Vés al contingut

Cooperatives, empreses i organitzacions de l’ESS

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per cooperatives i empreses de l'Economia Social i Solidària que tens a l'abast: subvencions i altres mesures, recursos d’orientació jurídica i assessorament fiscal i empresarial, cursos online i programes formatius per a professionals i empreses i altres recursos de reactivació econòmica a la ciutat.

Ajuts econòmics

L’Ajuntament de Barcelona està mobilitzant recursos destinats a les empreses, als comerços i a les persones autònomes que actualment necessiten recursos en forma d’ajuts, de subvencions o de finançament per tal que puguin mantenir l’activitat econòmica, protegir els llocs de treball i, alhora, impulsar la seva transformació per adaptar-se a la Barcelona del futur.

  • Nova edició de la convocatòria específica del programa de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona per a l’enfortiment i reactivació de l’economia social i solidària (ESS) i el desenvolupament de projectes que executen l’estratègia ESS 2030 BCN. Se subvenciona fins al 80%, com a màxim, de l’import total de cada projecte. El pressupost estimat inicialment per a les subvencions és de 900.000 euros.

    Termini: Del 8 de març al 7 d’abril de 2022.

  • Per millorar la presència dels establiments en l’entorn digital, es destinen un milió d’euros per al finançament de projectes d’inversió en màrqueting digital, pàgines web, botigues en línia i cartelleria digital, entre d’altres.

    Termini: Abril-maig de 2022.

  • La convocatòria “Crea Feina Plus” dona incentius per a la contractació de persones a l’atur que tinguin dificultats especials per accedir al mercat de treball. Aquest 2022 la convocatòria continuarà subvencionant amb 5.000 euros totes les contractacions de persones a l’atur empadronades a la ciutat, i amb 6.000 euros en el cas de persones joves, més grans de 45 anys i dones. Els contractes han de ser d’un mínim de 6 mesos, a jornada completa, i d’empreses que tinguin el centre de treball dins de l’àrea metropolitana, amb una atenció especial a les persones de menys de 30 anys i de més de 45.

    Termini: Primer semestre de 2022

     

     

  • Convocatòria d’ajuts per a la dinamització de l’economia de proximitat. Es pot finançar fins a un 80% del projecte. Disposarà de sis modalitats: dinamització de locals buits en planta baixa, ocupació, innovació socioeconòmica i ESS en sectors estratègics, turisme responsable i sostenible, alimentació sostenible i consum responsable, centres de distribució urbana de mercaderies d’últim quilòmetre i indústries creatives.

    Termini: Abril de 2022.

  • Convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació urbana oberts, plurals i multidisciplinaris, que aportin solucions reals als reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat en el futur més immediat.

    Termini: Es preveu publicar-ne la convocatòria a finals de març – principis d’abril de 2022.

  • La convocatòria s’adreça als titulars dels establiments de restauració i assimilats que hagin disposat d’una llicència d’una terrassa covid-19 i que obtinguin llicència per a la instal·lació de terrassa en calçada durant l’any 2022, per tal de facilitar el canvi de mobiliari a calçada, homologat per l’Ajuntament de Barcelona.

    Els restauradors que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d’un moble-plataforma accessible, homologat i segur.

    Termini: Abril-maig de 2022

  • Amb l’objectiu d’impulsar la transició energètica a la ciutat neix aquest projecte de partenariat publicoprivat, que instal·larà de forma gratuïta plaques fotovoltaiques als terrats de qualsevol edifici de la ciutat de Barcelona. Per fer-ho, l’Ajuntament atrau inversors i capital privat en el desenvolupament d’instal·lacions productores d’electricitat amb energies netes (fonamentalment plaques fotovoltaiques), destinades a l’autoconsum i a l’autoconsum compartit, i en tota mena d’edificis de la ciutat.  Els propietaris o comunitats de propietaris de qualsevol mena d’edifici de la ciutat poden sol·licitar participar en el programa i les empreses vinculades al MESBarcelona es posaran en contacte amb ells per veure que la instal·lació fotovoltaica és viable.

    Termini: Durant el 2022.

