InicioL'ou com balla al Pati del Museu

L'ou com balla al Pati del Museu

La Festa del Corpus s’escampa pels carrers de Barcelona amb energies renovades. Després de dos anys de pandèmia, que han coincidit amb el 700 anys de la primera processó del Corpus a la ciutat, els actes vinculats a aquesta celebració es multipliquen, amb mig centenar d’activitats repartides per 43 espais de la ciutat, alguns dels quals s’incorporen per primer cop a la festa, que tindrà lloc del dissabte 11 al diumenge 19 de juny. Una vintena d’ous com balla i un nombre similar de catifes de flors vestiran de Corpus la ciutat, en alguns casos en indrets que s’incorporen per primer cop a la festa.

La programació d’enguany està marcada per la clausura dels actes especials del 700 aniversari de la processó del Corpus, que es van complir el 2020. La commemoració inclou una exposició a la capella de Santa Àgata del Museu d’Història, la recuperació del panoli com a menja tradicionalment barcelonina de la festa, la recuperació plena de la Vigília del Corpus i la proclamació del Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. És la segona festa barcelonina en rebre aquesta distinció.

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres. La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l’origen i el significat de l’ou com balla. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment, propi de l’edat mitjana.

Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí que és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou. Aquesta celebració ja forma part de l’imaginari col·lectiu dels barcelonins, gràcies a la gran base popular en què se sosté.

Cada any, els brolladors i les fonts d’alguns claustres i patis de la ciutat mostren el joc entre l’aigua i un ou buit, embolcallat per les flors. Enguany se’n faran més que mai: a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a l’Arxiu Històric – Casa de l’Ardiaca, a l’Ateneu Barcelonès, a la Capitania General, al carrer de la Llibertat, a la Catedral, als jardins de Rubió i Lluch, al Museu Frederic Marès, al Museu Marítim, al Centre Cívic Can Deu, al Centre Cívic El Sortidor, a l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia, al col·legi Escolàpies de Llúria, al parc de Sant Martí, a les parròquies de la Puríssima Concepció i de Santa Maria del Taulat, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, a la plaça de la Virreina, al Monestir de Pedralbes, al Seminari i al Taller Sant Camil del Guinardó. Fins i tot, per l’ocasió es crearan algunes fonts artificials, com les de Santa Maria del Taulat i la plaça de la Virreina.

La festa es completa amb repics de campanes, exposicions, xerrades, cercaviles, ballades, portes obertes, pirotècnia, concerts d’orgue i la tradicional Processó, que enguany renova la seva forma i recupera part del seu recorregut històric.

 

Podeu veure l'ou ballar a la font del Pati del Museu des del dijous 16 al diumenge 19 de juny de 2022, en horari d'obertura del Museu i de manera totalment gratuïta.

Així mateix, amb motiu de la festivitat del Corpus, el dijous 16 de juny hi haurà Portes obertes per  venir a conèixer l'exposició permanent (Escultura i Gabinet del col·leccionista).

 

Portes obertes al Museu

Data: Dijous 16 juny 2022

Lloc: Museu Frederic Marès

Horari: de 10 a 19h

Preu: Gratuït. 

 

Més informació sobre les activitats i programació