Premi Barcino

 • PREMIAT 2020

  © Elena Blanco

  Autor guardonat: Eduardo Mendoza

   

  Enguany, Barcelona Novel·la Històrica tindrà un únic escenari, la Sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria, seu de l’edició. Així doncs, aquest serà l’espai on se celebrarà el primer acte del festival, el lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. Aquest guardó reconeix el valor literari d’un autor o d’una autora que ha conreat el gènere i que, enguany, serà per a Eduardo Mendoza, un escriptor que ens ha fet visitar Barcelona un cop i un altre a través de les seves novel·les i que és un dels principals ambaixadors literaris de la ciutat.

  La glossa sobre l’autor i la seva obra serà a càrrec de Javier Aparicio Maydeu, Catedràtic de literatura de la Universitat Pompeu Fabra, crític literari a Babelia (El País), exagent de l’Agencia literària Carmen Balcells i autor de l’edició crítica d’Una comedia ligera d’Eduardo Mendoza. 

  Els escriptors Enric Calpena i Care Santos, els periodistes Sergi Doria i Óscar López, i Fèlix Riera, comissari de Barcelona Novel·la Històrica, componen el jurat de l’edició. Anteriorment, havien rebut el premi Barcino Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte, Leonardo Padura i Isabel Allende.

 • PREMIADA 2019

  © Lori Barra

  Autora guardonada: Isabel Allende

  Barcelona Novel·la Històrica inaugura la seva setena edició al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, escenari, com sempre, de l’acte de lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. El guardó, que reconeix el valor literari d’un autor o una autora que ha conreat el gènere, celebra enguany la literatura d’Isabel Allende, creadora d’històries inspirades en destacats fets històrics i una de les escriptores més llegides del món.

  Els escriptors Enric Calpena i Care Santos, els periodistes Sergi Doria i Óscar López, i Fèlix Riera, comissari de Barcelona Novel·la Històrica, componen el jurat de l’edició.

  Anteriorment, havien rebut el premi Barcino Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura.

   

 • PREMIAT 2018

  Autor guardonat: Leonardo Padura

  Autor guardonat: Leonardo Padura

  Un any més, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona és l’escenari del lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, un guardó que reconeix el valor literari de l’obra d’un autor que ha conreat la novel·la històrica. Enguany, Leonardo Padura, un dels escriptors contemporanis més rellevants d’Hispanoamèrica, n’és el guanyador.

  En aquesta sisena edició, el jurat està compost per Enric Calpena, escriptor; Sergi Doria, periodista; Óscar López, periodista; Care Santos, escriptora, i Fèlix Riera, en la seva condició de comissari de Barcelona Novel·la Històrica.

  Anteriorment, havien rebut aquest premi Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq i Arturo Pérez-Reverte.

 • PREMIAT 2017

  Autor guardonat: Arturo Pérez-Reverte

  Autor guardonat: Arturo Pérez-Reverte

  El jurat, compost pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, que fa de president del jurat, després d’avaluar diverses possibilitats, ha decidit per unanimitat atorgar el cinquè Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino al novel·lista Arturo Pérez-Reverte.

  Ara és fàcil dir-ho, però el 1986 ningú no ho va intuir. O pràcticament ningú. Van ser pocs els qui, després de resseguir els passos de l’hússar Frederic Glúntz, sotstinent de l’exèrcit napoleònic, van veure clar que a la fi es despertaria la, en aquells temps, adormida novel·la històrica espanyola. Més tard va ser més evident, perquè vam aprendre les nostres primeres filigranes d’esgrima amb el mestre Jaime Astarloa al Madrid del segle xix; vam lluitar braç a braç amb el capità Alatriste en els terços espanyols del segle xvii; vam viure el canvi històric a Europa després de la batalla de Trafalgar del 21 d’octubre de 1805; ens vam veure assetjats pels francesos a Cadis, dies abans de signar la Pepa el 1812, i fins i tot vam viatjar a París per aconseguir els 28 volums de l’Encyclopédie D’Alembert i Diderot. Històries majúscules i minúscules que Arturo Pérez-Reverte ha combinat al llarg de tots aquests anys, sota una acurada documentació, una mirada pessimista i «galdosiana» del passat que per dret propi ja s’ha etiquetat com «revertiana», i una obsessió pel llenguatge, que ha adaptat sempre que la divulgació ho ha exigit. La novel·la històrica ha d’entretenir, però també ens ha d’ajudar a comprendre una època. Aquesta és la missió de l’escriptor que fuig dels paranys, dels llocs comuns, i que construeix artefactes narratius amb els quals aconsegueix que el temps passat il·lumini el present. Algú que ha fet seves aquestes premisses mereix, sens dubte, aquest Premi Internacional de Novel·la Històrica.

