El Pla de Barris de Ciutat Vella comença al Raval Nord amb les obres per al nou equipament d’ensenyaments musicals al passatge Sant Bernat 9
El Pla de Barris de Ciutat Vella destina 4 milions d’euros per rehabilitar íntegrament l’immoble, de 1.035 metres quadrats en cinc plantes, i que albergarà un equipament per a ensenyaments musicals.

El tercer tinent d’alcaldia i regidor del Districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha destacat que “és una actuació ambiciosa, perquè volem convertir aquest edifici del Raval que portava anys en mal estat, en un referent educatiu i musical per al barri i ajudar a dinamitzar l’entorn”. “Hem posat fil a l’agulla per tant, per dotar aquesta part del Raval d’un centre d’ensenyaments musicals, que pugui propiciar d’alguna manera noves dinàmiques en un dels espais públics centrals d’aquest barri de Ciutat Vella”, ha assenyalat el regidor de Ciutat Vella.
En aquest sentit, el regidor d’Educació, Pla de Barris i Persones Grans, Lluís Rabell, ha manifestat que “la política de pla de barris troba en aquesta actuació un element emblemàtic de la seva filosofia, que és la combinació de la recuperació de l’espai públic, la recuperació d’equipaments respectant el seu valor patrimonial i posant en valor el llegat arquitectònic però al mateix temps donant-li una funcionalitat educativa i comunitària”.
Una nova manera de treballar amb el Pla de Barris 2025-28 a Ciutat Vella
El Pla de Barris, que tot just està arrencant la definició del que serà el pla d’acció 2025-28 a Ciutat Vella, preveu aprofitar l’oportunitat d’activar aquest equipament per enfortir la xarxa d’equipaments municipals per al barri del Raval.
Aquesta és una de les principals inversions del nou Pla de Barris de Ciutat Vella per al Raval, un pla de barris que a diferència de les anteriors edicions, es desplegarà a Ciutat Vella amb un un projecte únic per als quatre barris. El pla de barris de Ciutat Vella té caràcter prioritari, amb una mirada intensiva, estratègica i de conjunt, per donar respostes d’escala districte mantenint la singularitat de cada barri. Serà l’instrument que vehiculi moltes de les accions del Pacte per Ciutat Vella. De fet, el Pla de Barris de Ciutat Vella s’incorpora com a estratègia de transformació derivada del Pacte per Ciutat Vella.
Des del Pla de Barris, s’apostarà per acompanyar als futurs gestors en l’obertura i vincle del centre a entitats i projectes que puguin teixir sinèrgies amb els ensenyaments musicals, reforçant la mirada comunitària de l’equipament.
Lluís Rabell, ha explicat que el nou Pla de Barris 2025-2028 tindrà la singularitat d’incloure els quatre barris de Ciutat Vella en un únic pla de barris, “integral i conjugant les seves intervencions en tota l’ambiciosa política de transformació i recuperació de Ciutat Vella”. Ha detallat també que aquest Pla de Barris invertirà “20 milions d’euros al conjunt de Ciutat Vella, dels quals, 10 milions al barri del Raval, i dins d’aquests 10 milions d’euros, l’actuació més important és aquesta recuperació de l’edifici del passatge de Sant Bernat, amb aproximadament 4,2 M€”.
Recuperar amb noves dinàmiques espais centrals del Raval
La recuperació per a un ús formatiu de l’immoble del passatge Sant Bernat número 9 forma part de l’estratègia del Govern municipal per actuar a l’espai públic de Ciutat Vella amb visió global, i aposta per recuperar espais públics amb intervencions urbanístiques, de mobilitat, actuacions específiques de neteja, manteniment i un pla de dinamització en sentit ampli.
Aquesta actuació reforça el procés de millora dels nodes centrals del Raval nord, on ja s’han fet en aquest àmbit diverses actuacions com la millora del paviment i la plantació de sis arbres a la plaça Terenci Moix, la millora de la plaça Castella –amb un nou parterre i la millora dels accessos a l’aparcament-, també s’han iniciat ja les obres per traslladar i ampliar l’actual Centre d’Atenció Primària a la plaça dels Àngels, que també ha d’acollir l’ampliació del MACBA, i s’han fet diverses millores a la zona d’influència dels carrers de Torres Amat i Joaquin Costa.
Una rehabilitació per posar en valor el patrimoni i fer-ho funcional
L’edifici compta amb una superfície de 1.035’5 m², distribuïda en planta baixa i quatre plantes. De propietat municipal, actualment es trobava en desús i molt malmès pel pas del temps.
La intervenció iniciada consistirà a enderrocar selectivament algunes parts de l’edifici, la rehabilitació de la resta, i la inserció d’un nou sistema estructural i de compartimentació per desenvolupar l’activitat d’ensenyaments musicals.
El projecte manté les tres façanes i algunes parts de l’estructura de l’edifici actual, especialment als extrems, i maximitza les obertures al carrer de la planta baixa per facilitar la permeabilitat de l’activitat cap a l’espai públic.
La rehabilitació també preveu deixar preparat l’edifici per acollir una galeria i una sala de lectura com a espais socials, i que alhora actuïn com a espai bioclimàtic per fer l’edifici sostenible sense necessitat de recórrer a sistemes de climatització.
A més, es disposarà de les peces de paviment hidràulic que es trobaven en millor estat i es van dur a un magatzem en el moment d’adquisició de l’edifici per part de l’Ajuntament, per poder-les reaprofitar en el present projecte, un cop restaurades. També es van extreure i es conserven les baranes originals dels balcons.
En l’actuació es preveu ubicar en planta baixa l’accés principal a l’equipament i el vestíbul, així com la sala polivalent, que pot funcionar com a auditori i com a espai amb un horari diferenciat de la resta de l’equipament. Com a espais de suport de la sala s’hi construiran espais d’emmagatzematge i neteja, i un nucli de banys amb un bany adaptat.
En planta primera s’ubicarà una aula per a cor i orquestra a la banda del carrer Torres i Amat i aules i altres espais funcionals a la banda del passatge Sant Bernat.
En planta segona i tercera, que tenen la mateixa distribució, s’emplacen una aula no instrumental, una aula instrumental, 6 aules petites que poden funcionar de despatxos o aules d’assaig i un nucli de banys.
En la planta quarta se situa una aula gran amb façana al passatge Sant Bernat, una aula de música de cambra cap al carrer Torres i Amat i l’espai de lectura, que es resol com un gran espai central connectat al nucli d’escala. També s’hi resol un nucli de banys. I en planta coberta, que no és accessible per al públic, se situen els espais d’instal·lacions i les plaques fotovoltaiques.