha utilitzat imatges d'obres de les col·leccions d'art catalanes que, superposades i embellides amb elements florals i animals, prenen un nou sentit en una rua de l'orgull pròpia de la Xarxa de Museus d'Art. L'obra es pot veure a través dels perfils socials dels museus el mateix Dia de l'Alliberament LGBTIQ+, i el dia 29 de juny a les 19 h es presentarà l'original al Museu d'Art de Cerdanyola.

La primera acció conjunta, vinculada amb el Dia de l'Orgull de la XMAC, va tenir lloc el 2020 i va consistir en una selecció de peces que s'identificaven amb les lletres de l'acrònim LGBTIQ+. L'any passat es van convidar persones vinculades amb el col·lectiu a fer una mirada crítica als museus a partir de càpsules audiovisuals que plantejaven relacions i descobrien noves mirades integradores i plurals a través d'algunes obres d'art.

Des de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya es treballa durant tot l'any, a través de la Comissió de Feminismes i Identitats, per integrar les perspectives de gènere i diversitat als discursos permanents i temporals dels museus. La formació dels equips tècnics i directius ha estat constant els últims tres anys amb cursos dirigits el 2020 i 2021 per Miquel Missé, sociòleg i activista pels drets del col·lectiu transgènere i transsexual, i el 2022 per Víctor Ramírez Tur especialista en art i diversitat de gènere vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona. A partir d'aquesta última formació, es pretén generar una programació conjunta que sigui accessible pels diferents museus durant tot l'any, amb l'objectiu de visibilitzar els museus com a referents identitaris i transformadors a través de les seves col·leccions.