Vés al contingut

El comerç de barri fa ciutat

#MAIENSATUREM

El comerç de proximitat i els mercats municipals omplen de vida els barris. Amb el pas dels anys, Barcelona ha anat consolidant un model comercial basat en els valors de la proximitat, la responsabilitat i la sostenibilitat. Gràcies als més de 61.000 comerços i als 43 mercats de la ciutat, els carrers de Barcelona són plens de dinamisme. Agrupats en els eixos comercials, les associacions i els gremis, tots treballen junts per oferir-te cada dia un servei millor.

Els comerciants saben què necessites i com ho vols en cada moment. Sempre paren bé l'orella per adaptar-se a tu. Arran de les mesures de prevenció contra la covid-19, molts d'ells van haver d'abaixar la persiana. Ara toca tornar-los a visitar. Estaran encantats d'atendre't. El comerç de proximitat fa ciutat! I per això l’Ajuntament de Barcelona li dona suport amb un pla de xoc de més de 40 mesures.

Un comerç de barri que no s'atura mai

#MAIENSATUREM

Ajuts per a la reactivació

Tot i la progressiva normalització de les condicions d’obertura dels establiments comercials i de restauració, l’Ajuntament continua posant en marxa diferents iniciatives per reactivar i impulsar aquests sectors estratègics per Barcelona.  Entre d’altres mesures municipals, destaca tota una bateria de programes i accions per fomentar la digitalització del comerç de proximitat i restauració i impulsar l’activitat econòmica en locals en planta baixa de Barcelona.

L’ampliació de l’espai públic destinat a terrasses, i la reducció de la taxa en un 75%  es una mesura temporal i excepcional per afavorir la viabilitat econòmica dels negocis de restauració i la recuperació de la vida de barri.

També posa a l’abast dels professionals i ciutadania,L’observatori del comerç i la restauració, una eina amb dades obertes actualitzades i treballa en la creació d’una plataforma Marketplace de venda en línia oberta a tothom, creada específicament per al comerç de proximitat i la restauració de la ciutat

En l'àmbit de les subvencions, l’any 2021, l'Ajuntament de Barcelona ha obert 3 convocatòries dirigides al comerç de proximitat i als establiments de restauració de la ciutat. La convocatòria general de subvencions per a projectes d’associacions de comerciants territorials o sectorials amb un import de 1.620.000 euros, les subvencions per a la transformació digital del negoci, a les quals es destina un pressupost total de 1M d’euros, i les subvencions per a l'enllumenat nadalenc de les vies públiques i l'interior dels aparadors (pendent convocatòria).

Destaquem

Darreres novetats sobre la promoció del comerç de proximitat a Barcelona

FOMENTA LA CONVIVÈNCIA

#MAIENSATUREM

Els comerços de Barcelona participen sovint en campanyes solidàries per ajudar les persones més vulnerables del barri. Entre altres iniciatives, tenen cura de les persones grans a través del projecte Radars; ajuden els infants que fan servir cada dia els camins escolars, i prenen part de la iniciativa iLearnTap, que fa més accessibles els establiments a les persones amb autisme.

El teixit comercial també té clar que l'accessibilitat és un dret. Per això treballa activament per eliminar les barreres arquitectòniques i els obstacles que dificulten la mobilitat tant dins com fora dels establiments.

A la nostra ciutat, a més, aquest teixit comercial està format per botiguers i botigueres provinents de moltes cultures diferents. Quan t’acostes al comerç del teu barri, ajudes a construir una ciutat plural i oberta.

MANTÉ ELS LLOCS DE TREBALL

#MAIENSATUREM

Sabies que el comerç és la principal font d’ocupació local? Més de 146.000 persones treballen en aquest sector a Barcelona. Conjuntament amb la restauració, representen el 20,4% de l’ocupació a la nostra ciutat.

Segons les dades del darrer cens municipal, actualment hi ha 61.557 locals comercials a Barcelona, el 36% dels quals són establiments de serveis; el 35%, de comerç al detall,i el 18%, de restauració.

La majoria dels comerços al detall de la nostra ciutat són negocis alimentaris. Els segueixen, per ordre, els establiments d’equipament personal, els de queviures no alimentaris, els de parament de la llar i els d’oci i cultura, entre altres.

ELS DINERS ACABEN TORNANT

#MAIENSATUREM

El comerç de proximitat genera riquesa local que no es deslocalitza. Quan compres a la botiga del barri, estàs afavorint els productors locals i els mateixos comerços, que podran oferir més i millors llocs de treball. A més, un alt percentatge de comerciants de Barcelona són propietaris del seu negoci. 

Pàgines web, botigues en línia, màrqueting digital, xarxes socials... Sabies que cada vegada són més els establiments comercials de la ciutat que treballen per fer el salt al món digital? En un context delicat com l’actual, els comerciants del teu barri volen posar els productes i serveis al teu abast perquè et sigui ben còmode i senzill gaudir-ne.

CUIDA EL PLANETA

#MAIENSATUREM

Els comerciants de Barcelona uneixen esforços amb el sector de la restauració per aturar el malbaratament alimentari i incentiven les bones pràctiques i el respecte al medi ambient a través del programa “Barcelona Comerç + Sostenible” .

A més, botiguers i botigueres treballen cada dia per transmetre els seus valors als més petits i petites de casa. Cada any, desenes d’alumnes de la ciutat visiten els comerços adherits al programa "El comerç i les escoles" i coneixen de primera mà l'esforç que dediquen cada dia els comerciants del barri a cuidar el veïnat.

FA UN BARRI MÉS SEGUR

#MAIENSATUREM

El carnisser que et saluda cada vegada que passes per davant la seva parada; la farmacèutica que et pregunta com es troba la teva mare; la llibretera que sap quins són els teus llibres preferits...

Darrere els taulells del comerç de Barcelona sempre hi trobaràs un somriure. De fet, en les darreres enquestes ciutadanes, l’atenció a les botigues es puntua amb un notable alt: un 7,7 sobre 10.

Darrere el taulell dels comerços locals i de les parades dels mercats de Barcelona, hi trobaràs sempre persones disposades a escoltar-te i ajudar. Hi són per a tot allò que necessitis. Visitant-los, contribueixes a fer ciutat.

Anar al principi