Inici|Sala del fumador. Col·lecció de pipes (sala 6)

Sala del fumador. Col·lecció de pipes (sala 6)

L'àmplia col·lecció de pipes -amb més de 300 exemplars- és la més destacada de la sala. La seva procedènca és molt diversa. Majoritàriament europees, també n'hi ha de turques i índies. Moltes conserven els seus estoigs originals -de sinuosa silueta- de cuir i vellut, en els quals s'hi pot apreciar els noms dels establiments i ciutats on van ser adquirides. La major part són per consum de tabac, però n'hi ha alguna destinada a l'opi. El seu particular mode d'exhibició ressalta l'aspecte decoratiu de la col·lecció.

Una observació atenta permet apreciar fins a quin punt són variats els materials i les tècniques que s'hi han emprat. Pel que fa als materials distingim, entre d'altres: terracota, os, espuma de mar, ambre i metall.

En alguns casos les tècniques artesanals emprades les converteixen en petites escultures. Els temes representats són variats. Hi destaquen els retrats de personatges cèlebres -com el de Beethoven, situat en una de les vitrines planes-; les escenes mitològiques, els personatges zoomorfs -és a dir, amb forma d'animal-, i les escenes costumistes. Podeu mirar de localitzar alguns exemplars amb representacions realment curioses, com ara una mà que sosté un crani, una dama amb lents i ombrel·la, o un velocípede.