  • L’Ajuntament de Barcelona ha fet un conveni amb la Cooperativa COOP57, que posa a disposició de les empreses i organitzacions de l’ESS línies de crèdit per a inversions i circulant per a nous projectes d’ESS i per a la reactivació econòmica dels projectes d’ESS existents. Poden ser projectes per finançar inversions o circulant i per fer front a les necessitats de liquiditat produïdes per la covid-19.

    Termini: Durant el 2022.

     

     

  • Conveni de l’Ajuntament de Barcelona amb la Fundació Finances Ètiques, Activisme i Economia Crítica, que activa un fons d’inversió d’impacte de fins a 300.000 euros per acompanyar el creixement de petits projectes de l’economia social i solidària. El fons busca projectes d’impacte per efectuar inversions temporals en el capital social de les organitzacions i realitzar assessorament expert durant el temps de la inversió per acompanyar la seva consolidació i creixement. La inversió per realitzar en els projectes serà d’entre 10.000 i 30.000 euros.

    Termini: Durant el 2022. La Fundació realitzarà una convocatòria anual de cerca de projectes.

     

  • Durant el 2022 es llança una nova convocatòria de Premis als Reptes Urbans. Un repte urbà és una forma d’enfocar la resolució de problemàtiques urbanes i necessitats complexes de la ciutat i que requereixen solucions innovadores. És una invitació a la creativitat que evita la prescripció o sol·licitud específica de solucions. El repte defineix l’impacte que es busca, sense que representi una limitació en el com.

    Termini: Durant el 2022.

ASSESSORAMENT

L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més bé s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar amb l’ajut d’experts plans de futur personalitzats per al teu negoci. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.

  • Us volem acompanyar, des de Barcelona Activa, per fer créixer el vostre projecte. Per això oferim un servei d’orientació, adreçat als treballadors i treballadores autònomes i a les empreses i entitats de l’economia social i solidària, sobre temes relacionats amb la constitució, el finançament, la gestió del talent, la transmissió, la internacionalització o la transformació digital dels vostres projectes.

  • L’objectiu d’aquesta guia ha estat generar un document que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’aquests actes culturals, per extreure’n un seguit de criteris que permetin dur-les a terme de manera adaptada a les mesures bàsiques de protecció i prevenció davant de possibles contagis de covid-19.

  • Servei d’assessorament i acompanyament integral, especialitzat en organitzacions d’ESS, per a l’enfortiment socioempresarial. Coordinat amb serveis, operadors i agents de l’ecosistema, identifica oportunitats i detecta dificultats, a més d’oferir eines i suport expert en àmbits específics.

  • És un servei que l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports, posa a disposició
    del sector esportiu de la ciutat per oferir-li suport gratuït en la gestió de les seves activitats i projectes. Ofereix un programa d’acompanyament i assessorament en la gestió dels diferents tràmits que fan les entitats amb les administracions públiques, com ara subvencions, ajuts o participació en licitacions administratives. També disposa d’un programa de formació en qüestions laborals, jurídiques, comptables, de comunicació i de gestió mediambiental.

  • Servei integral d’assessorament i d’acompanyament a la inclusió laboral dirigit a les empreses amb visió de futur i compromeses amb la inclusió laboral. 

    El servei està format per un equip de professionals experts en l’àmbit de la inclusió laboral de la Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB).

    El servei ofereix el següent:

    • Informació sobre els beneficis socials i corporatius de la inclusió laboral.
    • Acompanyament a la persona i a l’empresa en els processos de selecció i en el lloc de treball.
    • Informació i assessorament en matèria d’accessibilitat a l’entorn laboral.
    • Accions formatives per garantir la inclusió.

    Podeu contactar amb el servei Inclou Futur. 

    Més informació

  • Servei especialitzat i personalitzat per informar i acompanyar les empreses i organitzacions de l’ESS: des de com iniciar un projecte fins a com millorar-lo i obtenir finançament. Coordinat amb serveis, operadors i agents de l’ecosistema, aquest servei identifica oportunitats i detecta dificultats, a més d’oferir eines i suport expert en àmbits específics.

