InicioMuseus i Liceu: una història compartida

Museus i Liceu: una història compartida

Durant les temporades 2021/22 i 2022/23, el Gran Teatre del Liceu celebra l’efemèride de la seva fundació, el 4 d’abril del 1847, amb un seguit d’activitats participatives arreu del territori, amb l'objectiu de compartir tots els anys d'història del Teatre amb aquelles persones i entitats que, d’alguna manera, han contribuït a construir-la. La primera acció destacada en els actes commemoratius és Museus i Liceu: una història compartida, un projecte en xarxa entre els museus de Catalunya i el Liceu. La iniciativa se centra en la idea que hi ha fragments de la memòria del Gran Teatre en les entitats culturals d’arreu del territori. Partint d’aquesta premissa, el Liceu ha convidat els museus i alguns arxius, col·leccions i centres d’exposicions a dialogar amb el teatre a partir de les seves col·leccions: cercant una obra, peça o material que reconstrueixi i documenti la seva història.

Més de 100 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu, que exposaran durant uns mesos —entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023— a les seves seus. Al voltant de 145 obres composen aquesta eclèctica mostra, des de pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de personalitats vinculades al Teatre, entre d’altres.

El Museu Frederic Marès hi participa amb l'escultura Musa de la Música (Terpsícore) de Venanci Vallmitjana, que normalment es pot veure a la sala 28 de l'Exposició permanent, però que a partir d'avui s'exposarà a l'Aparador del Pati de Museu, d'accés gratuït. Aquesta escultura representa Terpsícore, una de les nou muses de la mitologia grega, divinitats protectores de la música, la cançó i la dansa. Vallmitjana la concep tot baixant del mont Helicó, abstreta en els seus cants, entregada per complet a la improvisació, mentre sosté una lira amb la mà esquerra i deixa flotant, elèctrica, la cabellera llarga i ondulada.

Aquesta terracota és, molt probablement, un model pel marbre que Venanci Vallmitjana i Barbany creà pel Gran Teatre del Liceu, entre 1902 i 1903. L’obra definitiva, en marbre de Carrara, presideix l’escala d’honor que dóna accés al Saló dels Miralls, i es troba col·locada a una fornícula inserida al conjunt decoratiu de caire neoclàssic que integra aquest espai, sobre un vas monumental també de marbre

Al costat de la peça exposada, podeu trobar una cartel·la amb un QR des del qual es pot consultar totes les obres d'aquesta acció. Aixi mateix, tota la informació detallada es pot trobar al següent enllaç web, un portal especialitzat on consultar tots els centres i les peces que hi participen, a més d'una explicació extensa de cada obra.