Inici|Sala de fotografia (sala 8)

Sala de fotografia (sala 8)

Aquesta sala constitueix una de les primeres col·leccions públiques de la fotografia del segle XIX a Espanya. La seva detinguda contemplació ens descobreix Frederic Marès com a precursor de la conservació i divulgació del món de la imatge. Les col·leccions presentades són un fidel testimoni de l'evolució de les tècniques fotogràfiques des de la segona meitat del segle XIX fins al primer quart del XX, alhora que són també una suggeridora font d'evocació del passat, com moltes d'altres d'aquest Gabinet.

A les primeres vitrines de la dreta s'hi exhibeix un conjunt de retrats emmarcats realitzats amb les primeres tècniques fotogràfiques: daguerreotips, ambrotips i ferrotips. A continuació es mostren imatges d'artistes catalans i nombroses vistes de Barcelona. Un altre apartat està format per càmeres i accessoris fotogràfics de diferents èpoques, entre els quals destaquen les dues grans càmeres de taller, situades al centre de la sala.

Cinc retrats ovals de grans dimensions, retocats a llapis amb la tècnica del crayon portrait, presideixen la següent paret. També hi ha una vitrina que conté àlbums.

Per últim, hi ha una extensa col·lecció de petits retrats que majoritàriament són fotografies a l'albúmina en el format anomenat tarja de visita o carte-de-visite, retrats sobre cartró que van triomfar des dels seus inicis el 1855 . Amb aquesta nova tècnica s'universalitzava l'accés a la fotografia, cosa que va impulsar la creació d'estudis fotogràfics i la compra de còpies de retrats. No només es van popularitzar les imatges dels governants i la reialesa, sinó que també hi havia paisatges de terres exòtiques, retrats d'artistes i de membres del clergat. En un torniquet s'exposa una nodrida selecció de retrats que són testimoni del gust i la indumentària de la segona meitat del segle XIX. Al costat, el revers d'algunes de les targetes constitueix una font molt útil per reconstruir el panorama dels fotògrafs actius a Barcelona i a altres poblacions catalanes durant la segona meitat del segle XIX.

Exposicions virtuals: 

El turisme a Europa fa cent anyscliqueu aquí

Les targetes de visita: fotògrafs a Barcelona a la dècada de 1860cliqueu aquí