Inici|Sala del fumador (sala 6)

Sala del fumador (sala 6)

Dedicar una sala a l'hàbit de fumar ens pot sorprendre des de l'òptica contemporània. L'ús i el consum del tabac ha suscitat grans debats entre els seus detractors i els seus defensors, però és innegable que al llarg dels segles s'ha convertit en símbol de diferenciació social, cultural i sexual.

Des del punt de vista del col·leccionisme, el consum de tabac ha subministrat una font inesgotable d'objectes idonis per col·leccionar: pipes, broquets, cigarreres, petaques, caixes de rapè, caixes de llumins, llibretes de paper de fumar, cendrers, encenedors...

El conjunt de cigarreres presenta una varietat temàtica molt interessant i evocadora del segle XIX. Es troba a la vitrina de la dreta, entre dues finestres. D'una banda tenim les de caire polític -amb el retrat del general Espartero o el del general O'Donnell-; les utilitzades com asouvenir, que representen les ciutats de Venècia, París o Londres; i, fins i tot, les que estan personalitzades amb les inicials del propietari. Com es pot comprovar, hi ha diversos materials, com el metall, el nacre, l'ivori, el carei i el cuir.

Un altre conjunt destacat és el de les caixes de rapè i de tabac en brut. Aquí en mostrem diverses famílies. Entre d'altres, podem veure les de metall -majoritàriament dels Països Baixos-, les de banya -castellanes-, o les de fusta, que tenen forma de sabata o de gla.

El material gràfic relacionat amb l'hàbit de fumar és molt extens: anells de cigars o vitoles, marques cigarreres, llibrets de paper de fumar, capsetes de llumins, etc. Les seves temàtiques permeten un recorregut pels gustos i les modes del segle XIX i part del XX: la política, l'humor, personalitats històriques, actors, o el món de la sensualitat i l'erotisme, que en moltes ocasions inclou fotografies.

Aquest espai reuneix altres col·leccions que tenen poc o res a veure amb l'univers del fumador. Destaca una interessant col·lecció de cartes, així com d'altres relacionades amb el comerç, on les lletres de canvi i els utensilis de pes i mesura són els objectes més interessants.