Programa
-
dimecres06 de novembre · 16.30 hRuta "Les dones del 36". Escriptores i intel·lectuals a BarcelonaAteneu Barcelonès, Carrer de la Canuda, 6llegir més
Cal inscripció prèvia a infoicub@bcn.cat
Màxim dues entrades per reserva. Cal indicar el dia que es vol assistir a l’itinerari i el nom i cognoms de les persones assistents.
Vuit històries en clau femenina que van fer història
Aquesta ruta segueix les petjades d’algunes de les dones escriptores i intel·lectuals que durant la Segona República i la Guerra Civil van deixar la seva empremta a la ciutat. Dones modernes que van integrar la generació que va conquerir el vot femení l’any 1933 i el llegat de les quals té un valor incalculable per a les noves generacions.
Les dones del 36 ret homenatge a aquestes pioneres, sovint oblidades per la història oficial, visitant espais de Ciutat Vella que van freqüentar, de la rambla de Canaletes al Teatre Principal, l’Escola Labouré o l’església de Betlem. Maria Teresa Vernet, Rosa Maria Arquimbau, Francesca Bonnemaison, Lola Anglada, Margarida Xirgu, Irene Polo, Anna Murià i Mercè Rodoreda són les dones que, amb les seves històries particulars, van fer història en majúscules. Coneixerem les seves trajectòries professionals i les seves vides però, també, els vincles que van establir entre elles i la relació que van tenir amb Barcelona en aquells temps convulsos.
-
dimecres06 de novembre · 17.30 hFamílies amb històriaBiblioteca Jaume Fuster, Plaça de Lesseps, 20-22
Jo Baker, autora d’El álbum de fotos, i Anelio Rodríguez Concepción, autor d’Historia ilustrada del mundo
Modera: Care Santos, escriptora
llegir mésAmb la història britànica del darrer segle com a teló de fons, El àlbum de fotos ressegueix la vida de la família Hastings d’una manera tan vívida com les fotos i postals que l’àvia Amèlia atresora en una maleta de cartró. Eloqüent, amè i veraç, Historia ilustrada del mundo s’endinsa igualment en la història recent a través dels records de persones reals, ciutadans comuns que, sense saber-ho, van escriure’n algunes pàgines. Tots dos llibres són el punt de partida d’una conversa al voltant del paper de la microhistòria com a reflexió crítica del passat, posant l’accent en les històries familiars com a mitjà per explicar els grans fets històrics de la seva època. Activitat amb servei de traducció simultània.
-
dimecres06 de novembre · 18.30 hSebastià Gasch, avuiBiblioteca Jaume Fuster, Plaça de Lesseps, 20-22
Victoria Combalia, crítica i assessora d’art, i Víctor Fernández, periodista
Modera: Josep Massot, periodista i escriptor
La vida del crític Sebastià Gasch és la vida de l'art de principis del segle XX. Fascinat per les avantguardes i amic personal de molts dels seus integrants, la seva vinculació al París cultural, capital de la dansa i de la pintura, del circ i de la nit, el va convertir en espectador i narrador d'una època clau per entendre els canvis que l'art anava a operar en la societat. Federico García Lorca, Joan Miró, Carmen Amaya o La Chunga, entre molts d’altres, van conèixer l’intel·lectual, el periodista, el crític, l’observador d'un temps que segueix interpel·lant el món contemporani.llegir més -
dimecres06 de novembre · 19.30 hDins el darrer blauBiblioteca Jaume Fuster, Plaça de Lesseps, 20-22
Carme Riera, escriptora, Ramon Aguiló, exbatlle de Palma, 1979-1991 i columnista de Diario de Mallorca, Vicenç Villatoro, periodista i escriptor, i Román Piña, jurista i historiador i President de l’ Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics, entre altres novel·les històriques.
Modera: Pepa Fernández, periodista
llegir mésEnguany, fa vint-i-cinc de la publicació de Dins el darrer blau, novel·la coral basada en el judici i la condemna d’un grup de jueus de Mallorca que van voler fugir de l’illa a finals del segle XVII. La primera incursió de Carme Riera en el gènere històric, premi Josep Pla 1994, va néixer de la voluntat de revisar les arrels de la identitat mallorquina. El drama dels seus protagonistes ens endinsa en una història de víctimes i de botxins, d’intolerància, superstició i poder, encara vigent. Un fresc literari sobre la fe, l’esperança, la por i la passió per la vida.