    Termini: Durant el 2022.

     

  • Assessorament empresarial a la teva botiga. Ens acostem al teu comerç per assessorar-te, tant per redefinir l’estratègia empresarial com per redreçar el teu negoci, adoptar nous models de màrqueting o crear i desenvolupar fórmules per incentivar la demanda, sempre respectant els teus ritmes de treball i d’una manera totalment gratuïta.

  • El Parc Tecnològic ofereix aquest servei per acompanyar les empreses i les persones emprenedores en totes les fases del procés de prototipatge de manera estratègica i àgil.

    Demaneu servei si necessiteu suport o orientació per a:

    • Estratègia, acompanyament i eines per al pla de prototipatge empresarial
    • Utilització de les eines de fabricació digital del Parc Tecnològic

    Més informació

  • Servei de suport i acompanyament expert que ofereix als i les joves d’entre 16 i 35 anys orientació laboral i eines per millorar la seva recerca de feina i ocupabilitat.

  • Impulsa l’aplicació de la clàusula de subcontractació amb empreses de l’economia social solidària (ESS) i la reserva social que promou l’Ajuntament de Barcelona, situada en 10 milions d’euros anuals i adreçada a empreses de l’ESS (en concret, centres especials de treball i empreses d’inserció).

  • Pla sectorial per al tèxtil sostenible. Destinat a enfortir el sector del tèxtil sostenible i a fer-lo més competitiu des d’un punt de vista social, ambiental i empresarial, aquest pla ofereix un servei d’assessorament especialitzat per a projectes i organitzacions amb l’objectiu d’ampliar la formació en aquest àmbit i de fomentar-ne la intercooperació i el mercat social.

  • Finestreta única empresarial per facilitar l’activitat econòmica al districte. Situada a l’edifici MediaTIC, l’oficina ofereix informació per desenvolupar una activitat empresarial al 22@. S’hi poden tramitar informes previs de plans d’usos, comunicats d’inici i de baixa d’activitat, transmissió de llicències o sol·licituds d’ocupació de la via pública.

    Termini: Durant el 2022.

  • Nova oficina d’informació i coordinació de l’estratègia de dinamització de locals en planta baixa “Amunt persianes”, on es definiran i planificaran mesures i actuacions per desenvolupar, es coordinaran les mesures i es farà difusió a la ciutat. L’oficina disposarà de la informació de locals en planta baixa i farà de portaveu amb els agents externs.

    Termini: Primer trimestre de 2022.

  • Nova borsa de lloguer de locals en planta baixa privats que es posaran a disposició de projectes econòmics de persones, empreses o entitats. La borsa estarà disponible en línia i es posa en marxa en col·laboració  amb operadors del sector immobiliari. Oferirà incentius a propietaris/àries de locals i a arrendataris/àries potencials.

    Termini: A partir d’abril de 2022.

  • Programa de suport a la creació d’empreses del sector de les indústries creatives i culturals. Està enfocat a donar suport a noves iniciatives, amb l’objectiu de transformar-les en empreses viables que puguin prosperar en un dels sectors econòmics estratègics de la ciutat.

    Termini: Fins al 12 de febrer de 2022.

     

  • L’Observatori és planteja com una plataforma ordenada de coneixement, amb dades per al seguiment evolutiu dels locals i activitats en planta baixa, així com  per identificar oportunitats, mostrar indicadors principals i complementaris que siguin d’interès per diferents col·lectius (intern, sector comercial i persones emprenedores) i inspirin en el desenvolupament d’iniciatives per millorar la sostenibilitat dels locals actius i l’ocupació de locals buits.

    Les funcions d’aquest observatori són quantificar i compartir obertament el coneixement disponible relacionat amb les activitats i locals en plantes baixes, monitoritzar l’evolució i els canvis que es produeixen i inspirar en la formulació d’estratègies. 

    Termini: Durant el 2022.

  • Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes per millorar la qualitat de l’entorn urbà i consolidar el model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient, així com per incrementar la competitivitat de les empreses afavorint la creació d’ocupació.

