“Sade. La llibertat o el mal”

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Des de 11/05/2023 al 15/10/2023

Exposició. El llegat estètic, filosòfic i polític del marquès de Sade en la cultura contemporània.

“Sade. La llibertat o el mal” explora la influència que la figura polèmica del marquès de Sade ha tingut en l’àmbit del pensament des de principis del segle XX fins als nostres dies. 

L’exposició mostra documentació de les performances històriques de Jean Benoît i Jean-Jacques Lebel; projectes fotogràfics de Marcelo Brodsky, Robert Mapplethorpe, Pierre Molinier i Susan Meiselas, a més de referències a obres de la literatura, el cinema i el còmic, i vídeos d’entrevistes amb filòsofs i investigadors.

També s’hi podran contemplar les instal·lacions d’artistes com Laia Abril, Paul Chan, Shu Lea Cheang, Teresa Margolles, Joan Morey i Kara Walker; produccions noves de Joan Fontcuberta i Domestic Data Streamer, o referències als treballs escènics d’Angélica Liddell, Albert Serra i Candela Capitán, entre d’altres.

Més informació

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER

Horaris

«Sade» explora les implicacions estètiques, filosòfiques i polítiques del llegat de l’escriptor llibertí Donatien Alphonse François Sade (1740-1814) en la cultura contemporània.

Durant la seva vida, Sade va patir la repressió, la presó i la censura, i es va escapar per poc de la guillotina; va estar a la presó durant vint-i-set anys i va acabar la seva carrera muntant obres de teatre al manicomi de Charenton, als afores de París. No obstant això, el redescobriment i la publicació de les seves obres al segle XX va fer que noves generacions d’escriptors i artistes adoptessin la seva filosofia transgressora i el seu missatge revolucionari com un mitjà d’alliberament de les normes socials i de la moral. És un personatge polèmic, revolucionari i alliberador per a uns, o perniciós i corruptor per a uns altres. El dilema és si llegir Sade com un filòsof a qui cal interpretar seriosament o com un novel·lista que es limita a construir fantasies extremes. Per superar aquesta contraposició, podem considerar que Sade ens proposa un desafiament: per la via de la ficció, ens convida a imaginar els límits i els perills de la sobirania del desig. Servint-nos de guia o mediador, ens porta a preguntar-nos si els seus escrits representen una filosofia de la llibertat, emancipadora i subversiva, o una filosofia del mal, que mostra la dimensió excessiva i violenta de l’experiència humana.

El tema de l’exposició són els múltiples ressons i encar­nacions d’una icona cultural controvertida, i remet a les diferents maneres de llegir el llegat d’aquest autor. A tra­vés de la recepció de les obres de Sade per part d’artis­tes i intel·lectuals i de la seva presència en la cultura de masses constatem l’impacte dels seus polèmics escrits. L’abundant producció cultural que es refereix directament o indirectament a Sade és un símptoma de la fascinació,incomoditat i ambivalència que les seves idees van pro­vocar en el segle XX, del seu potencial subversiu i de la mesura en què els seus escrits ressonen encara avui dia. L’exposició convidarà el públic a revisar estereotips, com els associats al terme sadisme, i a reflexionar sobre com Sade pot provocar commoció i horror, d’una banda, ser aclamat com la personificació de la revolució, de l’altra, i trobar alhora expressió en múltiples aspectes de la cultura contemporània.

L’exposició rastrejarà el gir envers les idees trans­gressores de Sade en moments de canvis sociohistòrics i crisis al llarg dels últims cent anys. La primera meitat de segle XX va ser testimoni d’un autèntic culte a Sade, com una veu de resistència i un referent per als debats sobre la llibertat i el mal. La segona meitat va popularit­zar la seva figura, aprofitant el seu paper polèmic per explorar els límits de la representació de l’erotisme, a la vegada que contribuïa a l’alliberació de les pràctiques sexuals no normatives, com el BDSM. En el segle XXI, les referències sadianes han format part de les reflexions sobre les categories de gènere i han estat invocades per artistes i intel·lectuals queer.

El recorregut va des de la celebració de l’autor per part d’algunes figures fonamentals de les avantguardes (Guillaume Apollinaire, Georges Bataille, Salvador Dalí, Toyen i Man Ray, entre d’altres) i la visió crítica de Pier Paolo Pasolini, fins a reflexions d’artistes contemporanis que parlen de la llibertat d’expressió, la transmutació dels rols de gènere, la institucionalització del terror i el paper de la imaginació pornogràfica en la societat de consum. L’exposició compta amb documentació de les performances històriques de Jean Benoît i Jean-Jac­ques Lebel, projectes fotogràfics com ara els de Marcelo Brodsky, Robert Mapplethorpe, Pierre Molinier i Susan Meiselas, a més de literatura, cinema, còmics i vídeos d’entrevistes amb filòsofs i investigadors. Instal·lacions d’artistes com Laia Abril (On Rape, 2020), Paul Chan (Sade for Sade’s Sake, 2009), Shu Lea Cheang (Sade X, 2019), Teresa Margolles (PM 2010, 2012), Joan Morey (Gritos & Susurros, 2009) i Kara Walker (8 Possible Begin­nings or: The Creation of African-America, 2005) con­viuen en la mostra amb noves produccions a càrrec de Joan Fontcuberta, Domestic Data Streamers i la posada en escena, filmada, d’un fragment de l’obra Le retour de Sade, de Bernard Noël (dirigida per Guillem Sánchez Garcia i interpretada per Clàudia Abellán i Joel Cojal).

Comissariat: Alyce MahonAntonio Monegal

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER