Presentació

Joan Subirats

Tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat

 

Barcelona, una i moltes

Una ciutat com Barcelona, gresol de cultures i motor de progrés, atresora una història única i diversa que han recollit cronistes de totes les èpoques. Moltes vegades, aquesta capital oberta, creativa i acollidora no només ha captivat autores i autors que hi han nascut o viscut; n’hi ha hagut altres, procedents de països propers o de l’altra banda de l’Atlàntic, que també han caigut en l’encís d’una ciutat que és, de fet, moltes ciutats. Aquesta ciutat, com va dir l’escriptor que enguany recull el premi Barcino, és prodigiosa.

És per això que Barcelona i, per extensió, les barcelonines i els barcelonins del present i del passat, són l’eix de la vuitena edició de Barcelona Novel·la Històrica. Aquesta edició recorre la ciutat construïda, l’hospitalària o l’oculta, les ciutats que va ser als segles X, XVIII o XX —fins i tot, la que va ser 200 anys abans de la nostra era—: les Barcelones que han immortalitzat grans novel·listes en els seus llibres, i algunes encara per descobrir.

Barcelona s’escriu dia a dia, i l’empremta de la seva història es pot llegir als carrers, a les façanes dels edificis i als monuments que l’identifiquen. Per això, Barcelona Novel·la Històrica us convida a escoltar veus expertes o a llegir-ne la seva obra, amb la curiositat i l'esperit emprenedor que ha caracteritzat sempre la seva ciutadania.

Durant una setmana, escrivim i llegim Barcelona. Perquè també nosaltres en som protagonistes.

 

Fèlix Riera

Comissari de Barcelona Novel·la Històrica

 

Barcelona, la història

Les propietats de les ciutats, com assenyala l’escriptor italià Italo Calvino, són múltiples: la memòria, el comerç, l’extensió, la imaginació o la bellesa. En el seu llibre Les ciutats invisibles, parla de les ciutats contínues, les ciutats ocultes, les ciutats tènues, les ciutats i el cel, les ciutats i el desig, les ciutats i el nom, les ciutats i la memòria, les ciutats i els canvis, les ciutats i els ulls, les ciutats i els signes o les ciutats i els morts. A totes, els dona nom de dona: Diomira, Dorotea, Zirma, Zoe o Ersília, entre molts d’altres, i són narrades i imaginades per Marco Polo per ser explicades a Khublai Kan. El gran Kan pregunta al mercader per què en parlar de totes aquestes ciutats fantàstiques sempre acaba parlant de Venècia. Marco Polo respon: “Per distingir unes qualitats de les altres, haig de partir d’una primera ciutat que roman implícita. Per a mi, és Venècia”. Per a nosaltres, aquesta ciutat és Barcelona. És la ciutat que ens permet explicar una gran història individual i col·lectiva.

La Barcelona que coneixerem a través de les novel·les històriques es compon d’històries, gestes, conflictes i bellesa. És la ciutat on es construeixen civilitzacions i es fan revolucions que les fan caure. És una ciutat en la qual s’elaboren mites i llegendes per desbordar els límits. És la ciutat assetjada, franca, hospitalària, expansiva, creativa i vital. Barcelona és el reflex d’aquest intricat organisme que són les ciutats. Les ciutats, en la mateixa direcció que proposa Calvino, revelen la ciutat actual, hereva de tots els passats i els futurs de totes les altres. La història de Barcelona, que es remunta a 2.000 anys enrere, conté grans i petites històries en les quals podem observar la complexa construcció d’una ciutat forjada per les idees i les accions dels seus homes i dones. Ells i elles la van pensar i la van construir.

Barcelona Novel·la Històrica vol avançar i comprendre la història de la mà de Barcelona: la Barcelona que ha estat capaç de convertir-se en símbol de modernitat, creativitat i hospitalitat malgrat els vents contraris de la història que a tota ciutat li toca enfrontar. La història de la ciutat, observada a través de les novel·les històriques que l’han convertit en protagonista i que en descriuen l’evolució i la trajectòria, és al seu torn la història dels barcelonins i barcelonines i de tothom qui ha contribuït a fer-la realitat. Les novel·les històriques han fet visible la ciutat de Barcelona en haver aconseguit fer-ne aflorar els aspectes que l’han fet diversa i complexa, com els prodigis, la lluita, la creació artística o la passió.