    En una primera fase s’oferirà informació i formació als eixos comercials i agents implicats del sector econòmic  de la ciutat de Barcelona per tal d’informar-los sobre les Àrees de Promoció Econòmica Urbana i dotar-los dels coneixements necessaris per dur-ne a terme el procés constitutiu, així com proporcionar assessorament en la planificació d’una APEU per tal de maximitzar-ne les possibilitats d’èxit i analitzar la viabilitat d’implementar una APEU en zones que es plantegin.

    Termini: Març-juliol de 2022.

  • Esdeveniments que faciliten un espai de contacte directe entre empreses amb ofertes de feina i persones candidates amb dinàmiques participatives i entrevistes breus. Se’n fan a mida per a empreses i també d’específics per a sectors empresarials.

    Termini: Durant el 2022.

  • Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou aquest 2022.

    Termini: Últim trimestre de 2022.

  • Servei que fa un acompanyament en la consolidació i el creixement de petites empreses, persones treballadores autònomes, comerços i organitzacions d’economia social i solidària, considerant-ne les necessitats específiques. Suport per diagnosticar i definir accions de millora en diferents àmbits de la gestió empresarial (comercial, econòmica, financera, d’organització, logística, etc.), i per engegar processos de reflexió estratègica.

    Termini: Durant el 2022.

  • Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.

    El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.

    Termini: Fins al juny de 2022.

  • Els programes per emprendre inclouen acompanyament i networking per a la creació d’empreses i organitzacions adreçades a determinats col·lectius de persones emprenedores o a sectors d’activitat. Hi ha programes específics per a projectes d’indústries creatives, d’alimentació, esports, turisme, o per a projectes amb impacte social, altres d’especialitzats en start-ups... S’ofereixen programes específics per a persones joves, sèniors i dones.

    Termini: Durant el 2022.

  • El Punt d’Acollida i Orientació (PAO) és un servei d’informació i orientació per a la ciutadania interessada a conèixer més l’economia social i solidària i la innovació socioeconòmica. També és la porta d’entrada als serveis i activitats que hi ha en l’àmbit de l’ESS

    Termini: Durant el 2022.

  • Servei que impulsa l’aplicació de la clàusula de subcontractació amb empreses de l’economia social i solidària (ESS) i la reserva social que promou l’Ajuntament de Barcelona, situada en 10 milions d’euros anuals i adreçada a empreses de l’ESS (en concret, centres especials de treball i empreses d’inserció).

    Termini: Durant el 2022.

  • És l'equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable, amb l’objectiu d’estendre una cultura del consum més conscient i compromesa a incidir de manera positiva en les persones i el medi ambient. Participa en formacions organitzades per altres serveis destinades a col·lectius diversos. També s'hi troba el Punt d’Informació en Consum Responsable i ofereix xerrades, activitats i exposicions, així com cessions d'espais al mateix equipament.

    Termini: Durant el 2022 (excepte l’agost).

FORMACIÓ

Si volem ser competitius, hem d’estar al dia! Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un ampli ventall de línies de formació especialitzada, pensada per encarar el futur amb més empenta que mai. Està adreçada a les empreses i als emprenedors i emprenedores, i també si busques feina, o vols ampliar els teus horitzons professionals en el sector de les TIC, no te la pots perdre!

  • A través de Barcelona Activa hem posat en marxa l’Aula Virtual, un espai formatiu en què l’equip docent imparteix les classes en streaming perquè hi puguis dir la teva, fer consultes en temps real i interactuar- hi amb fluïdesa.

  • A través del programa “RevESStim el tèxtil”, hem programat una sèrie de formacions especialitzades per a iniciatives del tèxtil amb sessions enfocades a la sostenibilitat o formacions tècniques específiques en generació de productes tèxtils, entre d’altres.

  • En el marc de la iniciativa de suport a la transformació digital del comerç i la restauració, Barcelona Activa ha dissenyat un catàleg formatiu per ajudar el teixit comercial i el sector de la restauració a fer el salt al món digital. Amb més de cinquanta cursos, ja no hi ha cap excusa per quedar-se enrere!

