L’Orgullosa a Sants-Montjuïc

Els equipaments dels barris de Sants-Montjuïc i els museus de la muntanya de Montjuïc celebren aquest mes de juny la diversitat sexual i de gènere amb prop d’una vintena d’activitats i el colofó de la festa del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI a l’Anella Olímpica.

..
07/06/2022 - 10:47 h - LGTBI asalariche

EL POBLE-SEC

CENTRE CULTURAL ALBAREDA

Dimecres 15 de juny, a partir de les 19 h
Documental “Keyboard Fantasies: The Beverly Glenn-Copeland Story”
La història d’un artista negre i trans obsessionat amb la ciència-ficció que, aïllat al seu estudi casolà d’Ontario (Canadà), va gravar un K7 pioner en l’ús de l’ordinador, barrejant l’electrònica ambiental amb arrels folk. La seva vida donarà un gir inesperat als 74 anys en ser redescobert per artistes moderns.

Dimecres 22 de juny, a partir de les 22 h
Documental “Queercore: How To Punk A Revolution”
A mitjans 70, alguns artistes i activistes dissidents avorrits de la subcultura gai aburgesada i de l’homofòbia en el punk, aixequen una nova escena: el Queercore. Fanzines, pel·lícules  subversives, entrevistes radicals i incorrectes sobre gènere, feminisme, sida, sexe, art…

Dimecres 29 de juny, a partir de les 21.30 h
Cinema “Bohemian Rapsody”
Vine a donar la benvinguda a l’estiu amb el cinema a la fresca al pati de l’Albareda. Celebració del grup Queen, de la seva música i del singular cantant Freddie Mercury que va desafiar estereotips per convertir-se en un dels showmans més estimats del món.

CENTRE CÍVIC EL SORTIDOR

Dijous 16 de juny, a partir de les 18.30 h
Ruta “La memòria de la repressió de les persones LGTBI+ a Barcelona”
Prepara’t per un recorregut urbà seguint les petjades que han deixat 100 anys de resistències de les persones LGTBI+ a Barcelona. El punt de trobada s’informarà properament.

JARDINS DE LES TRES XEMENEIES

Diumenge 19 de juny, de les 10 a les 19 h
Wallspot Jam LGTBIQ+
En aquesta Jam es treballarà la visibilització del col•lectiu LGTBIQ+ en les arts visuals.
Organitza: Wallspot amb la col·laboració del Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals (GAG).

LA MARINA

BIBLIOTECA FRANCESC CANDEL

Dimecres 29 de juny, a partir de les 18.30 h
Projecció del capítol ‘Amarillo’ de la sèrie “Nosotrxs somos”
Amb col·loqui de la mà del Casal Lambda.

CASAL DE GENT GRAN DE LA CAPA

Dilluns 27 de juny, a partir de les 17.30 h
Cinefòrum “Sortir de l’armari als 60”
Amb la projecció d’aquest document i el col•loqui posterior, es donarà a conèixer la figura del Pere Traveria, veí dels Apartaments de Gent Gran de La Capa. La intenció és apropar la realitat de l’homosexualitat a totes les veïnes i veïns del barri.

ESPAI JOVE LA BÀSCULA

Del 8 al 30 de juny de 2022
Exposició “Reapropiant-nos: històries de vida LGTBI+”
Exposició fotogràfica a càrrec d’Enruta’t al voltant de les experiències vitals de persones LGTBI+.

Dijous 9 de juny, a partir de les 18 h
Parlem de ‘Heartstopper’
Ens reunirem per veure en pantalla gran alguns capítols de la nova sèrie adolescent de Netflix, ‘Heartstopper’ i comentar-los en grup. Vine a gaudir de la sèrie en companyia i a dir la teva! Activitat per a joves de 14 a 18 anys

Dijous 16 de juny, a partir de les 18 h
Taller de Drag
Tarda de joc i experimentació entorn la pròpia imatge a través de l’art drag! Activitat per a infants de 14 a 18 anys a càrrec de Naga i La Hipogrifa de Drag Royale.

PLAÇA DEL METRO (pg. Zona Franca, 185)
Dimarts 28 de juny, a partir de les 17.30 h
Jornada del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ a la Marina
Activitats per a totes les edats i per a totes les identitats a la reivindicada plaça de l’Orgull de la Marina a càrrec de diverses entitats i col•lectius del barri. Skate, jocs, manualitats, jam de poesía i moltes sorpreses més!

