Vés al contingut
Compra a prop. Som comerç. Fem Barcelona

#MAIENSATUREM

El comerç de barri fa ciutat

El comerç de proximitat i els mercats municipals omplen de vida els barris. Amb el pas dels anys, Barcelona ha anat consolidant un model comercial basat en els valors de la proximitat, la responsabilitat i la sostenibilitat. Gràcies als més de 61.000 comerços i als 43 mercats de la ciutat, els carrers de Barcelona són plens de dinamisme. Agrupats en els eixos comercials, les associacions i els gremis, tots treballen junts per oferir-te cada dia un servei millor.

Els comerciants saben què necessites i com ho vols en cada moment. Sempre paren bé l'orella per adaptar-se a tu. Arran de les mesures de prevenció contra la covid-19, molts d'ells van haver d'abaixar la persiana. Ara toca tornar-los a visitar. Estaran encantats d'atendre't. El comerç de proximitat fa ciutat! I per això l’Ajuntament de Barcelona li dona suport amb un pla de xoc de més de 40 mesures.

Un comerç de barri que no s'atura mai

#MAIENSATUREM

Ajuts per a la reactivació

Ara que toca tornar a aixecar les persianes, l’Ajuntament ha posat en marxa diferents iniciatives per reactivar i impulsar aquest sector estratègic per Barcelona.  Entre d’altres mesures municipals, destaca l’ajut per autònoms, l’incentiu per a la rebaixa de lloguers comercials, la rebaixa de l’impost al comerç quan organitzi mostres al carrer i tota una bateria de programes i accions per fomentar la digitalització dels comerços de Barcelona. També treballa en la creació d’un marketplace que inclogui totes les plataformes existents i els establiments del conjunt de la ciutat, amb productes fets a Barcelona o promoguts per petits comerços propis de la ciutat.  

En l'àmbit de les subvencions, durant aquests mesos de juliol i agost, l'Ajuntament de Barcelona té obertes dues convocatòries dirigides al comerç de proximitat i als establiments de restauració de la ciutat. Concretament, es tracta de les subvencions per a l'enllumenat nadalenc de les vies públiques i l'interior dels aparadors, que enguany cobreix el 75% del cost dels projectes, i les subvencions per a la transformació digital del negoci, a les quals es destinarà un pressupost total de 500.000 euros.

Destaquem

Darreres novetats sobre la promoció del comerç de proximitat a Barcelona

 • Ajuts per reduir el lloguer de locals comercials

  L'Ajuntament de Barcelona destina un milió d'euros a subvencions per incentivar la rebaixa dels lloguers comercials arran de la crisi per la covid-19. Els ajuts es poden sol·licitar fins al 2 de setembre.

 • Els mercats municipals incorporen càmeres zenitals per controlar l'aforament

  Els 43 mercats municipals de Barcelona continuen implementant noves mesures per garantir la seguretat sanitària com han vingut fent des del decret de l’estat d’alarma al mes de març a causa de la Covid-19. En aquesta línia, tots els edificis dels mercats incorporaran un sistema de càmeres zenitals per supervisar els aforaments dels diferents espais en temps real, de manera que alertaran quan els espais hagin arribat al màxim permès d’ocupació.

 • Paquet de mesures per a la transformació digital del teixit comercial

  Conjunt de recursos per ajudar el teixit comercial i el sector de la restauració a fer el salt al món digital.  

 • BCN Safe City. BCN Safe Visit

  L’Ajuntament de Barcelona ofereix a les empreses vinculades a l’economia del visitant un servei d’assessorament en línia per conèixer quins són els protocols o mesures de seguretat sanitària més adients per a cada tipus de negoci.

FOMENTA LA CONVIVÈNCIA

#MAIENSATUREM

Els comerços de Barcelona participen sovint en campanyes solidàries per ajudar les persones més vulnerables del barri. Entre altres iniciatives, tenen cura de les persones grans a través del projecte Radars; ajuden els infants que fan servir cada dia els camins escolars, i prenen part de la iniciativa iLearnTap, que fa més accessibles els establiments a les persones amb autisme.

El teixit comercial també té clar que l'accessibilitat és un dret. Per això treballa activament per eliminar les barreres arquitectòniques i els obstacles que dificulten la mobilitat tant dins com fora dels establiments.

A la nostra ciutat, a més, aquest teixit comercial està format per botiguers i botigueres provinents de moltes cultures diferents. Quan t’acostes al comerç del teu barri, ajudes a construir una ciutat plural i oberta.

Compra a prop i fomentaràs la convivència

MANTÉ ELS LLOCS DE TREBALL

#MAIENSATUREM

Sabies que el comerç és la principal font d’ocupació local? Més de 146.000 persones treballen en aquest sector a Barcelona. Conjuntament amb la restauració, representen el 20,4% de l’ocupació a la nostra ciutat.

Segons les dades del darrer cens municipal, actualment hi ha 61.557 locals comercials a Barcelona, el 36% dels quals són establiments de serveis; el 35%, de comerç al detall,i el 18%, de restauració.

La majoria dels comerços al detall de la nostra ciutat són negocis alimentaris. Els segueixen, per ordre, els establiments d’equipament personal, els de queviures no alimentaris, els de parament de la llar i els d’oci i cultura, entre altres.

Compra a prop i mantindràs llocs de treball. Maningues llocs de treball i tots ens en sortirem

ELS DINERS ACABEN TORNANT

#MAIENSATUREM

El comerç de proximitat genera riquesa local que no es deslocalitza. Quan compres a la botiga del barri, estàs afavorint els productors locals i els mateixos comerços, que podran oferir més i millors llocs de treball. A més, un alt percentatge de comerciants de Barcelona són propietaris del seu negoci. 

Pàgines web, botigues en línia, màrqueting digital, xarxes socials... Sabies que cada vegada són més els establiments comercials de la ciutat que treballen per fer el salt al món digital? En un context delicat com l’actual, els comerciants del teu barri volen posar els productes i serveis al teu abast perquè et sigui ben còmode i senzill gaudir-ne.

Compra a prop i els teus diners no aniran lluny

CUIDA EL PLANETA

#MAIENSATUREM

Els comerciants de Barcelona uneixen esforços amb el sector de la restauració per aturar el malbaratament alimentari i incentiven les bones pràctiques i el respecte al medi ambient a través del programa “Barcelona Comerç + Sostenible” .

A més, botiguers i botigueres treballen cada dia per transmetre els seus valors als més petits i petites de casa. Cada any, desenes d’alumnes de la ciutat visiten els comerços adherits al programa "El comerç i les escoles" i coneixen de primera mà l'esforç que dediquen cada dia els comerciants del barri a cuidar el veïnat.

Compra a prop i compraràs de manera sostenible. Compra de manera sostenible i el planeta ho agrairà

FA UN BARRI MÉS SEGUR

#MAIENSATUREM

El carnisser que et saluda cada vegada que passes per davant la seva parada; la farmacèutica que et pregunta com es troba la teva mare; la llibretera que sap quins són els teus llibres preferits...

Darrere els taulells del comerç de Barcelona sempre hi trobaràs un somriure. De fet, en les darreres enquestes ciutadanes, l’atenció a les botigues es puntua amb un notable alt: un 7,7 sobre 10.

Darrere el taulell dels comerços locals i de les parades dels mercats de Barcelona, hi trobaràs sempre persones disposades a escoltar-te i ajudar. Hi són per a tot allò que necessitis. Visitant-los, contribueixes a fer ciutat.

Anar al principi