  • Descobreix, amb Barcelona Activa, una formació agrupada per categories temàtiques i adaptada al teu ritme i a les teves necessitats.

  • L’Aula Virtual de Barcelona Activa ha dissenyat cursos específics per a projectes i organitzacions de l’ESS: s’hi pot aprendre des de com resoldre dubtes relacionats amb la covid-19 fins a com preparar- se per emprendre, millorar les competències o enfortir les empreses del sector de l’ESS.

  • El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. I per a persones que s’inicien en les TIC, disposa de formació bàsica a les Antenes Cibernàrium per tota la ciutat!

    Termini: Durant el 2022.

     

  • Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes per millorar la qualitat de l’entorn urbà i consolidar el model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient, així com per incrementar la competitivitat de les empreses afavorint la creació d’ocupació.

    En una primera fase s’oferirà informació i formació als eixos comercials i agents implicats del sector econòmic  de la ciutat de Barcelona per tal d’informar-los sobre les Àrees de Promoció Econòmica Urbana i dotar-los dels coneixements necessaris per dur-ne a terme el procés constitutiu, així com proporcionar assessorament en la planificació d’una APEU per tal de maximitzar-ne les possibilitats d’èxit i analitzar la viabilitat d’implementar una APEU en zones que es plantegin.

    Termini: Març-juliol de 2022.

  • En el marc de la iniciativa de suport a la transformació digital del comerç i la restauració, Barcelona Activa ha dissenyat un catàleg formatiu per ajudar el teixit comercial i el sector de la restauració a fer el salt al món digital. Amb més de cinquanta cursos, ja no hi ha cap excusa per quedar-se enrere!

    Termini: Durant el 2022.

  • Des de Barcelona Activa s’ofereix formació gratuïta per ajudar a trobar una feina nova o a millorar perfils professionals, a emprendre o a fer créixer el negoci. També es pot accedir a l’oferta de formació tecnològica del Cibernàrium i a cursos específics per a persones joves i dones. Es pot triar entre diferents tipus d’experiències formatives i de formats: presencial, en línia i en streaming.

    Termini: Durant el 2022.

  • Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.

    El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.

    Termini: Fins al juny de 2022.

PROMOCIÓ

  • L’Ajuntament de Barcelona transformarà els baixos del Palau de la Virreina (Rambla, 99), on ara hi ha l’oficina Tiquet Rambles, en la nova Oficina Ciutadana de la Cultura, un nou espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat.

  • Fruit del context actual, l’Estratègia Barcelona ESS 2030 s’ha transformat també en una acció de reactivació i enfortiment de l’ESS. Es tracta d’un document consensuat que prioritza les línies de treball i els sectors d’activitat clau per a la ciutat en vista als propers deu anys. L’objectiu de l’estratègia és enfortir i fer créixer el teixit de l’ESS i, davant les conseqüències de la pandèmia, orientar la recuperació econòmica cap el bé comú, la dimensió col·lectiva i la solidaritat. Per tot això les empreses, organitzacions i iniciatives signants s’inspiraran en aquest document per formular els propis plans de treball i per contribuir, juntes, al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i la ciutadania.

  • Es tracta d’una eina –en construcció– per cercar empreses i entitats d’economia social i afavorir la compra pública social en el marc de l’aplicació del decret de contractació sostenible de l’Ajuntament de Barcelona. El directori es nodreix de la informació sobre empreses d'economia social disponible als registres oficials, així com de la informació provinent d’organitzacions de segon grau.

  • Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou aquest 2022.

    Termini: Últim trimestre de 2022.

  • Agròpolis és un espai publicocomunitari de diàleg, treball i acció, entre la societat civil, el teixit econòmic, les universitats i l’Administració pública municipal, que tenen en comú l’objectiu de col·laborar per transformar el sistema alimentari de Barcelona des dels valors de la sobirania alimentària i l’agroecologia.

    Termini: Durant el 2022

  • Aquesta plataforma digital de venda en línia oberta a tothom, creada específicament per al comerç de proximitat i la restauració de la ciutat, té el ferm propòsit d’ajudar el sector en la seva transformació digital.
    Termini: a partir del segon trimestre de 2021.

