Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Seguiu-nos

  • Buscador
  • Calendari
  • Escoltar
  • Seleccionar idioma
Menú principal Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • EMYA 2023 Annual Conference and Awards Ceremony
  • Agenda
  • Info visites
    Info visites
    • Els espais del MUHBA
    • Adreces i horaris
    • Reserves d'entrades als espais
    • Reserves d'activitats
    • Informació pràctica per a la visita
    • Accessibilitat
    • Rebre informació
  • Què és el MUHBA
    Què és el MUHBA
    • El mirall de la ciutat
    • Here is MUHBA (vídeo)
    • 80 anys d'història: cap al museu de la ciutadania
    • Documents estratègics i memòries anuals
    • Activitats públiques 2008-2022
    • El Cercle del Museu
    • Amics i voluntaris del MUHBA
    • Xarxes internacionals
    • Premsa
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • EMYA 2023 Annual Conference and Awards Ceremony
  • Agenda
  • Info visites
    Info visites
    • Els espais del MUHBA
    • Adreces i horaris
    • Reserves d'entrades als espais
    • Reserves d'activitats
    • Informació pràctica per a la visita
    • Accessibilitat
    • Rebre informació
  • Què és el MUHBA
    Què és el MUHBA
    • El mirall de la ciutat
    • Here is MUHBA (vídeo)
    • 80 anys d'història: cap al museu de la ciutadania
    • Documents estratègics i memòries anuals
    • Activitats públiques 2008-2022
    • El Cercle del Museu
    • Amics i voluntaris del MUHBA
    • Xarxes internacionals
    • Premsa
  • Patrimonis
  • Formats i activitats
  • Els sabers del MUHBA
  • Recerca i formació
  • Les edats de Barcelona
  • Geografies i cartografies
  • Museu escola
  • Patrimonis
  • Formats i activitats
  • Els sabers del MUHBA
  • Recerca i formació
  • Les edats de Barcelona
  • Geografies i cartografies
  • Museu escola
  1. Inici
  2. / Els sabers del MUHBA
  3. / MUHBA Butlletí
  4. / MUHBA Butlletí 19
  5. / La Rioja. Colors, aromes i sabors

La Rioja. Colors, aromes i sabors

Imatge

© Aurora Font

Les visites als cellers van ser genials. Si partim de la premissa que a tots els cellers es fa vi, és interessant observar les diferents opcions que cadascun utilitza quant a l’elaboració. El que s’hi fa és el mateix a tots, i alhora és molt diferent. El que per a uns és el millor sistema de tractament del vi, no ho és per a d’altres. Cadascú té la seva tècnica i els seus secrets. I després cadascú dóna les explicacions adients perquè el que ells fan sigui la millor opció per al tractament del vi. S’ho fan anar bé per justificar el seu mètode, que ja és el que toca.

Alguns edificis d’aquests cellers eren espectaculars i d’altres no, però sempre et sorprenien amb tot el que hi havia a dins. Tan gran, i alhora pràctic i funcional. Tot, aparentment, tan net. Bé, excepte un dels llocs. M’he quedat amb el dubte de si cal tenir humitat, pols, fongs i aranyes per les parets perquè surti un bon vi, o és una excusa per no començar de nou i haver de fer unes obres costosíssimes. És allò que deia, que cadascú escombra cap a casa seva.

La tècnica de tractament del raïm per a l’obtenció del vi sembla senzilla, però hi ha molts factors que cal tenir en compte. Tots ells barrejats fan que mai una ampolla d’una collita sigui igual a la d’una altra collita, encara que s’hagin elaborat igual, siguin del mateix celler, tinguin la mateixa proporció dels diferents tipus de raïm i hagin estat el mateix temps a les barriques. Però el sol, la pluja, el terreny, la combinació dels tipus de raïm, el moment de la collita, el temps d’espera i l’amor els fan d’una o altra manera i, per tant, tenen diferents colors, aromes i sabors.

La gent que vam conèixer foren molt amables; tots coneixien el procés d’elaboració del vi amb molt detall i l’explicaven molt bé. Era evident que tots ells fan una cosa que els agrada, que gaudeixen de participar en l’elaboració del vi. S’entreveu l’amor i la dedicació d’aquesta gent per fer bé la seva tasca, i per millorar-la, un dia rere l’altre. Hi havia qui parlava gairebé poèticament, tot fent metàfores. Algunes vegades, però, es feia palesa la faceta més comercial del producte.

Hi ha cellers vells, antics, interessants, càlids; n’hi ha d’altres que són asèptics, sense caliu, freds. Cap d’ells no desmereix de l’altre. Tots tenen el seu què, el seu interès. Hem tastat molts vins diferents, i n’hi ha molts més si tenim en compte que a La Rioja hi ha 480 cellers. Però no són els únics bons vins que hi ha a Espanya; aquí a Catalunya en tenim molts. Només cal anar a tastar-los.

Rosa Redón HernàndezNúmero d’Amiga del Museu: 505

 

 

Compartiu aquest contingut

FacebookWhatsappTwitterEmailPrint

Seguiu-nos

  • Patrimonis
    • MUHBA presencial
    • MUHBA Virtual
    • Col·leccions, fonts i arxiu
    • Conservació-restauració
    • Gastronomia històrica
  • Formats i activitats
    • Programa d'activitats actual
    • Exposicions temporals
    • Jornades, Congressos i Seminaris
    • Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni
    • Visites comentades
    • Itineraris
    • Tallers
    • Visites escolars
    • Cursos
    • Concerts i recitals
    • Publicacions
    • Altres
  • Els sabers del MUHBA
    • Activitats públiques 2008-2021
    • Publicacions
    • Materials audiovisuals
    • Webs d'exposicions
  • Recerca i Formació
    • Programació actual del CRED
    • El Centre de Recerca i Debat
    • Centres de recerca local
    • Línies de recerca del MUHBA
    • Xarxes internacionals de recerca
    • Formacions i cursos
    • Biblioteca
  • Les Edats de Barcelona
    • Abans de la fundació de la ciutat
    • Barcino-Barcinona. Colònia romana i seu visigòtica (10 a.C. - 800)
    • Barchinona. Frontera carolíngia i ciutat comtal (801-1248)
    • Barchelona-Barcelona. Empori marítim i municipi autònom (1249-1714)
    • Barcelona. Metròpoli industrial (1714-1976)
    • BCN. Municipi democràtic i capital global (1977-)
  • Geografies i cartografies
    • Carta històrica de Barcelona
    • Mapa literari català
    • Lectures MUHBA del patrimoni urbà
    • Itineraris autoguiats
  • Museu escola
    • Programa escolar actual
    • Brúixola Barcelona. Visites, itineraris i tallers
    • Patrimonia'm
    • Viatge per Barcelona
    • Ciceró BCN
    • Casals
    • Cursos per a docents
    • Escoles residents
    • Programes escolars anteriors
  • Què és el MUHBA
    • Mirall de la ciutat
    • 80 anys d'Història. Cap al museu de la ciutadania
    • Xarxa de Museus Europeus de Ciutat
    • Dossiers de Premsa
    • Documents estratègics i memòries anuals
    • El Cercle del Museu
    • Activitats públiques 2008-2021
    • Here is MUHBA (vídeo)
    • Carta històrica de Barcelona
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís legal