Vés al contingut
Comerços amb cara i ulls

El comerç de barri fa ciutat

#DONEMFORMAALFUTUR

El comerç de proximitat i els mercats municipals omplen de vida els barris. Amb el pas dels anys, Barcelona ha anat consolidant un model comercial basat en els valors de la proximitat, la responsabilitat i la sostenibilitat. Gràcies als més de 61.000 comerços i als 43 mercats de la ciutat, els carrers de Barcelona són plens de dinamisme. Agrupats en els eixos comercials, les associacions i els gremis, tots treballen junts per oferir-te cada dia un servei millor.

Un comerç de barri que no s'atura mai

#DONEMFORMAALFUTUR

Ajuts per a la reactivació

L’Ajuntament posa en marxa diferents iniciatives per reactivar i impulsar aquests sectors estratègics per Barcelona.  Entre d’altres mesures municipals, destaca tota una bateria de programes i accions per fomentar la digitalització del comerç de proximitat i restauració i impulsar l’activitat econòmica en locals en planta baixa de Barcelona.

També posa a l’abast dels professionals i de la ciutadania l’Observatori del Comerç i la Restauració, una eina amb dades obertes actualitzades, i el catàleg de serveis i programes per al comerç, la restauració i el consum 2022, que recull els principals recursos que l’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast d’aquests sectors.  Una altra línia d’actuació municipal és el foment de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU). En aquest sentit, ha impulsat unes sessions en línia pensades per explicar com les APEU poden ajudar Barcelona a promocionar i reactivar el seu comerç de proximitat.

En l’àmbit de les subvencions, l’any 2023 l’Ajuntament de Barcelona ha obert diferents convocatòries dirigides al comerç de proximitat i als establiments de restauració de la ciutat: la convocatòria general de subvencions per a projectes d’associacions de comerciants territorials o sectorials, amb un import d’1.650.000 euros; les subvencions per a la transformació digital del negoci, a les quals es destina un pressupost total de 750.000 euros, i les subvencions per a l’enllumenat nadalenc de les vies públiques. També ha llançat una nova línia d’ajuts d’1 milió d’euros, anomenada “Aparadors vius” i adreçada a millorar l’atractivitat exterior del comerç mitjançant el canvi de les persianes.

Destaquem

Darreres novetats sobre la promoció del comerç de proximitat a Barcelona

FOMENTA LA CONVIVÈNCIA

#DONEMFORMAALFUTUR

Els comerços de Barcelona participen sovint en campanyes solidàries per ajudar les persones més vulnerables del barri. Entre altres iniciatives, tenen cura de les persones grans a través del projecte Radars; ajuden els infants que fan servir cada dia els camins escolars, i prenen part de la iniciativa iLearnTap, que fa més accessibles els establiments a les persones amb autisme.

El teixit comercial també té clar que l'accessibilitat és un dret. Per això treballa activament per eliminar les barreres arquitectòniques i els obstacles que dificulten la mobilitat tant dins com fora dels establiments.

A la nostra ciutat, a més, aquest teixit comercial està format per botiguers i botigueres provinents de moltes cultures diferents. Quan t’acostes al comerç del teu barri, ajudes a construir una ciutat plural i oberta.

Dona en una merceria amb un metre al coll i persones cosint en una taula al darrere

MANTÉ ELS LLOCS DE TREBALL

#DONEMFORMAALFUTUR

Sabies que el comerç és la principal font d’ocupació local? Més de 146.000 persones treballen en aquest sector a Barcelona. Conjuntament amb la restauració, representen el 20,4% de l’ocupació a la nostra ciutat.

Segons les dades del darrer cens municipal, actualment hi ha 61.557 locals comercials a Barcelona, el 36% dels quals són establiments de serveis; el 35%, de comerç al detall,i el 18%, de restauració.

La majoria dels comerços al detall de la nostra ciutat són negocis alimentaris. Els segueixen, per ordre, els establiments d’equipament personal, els de queviures no alimentaris, els de parament de la llar i els d’oci i cultura, entre altres.

Dues persones en una bugaderia d'autoservei

ELS DINERS ACABEN TORNANT

#DONEMFORMAALFUTUR

El comerç de proximitat genera riquesa local que no es deslocalitza. Quan compres a la botiga del barri, estàs afavorint els productors locals i els mateixos comerços, que podran oferir més i millors llocs de treball. A més, un alt percentatge de comerciants de Barcelona són propietaris del seu negoci. 

Pàgines web, botigues en línia, màrqueting digital, xarxes socials... Sabies que cada vegada són més els establiments comercials de la ciutat que treballen per fer el salt al món digital? En un context delicat com l’actual, els comerciants del teu barri volen posar els productes i serveis al teu abast perquè et sigui ben còmode i senzill gaudir-ne.

Dos cuiners d'un restaurant japonès

CUIDA EL PLANETA

#DONEMFORMAALFUTUR

Els comerciants de Barcelona uneixen esforços amb el sector de la restauració per aturar el malbaratament alimentari i incentiven les bones pràctiques i el respecte al medi ambient a través del programa “Barcelona Comerç + Sostenible” .

A més, botiguers i botigueres treballen cada dia per transmetre els seus valors als més petits i petites de casa. Cada any, desenes d’alumnes de la ciutat visiten els comerços adherits al programa "El comerç i les escoles" i coneixen de primera mà l'esforç que dediquen cada dia els comerciants del barri a cuidar el veïnat.

Dues persones en una parada de fruita

FA UN BARRI MÉS SEGUR

#DONEMFORMAALFUTUR

El carnisser que et saluda cada vegada que passes per davant la seva parada; la farmacèutica que et pregunta com es troba la teva mare; la llibretera que sap quins són els teus llibres preferits...

Darrere els taulells del comerç de Barcelona sempre hi trobaràs un somriure. De fet, en les darreres enquestes ciutadanes, l’atenció a les botigues es puntua amb un notable alt: un 7,7 sobre 10.

Darrere el taulell dels comerços locals i de les parades dels mercats de Barcelona, hi trobaràs sempre persones disposades a escoltar-te i ajudar. Hi són per a tot allò que necessitis. Visitant-los, contribueixes a fer ciutat.

Dues persones en una botiga de productes a granel
Anar al principi