Escudella i carn d'olla

  • Escudella i carn d'olla

Ingredients

  • 500 g de carn de vedella
  • 1/4 de gallina
  • pollastre
  • els menuts del pollastre
  • 200 g d'orella i morro i 1/2 peu de porc
  • 1 os de pernil sec
  • 100 g de cansalada
  • 1 os d'espinada
  • 1 os de genoll de vedella
  • 150 g de botifarra blanca
  • 150 g de botifarra negra
  • 250 g de cigrons remullats
  • 250 g de patates
  • 1 col verda d'olla
  • 1 nap, 1 pastanaga, 1 xirivia, 1 porro, api

Per a la pilota

  • 150 g de carn de porc picada
  • 150 g de carn de vedella picada
  • 100 g de cansalada picada
  • 1 ou, unes molles de pa remullades en llet
  • 1 all, julivert, sal, canyella en pols
  • 1 cullerada de farina
  • Per a l'escudella
  • 300 g de galets grossos

Al menú de Nadal no pot faltar mai l’escudella i carn d’olla. Aprèn a cuinar-la!

Elaboració:

Renta el peu de porc, l'orella i el morro, la gallina i el pollastre. Posa una olla al foc amb 4 litres d'aigua, afegeix-hi tota la carn i els ossos. Tan bon punt comenci a bullir, escuma bé el brou i treu-li totes les impureses que pugin a la superfície. Afegeix-hi llavors els cigrons (que abans hauràs remullat en aigua tèbia durant 12 hores) i deixa'l bullir una estona.

Posa-hi la pastanaga, el nap, la xirivia, l'api, el porro, i torna'l a escumar. Deixa que bulli 1 hora i 30 minuts, aproximadament; aleshores, la carn ja serà prou tova. Afegeix-hi la col, les patates tallades a trossets i la pilota (que ja hauràs preparat), afegeix-hi també les botifarres. Deixa'l bullir uns 30 minuts més. Tot seguit, rectifica de sal.

Quan tot estigui ben cuit, cola'n el brou.

Prepara l'escudella amb el brou colat i els galets, que aniràs abocant quan el brou estigui bullint, i deixes coure el brou de 12 a 15 minuts més.

L'escudella se serveix ben calenta i, després, en una safata, ben posades, les verdures i en una altra la carn, tallada a trossos i havent-ne retirat els ossos. Se serveix tot ben calent.

Preparació de la pilota:

En un atuell posa la carn de vedella, la de porc i la cansalada, tot picat, afegeix-hi l'ou, el julivert i els alls picats i les molles de pa remullades en llet. Assaona-ho tot amb sal i pebre i una mica de canyella en pols; aplana-ho bé primer amb una forquilla, després es pot fer amb les mans, fins que tot hagi quallat. Llavors, fes la pilota, mirant que tingui una forma un xic ovalada, enfarina-la i afegeix-la al brou.

Ingredients

  • 500 g de carn de vedella
  • 1/4 de gallina
  • pollastre
  • els menuts del pollastre
  • 200 g d'orella i morro i 1/2 peu de porc
  • 1 os de pernil sec
  • 100 g de cansalada
  • 1 os d'espinada
  • 1 os de genoll de vedella
  • 150 g de botifarra blanca
  • 150 g de botifarra negra
  • 250 g de cigrons remullats
  • 250 g de patates
  • 1 col verda d'olla
  • 1 nap, 1 pastanaga, 1 xirivia, 1 porro, api

Per a la pilota

  • 150 g de carn de porc picada
  • 150 g de carn de vedella picada
  • 100 g de cansalada picada
  • 1 ou, unes molles de pa remullades en llet
  • 1 all, julivert, sal, canyella en pols
  • 1 cullerada de farina
  • Per a l'escudella
  • 300 g de galets grossos

Comparteix aquest contingut