 • PREMIAT 2016

  Autor guardonat: Christian Jacq

  Autor guardonat: Christian Jacq

  El quart premi internacional de Novel·la Històrica Barcino, que anteriorment ja havien rebut Lindsay DavisSantiago Posteguillo i Simon Scarrow, ha estat atorgat enguany a l’autor francès Christian Jacq. Jacq és egiptòleg i no és estrany, doncs, que les seves obres més conegudes siguin novel·les centrades en l’Antic Egipte, encara que n’ha escrit d’altres del gènere policíac i assajos científics d’egiptologia.  Sens dubte, és l’autor més conegut del món en la divulgació de la història i els costums d’aquella civilització i la seva popularitat com a autor de novel·la històrica ha arribat a tots els continents.

  En aquesta edició el jurat que ha atorgat el premi està compost per Òscar López, periodista; Care Santos, escriptora; Isabel Rodà, catedràtica d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; Anna Pérez Pagés, periodista; i Enric Calpena, en la condició de comissari de Barcelona Novel·la Històrica, que el presideix.

 • PREMIAT 2015

  Autor guardonat: Simon Scarrow

  Autor guardonat: Simon Scarrow

  Al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la sala amb més història de l’edifici de la plaça de Sant Jaume, es lliura per tercer cop el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, atorgat a un autor pel conjunt de la seva obra. Enguany el guanyador és el britànic Simon Scarrow, un dels autors de novel·la històrica més populars del món. Ha escrit una vintena de llibres, tots de temàtica històrica, i tant la sèrie dedicada als legionaris Cato i Macro com l’anomenada Els herois han tingut un gran reconeixement popular.

  Scarrow serà homenatjat amb un discurs de Toni Iturbe, periodista cultural i crític literari.

  En aquesta tercera edició, el jurat està compost per Òscar López, periodista; Care Santos, escriptora; Toni Soler, periodista; Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Enric Calpena, en la condició de comissari de Barcelona Novel·la Històrica, que el presideix.

 • PREMIAT 2014

  Autor guardonat: Santiago Posteguillo

  Autor guardonat: Santiago Posteguillo

  Al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la sala amb més història de l’edifici de la plaça de Sant Jaume, es lliura per segon cop el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, atorgat a un autor pel conjunt de la seva obra. Enguany el guardonat és l’autor de dues de les trilogies més populars de novel·la històrica, tant a l’Estat espanyol com en altres països, centrades totes dues en les figures d’Escipió i de Trajà.

  Santiago Posteguillo serà homenatjat amb una glossa d'Óscar López, periodista.

  En aquesta segona edició, el jurat està compost per Óscar López, periodista; Maria Mercè Roca, escriptora; Toni Soler, periodista; Joan Villarroya, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona, i Enric Calpena, en la condició de comissari de Barcelona Novel·la Històrica.

 • PREMIAT 2013

  Autora guardonada: Lindsay Davis

  Autora guardonada: Lindsay Davis

  Al Saló de Cent de l’Ajuntament, Barcelona lliura per primer cop el premi Barcino, atorgat a un autor pel conjunt de la seva obra. Enguany, la premiada és l’escriptora britànica Lindsey Davis, autora de la magnífica sèrie de novel·les ambientades a Roma durant el segle i dC i protagonitzades per Marcus Didius Falco, un detectiu privat d’abans que existissin els detectius privats.

  Davis serà homenatjada amb un discurs d’Isabel Rodà, catedràtica d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  Membres del jurat: El jurat està compost pel catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona Joan Villarroya; el periodista i escriptor Jacinto Antón; la novel·lista Maria Mercè Roca; el comissari del Tricentenari de Barcelona, Toni Soler, i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Enric Calpena, que presideix el jurat.