SANTS

LA LLEIALTAT SANTSENCA

Dijous 16 de juny, a partir de les 19 h
Cinema “Elisa y Marcela” d’Isabel Coixet
L’any 1885, Elisa i Marcela es coneixen a l’escola on treballen. El que comença com una gran amistat acaba en una relació amorosa entre dues dones que han de viure d’amagat. A causa de la pressió social i la xafarderia, tracen un pla: Elisa abandonarà un temps el poble per a tornar convertida en Mario i poder casar-se amb Marcela. Basada en fets reals.

Dijous 30 de juny, a partir de les 19 h
Cinema “Rafiki” de Wanuri Kahiu
A Nairobi, les estudiants Kena i Ziki porten vides molt diferents. Els seus camins es creuen enmig d’una campanya electoral que enfronta als seus respectius pares. Les noies s’agraden, però la societat keniana és molt conservadora, i hauran de triar entre l’amor i la seguretat. Una història d’amor entre dues estudiants kenianes.

MONTJUÏC

ANELLA OLÍMPICA

Gala de fi de festa
Dimarts 28 de juny, a partir de les 18.30 h
La nostra ciutat estrena una festa ciutadana sense que hi falti res per celebrar la diversitat, l’amor, les dissidències, les corporalitats diverses i el nostre orgull com a col•lectiu LGTBI. La gran gala musical de l’Orgullosa serà un esdeveniment molt especial a l’Anella Olímpica de Montjuïc amb un line-up que ens farà ballar, viatjar i reivindicar totes juntes. Serà una vetllada inoblidable! El programa d’aquesta gran festa s’anunciarà pròximament,

MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

De l’11 de juny al 2 de juliol, a les 11.30 h
Visites guiades ‘Mirades insubmises. Pensar la diversitat sexual i el desig a través de l’art’
Les Mirades insubmises són visites guiades que interpel•len una selecció de peces de la col·lecció museu, des de l’art romànic fins a l’art modern, amb una lectura disruptiva i no historicista. A partir d’una selecció d’obres, s’extrauran alguns dels conceptes, temes i iconografies vinculats a l’art queer: recuperar l’experiència del calvari des de les vivències lligades a la Sida/VIH; parlar de les identificacions de persones amb intersexualitats a través de la sexualitat dels àngels; rastrejar quan i per què es converteix sant Sebastià en una icona gai, etc. En resum, queeritzar el Museu Nacional i rescatar les mirades subterrànies que necessitaven i anhelaven apropiar-se de les narratives visuals dominants.

MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA (MAC)

Del 20 de juny al 3 de juliol
Exposició ‘Una mirada LGTBI+ al MAC’
A través de diversos objectes de la col·lecció, la proposta ens convida a reflexionar al voltant de les diferents realitats afectives, sexuals i de gènere en les diverses cultures i ens ofereix una perspectiva d’interpretació més oberta i diversa, objectiva i clara, sense traslladar-hi els nostres marcs presents.

MUSEU OLÍMPIC I DE L’ESPORT

De l’1 al 26 de juny
Taller ‘Amb identitat’
Durant el recorregut del Museu Olímpic podràs descobrir les històries de 5 esportistes professionals o d’alta competició. Gràcies a les vivències d’aquests esportistes podràs identificar l’ús correcte de les terminologies. Un ús correcte de les terminologies a l’hora d’identificar el sexe (biològic, sentit, …) és important per a l’individu, ha de ser extensible a qualsevol àmbit social: esport, cultura, educació i hem d’integrar els conceptes de manera respectuosa i normalitzada. Aquesta activitat està vinculada directament amb el taller “Sense Gènere” amb metodologia Hall scape impartit en el Museu Olímpic per a estudiants a partir de cicle superior de primària.

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ

Dissabte 9 de juliol, a partir de les 17.30 h
Taller familiar ‘De carn i ossos’
Aquest taller familiar proposa abordar l’obra de Joan Miró des de l’encarnació en primera persona dels éssers que l’habiten. A partir de la selecció d’algunes peces de l’exposició “Miró. El llegat més íntim”, es convidarà les persones assistents a crear la seva pròpia disfressa d’un dels personatges o objectes comentats prèviament. Una vegada transformades, buscarem quins parentius estranys es podrien formar entre les figures escollides per tal de queeritzar la relació entre nosaltres, els objectes i l’espacialitat. Per què no pot una humana enamorar-se d’una estrella? Per què no poden ser amigues una ampolla i un ocell?