Atajos de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Trámites
  • Plano BCN
  • Canales de comunicación
  • Cómo llegar

Cambiar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Castellano
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Atajos de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Trámites
  • Plano BCN
  • Canales de comunicación
  • Cómo llegar

Cambiar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
Skip to main content

Seguidnos

  • Buscador
  • Calendari
  • Escuchar
  • Seleccionar idioma
Menú principal Home
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • EMYA 2023 Annual Conference and Awards Ceremony
  • Agenda
  • Info visitas
    Info visitas
    • Los espacios del MUHBA
    • Direcciones y horarios
    • Reservas de entradas a los espacios
    • Reservas de actividades
    • Información práctica para la visita
    • Accesibilidad
    • Recibir información
  • Qué es el MUHBA
    Qué es el MUHBA
    • El espejo de la ciudad
    • Here is MUHBA (vídeo)
    • 80 años de historia: hacia el museo de la ciudadanía
    • Documentos estratégicos y memorias anuales
    • Actividades públicas, 2008-2021
    • Amigos y voluntarios del MUHBA
    • Redes internacionales
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • EMYA 2023 Annual Conference and Awards Ceremony
  • Agenda
  • Info visitas
    Info visitas
    • Los espacios del MUHBA
    • Direcciones y horarios
    • Reservas de entradas a los espacios
    • Reservas de actividades
    • Información práctica para la visita
    • Accesibilidad
    • Recibir información
  • Qué es el MUHBA
    Qué es el MUHBA
    • El espejo de la ciudad
    • Here is MUHBA (vídeo)
    • 80 años de historia: hacia el museo de la ciudadanía
    • Documentos estratégicos y memorias anuales
    • Actividades públicas, 2008-2021
    • Amigos y voluntarios del MUHBA
    • Redes internacionales
  • Patrimonios
  • Formatos
  • Los saberes del MUHBA
  • Investigación y formación
  • Las Edades de Barcelona
  • Geografías y cartografías
  • Museo escuela
  • Patrimonios
  • Formatos
  • Los saberes del MUHBA
  • Investigación y formación
  • Las Edades de Barcelona
  • Geografías y cartografías
  • Museo escuela
  1. Inicio
  2. / MUHBA Boletín
  3. / MUHBA Boletín 34
  4. / Restituir i innovar en el patrimoni gastronòmic

Restituir i innovar en el patrimoni gastronòmic

Imatge

És paradoxal que un museu d’història pugui, efectivament, fer història. Això és el que va passar el 25 de maig a l’espai MUHBA Oliva Artés amb la Jornada de crítica i restitució patrimonial en gastronomia. Aquesta jornada va ser el resultat d’un projecte impulsat pel MUHBA, que durant més de set anys ha explorat la cuina històrica de Barcelona en un projecte compartit amb la Fundació Alícia, el pioner internacional en recerca culinària amb rigor científic.

A la trobada hi van participar alguns dels principals experts en història de l’alimentació de Catalunya que van fer una aproximació metodològica a la cuina històrica des de diferents àmbits. Des de la recerca bibliogràfica del professor Francesc Solé Parellada fins a la bioarqueologia de l’eminent Lluís Garcia Petit, passant per la historiografia dels dos grans referents, el professor Riera Melis i la professora Pérez Samper de la UB. O aproximacions més disruptives com la de la tecnologia dels aliments d’Agustí Romero de l’IRTA, o la intervenció magistral del professor Paul Freedman, historiador de la Universitat de Yale i un dels més grans experts en història de la cuina medieval del món.

Tot plegat, una concentració d’excel· lència acadèmica del tot inusual en un esdeveniment dedicat a la gastronomia. Però el factor realment diferencial de la jornada va ser la intervenció d’alguns dels millors cuiners de Barcelona que van explicar, a través de casos pràctics, com s’han aproximat a les receptes històriques des dels seus restaurants. Albert Raurich, Ada Parellada, Sergi de Meià o un servidor fa anys que treballem la cuina històrica aplicada, en col·laboració amb historiadors i d’altres científics socials. Això és, sens dubte, un exemple de restitució del patrimoni històric immaterial.

És un fet molt destacable i molt enriquidor que els professionals de la cuina puguin exposar la seva expertesa al costat de les primeres espases del món acadèmic i, encara més, que hi puguin col·laborar per tirar endavant els seus projectes d’interpretació de receptes. Ara bé, el fet que un museu d’història lideri la construcció d’aquests ponts de diàleg i n’esdevingui el catalitzador de manera activa no tan sols és inusual sinó que, a més, és revolucionari.

Jaume Biarnés Digón
Director del Yondu Culinary Studio de Nova York

Compartid este contenido

FacebookWhatsappTwitterEmailPrint

Seguidnos

  • Patrimonios
    • MUHBA presencial
    • MUHBA Virtual
    • Colecciones, fuentes y archivo
    • Conservación-restauración
    • Gastronomia histórica
  • Formatos
    • Programa de actividades actual
    • Exposiciones temporales
    • Jornadas, Congresos y Seminarios
    • Diálogos de Historia Urbana y Patrimonio
    • Visitas comentadas
    • Itinerarios
    • Talleres
    • Visitas escolares
    • Cursos
    • Conciertos y recitales
    • Publicaciones
    • Otros
  • Los saberes del MUHBA
    • Actividades públicas, 2008-2021
    • Publicaciones
    • Materiales audiovisuales
    • Webs de exposiciones
  • Investigación y formación
    • Programación actual del CRED
    • El Centro de Investigación y Debate
    • Centres de recerca local
    • Línias de investigación del MUHBA
    • Redes internacionales de investigación
    • Formaciones y cursos
    • Biblioteca
  • Las Edades de Barcelona
    • Antes de la fundación de la ciudad
    • Barcino-Barcinona. Colonia romana y sede visigótica (10 a.C- 800)
    • Barchinona. Frontera carolingia y ciudad condal (801-1248)
    • Barchelona-Barcelona. Emporio marítimo y municipio autónomo (1249-1714)
    • Barcelona. Metrópolis industrial (1714-1976)
    • BCN. Municipio democrático y capital global (1977-)
  • Geografías y cartografías
    • Carta histórica de Barcelona
    • Mapa literari català
    • Lecturas MUHBA del patrimonio urbano
    • Itinerarios autoguiados
  • Museo escuela
    • Programa escolar actual
    • Brújula Barcelona. Visitas, itinerarios y talleres
    • Patrimonia'm
    • Viaje por Barcelona
    • Cicerón BCN
    • Casales
    • Cursos para docentes
    • Escuelas residentes
    • Programas escolares anteriores
  • Qué es el MUHBA
    • Espejo de la ciudad
    • 80 años de historia. Hacia el museo de la ciudadanía
    • Red de museos europeos de ciudad
    • Dossiers de Prensa
    • Documentos estratégicos y memorias anuales
    • El Cercle del Museu
    • Actividades públicas 2008-2021
    • Here is MUHBA (vídeo)
    • Carta histórica de Barcelona
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilidad
  • Aviso legal