CANVIS NORMATIUS

  • L’Ajuntament ha posat en marxa Norma. Portal Jurídic de Barcelona, un web que posa a l’abast de la ciutadania tota la normativa municipal i la documentació jurídica rellevant de la ciutat amb l'objectiu de facilitar-ne el coneixement.

    El portal compta actualment amb més de 1.600 documents, si bé es va actualitzant periòdicament amb nous documents jurídics. Per exemple, ara per ara, s'hi poden consultar 475 normes, entre les quals destaquen 127 instruccions, 78 decrets municipals, 45 reglaments i 25 ordenances fiscals. El portal també inclou 950 documents de jurisprudència i 185 dictàmens.

    Més informació

  • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre activitats econòmiques.

    Bonificació cooperatives

    Reducció de la quota a les cooperatives de l’IAE, així com a les unions, federacions i confederacions d’aquestes en els termes que estableix la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les cooperatives. La bonificació se sol·licita en el moment de comunicar l’alta de l’impost i té caràcter indefinit.

    -   Bonificació de la quota per increment de la plantilla de treballadors

    Bonificació de la quota de l’impost d’activitats econòmiques (IAE) als subjectes passius que tributin per quota municipal i que hagin incrementat la mitjana de la seva plantilla de treballadors amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior al qual se sol·licita la bonificació, en relació amb el període anterior a aquell.

    La sol·licitud s’haurà d’efectuar abans del 31 de maig de l’exercici per al qual es demana la bonificació i tindrà efectes únicament per aquest exercici.

    -   Bonificació de la quota per ús d’energies renovables

    Bonificació per als subjectes passius que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant dos anys en l’exercici de les activitats objecte de l’impost.

    La bonificació haurà de ser sol·licitada per la persona interessada en el termini de tres mesos posteriors a la data de registre del tràmit de legalització de la instal·lació a l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya. Un cop concedidas’aplicarà a la quota de l’impost dels dos períodes següents al de la data de sol·licitud.

    Termini: s’especifica en cada bonificació.

  • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

    -       Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles classificats com a zero emissions o elèctrics : Reducció de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica als propietaris de vehicles de tots tipus (excepte remolcs) classificats com a zero emissions segons el registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit.

    -       Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles classificats com a ECO que utilitzin combustible benzina, amb emissions fins a 120 g/km de CO2: Reducció de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica als propietaris de vehicles de tots tipus (excepte remolcs) classificats com a ECO que utilitzin combustible benzina, amb emissions fins a 120 g/km de CO2, segons el registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit.

    -       Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles històrics: Reducció de la totalitat de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica a aquells vehicles considerats de caràcter històric, pel Reglament de vehicles històrics.

    Termini: s’especifica en cada bonificació.

    Per a vehicles nous (encara no matriculats):

    -        En el moment de practicar l’autoliquidació de l’impost.

    -        15 dies, a comptar des de la data en què es va practicar l’autoliquidació, a fi d’acreditar els requisits necessaris per optar a la bonificació.

    Per a vehicles que ja estaven donats d’alta: el termini per presentar la sol·licitud acaba el 16 de juliol de l’any en curs. En el cas de sol·licituds presentades amb posterioritat, la bonificació tindrà efectes per a l’exercici següent.

    Per a vehicles històrics: la sol·licitud només s’ha d’efectuar una única vegada, i el termini acaba el 16 de juliol de l’any en curs. En el cas de sol·licituds presentades amb posterioritat, la bonificació tindrà efectes per a l’exercici següent

    • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar. 

      Termini: Cal sol·licitar la bonificació en el moment de presentar la corresponent sol·licitud de la llicència o comunicació prèvia d’obres, construccions o instal·lacions. L’aplicació de la bonificació en l’autoliquidació de l’impost s’entén com a sol·licitud del benefici fiscal.

      Les sol·licituds de bonificacions que es presentin amb posterioritat a la sol·licitud de llicència o comunicació, així com amb posterioritat a la finalització de les obres, construccions o instal·lacions, en cas de legalització de les mateixes, es consideraran extemporànies.

Anar al principi