Inici|Sala de les armes (sala 4)

Sala de les armes (sala 4)

L'any 1962, Frederic Marès va donar a l'Ajuntament de Barcelona una col·lecció d'armes per a la creació del Museu Militar de Montjuïc. Juntament amb les col·leccions municipals, aquestes col·leccions formaven el gruix principal del nou centre museístic. La col·lecció d'armes estava formada per més de 300 exemplars: ballestes, espigardes, arcabussos pistoles, polvoreres, cascs, escuts, espases i dagues dels segles XVI al XIX.

L'origen d'aquesta col·lecció se situa pels volts del 1920, si bé tot sembla indicar que l'adquisició més destacada, l'any 1960, fou la de la majoria de peces de la col·lecció d'armes de Josep Moragas. Aquest antiquari i col·leccionista havia proporcionat peces al barcelonès Josep Estruch, el qual, a finals del segle XIX, va arribar a posseir una de les millors col·leccions d'armes privades, la qual posteriorment va passar a formar part del Musée de l'Armée de París.

Arran del tancament del Museu Militar de Montjuïc l'any 2009, la col·lecció d'armes de Frederic Marès va passar a formar part del nostre museu. En aquesta sala se'n presenta una selecció representativa: a les vitrines inferiors, unes 50 espases i espasetes i, a la superior, cascs, peces d'armadura, una selecció d'espingardes, pistoles, un arcabús, fusells i un conjunt de polvoreres. A la taula-vitrina central hi ha un grup de pistoles d'entre les quals destaquen les de producció catalana del segle XVIII i les de sistema Lefacheux del segle XIX. Finalment, a la vitrina que tanca la sala hi ha ballestes de caça centreeuropees amb marqueteries expressives.