InicioEstudi de les obres esmaltades de Llemotges de la col·lecció del Museu

Estudi de les obres esmaltades de Llemotges de la col·lecció del Museu

Durant els darrers anys, el grup de la secció de química analítica de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb la Dra. Lourdes de Sanjosé, especialista en orfebreria medieval, ha focalitzat una part de la seva recerca en els esmalts de Llemotges, que va ser el centre més important de producció d'objectes esmaltats durant l'Edat Mitjana.

Mitjançant tècniques de microscòpia òptica i de Fluorescència de Raigs X es porta a terme un estudi morfològic i composicional dels materials d’aquests esmalts de Llemotges. Això proporciona informació sobre els processos creatius seguits per a la seva realització. Els materials utilitzats, així com també certes característiques formals, indiquen en quin moment es va crear l'obra, quines van ser les decisions creatives dels artistes i, alhora, els avenços tecnològics, els materials disponibles i la cultura de la societat del moment d’elaboració de cada objecte.

En aquest sentit, s’ha seleccionat un conjunt de 10 obres del Museu Frederic Marès en funció de la seva tipologia i del període de realització, per tal d’estudiar l’evolució d’aquest tipus d’esmalts al llarg del temps.

L’estudi inclou l’estudi morfològic, la determinació de la composició dels diferents esmalts i del suport metàl·lic i la comparació dels resultats amb d’altres obres de Llemotges.

 

Es tracta d’un projecte de la secció de química analítica de la Universitat de Barcelona en col•laboració amb Montserrat Torras i Carme Sandalinas del Museu Frederic Marès i la Dra. Lourdes de Sanjosé.