
El comerç de barri fa ciutat
#DONEMFORMAALFUTUR
El comerç de proximitat i els mercats municipals omplen de vida els barris. Amb el pas dels anys, Barcelona ha anat consolidant un model comercial basat en els valors de la proximitat, la responsabilitat i la sostenibilitat. Gràcies als més de 61.000 comerços i als 43 mercats de la ciutat, els carrers de Barcelona són plens de dinamisme. Agrupats en els eixos comercials, les associacions i els gremis, tots treballen junts per oferir-te cada dia un servei millor.
Ajuts per a la reactivació
L’Ajuntament posa en marxa diferents iniciatives per reactivar i impulsar aquests sectors estratègics per Barcelona. Entre d’altres mesures municipals, destaca tota una bateria de programes i accions per fomentar la digitalització del comerç de proximitat i restauració i impulsar l’activitat econòmica en locals en planta baixa de Barcelona.
També posa a l’abast dels professionals i de la ciutadania l’Observatori del Comerç i la Restauració, una eina amb dades obertes actualitzades, i el catàleg de serveis i programes per al comerç, la restauració i el consum 2022, que recull els principals recursos que l’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast d’aquests sectors. Una altra línia d’actuació municipal és el foment de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU). En aquest sentit, ha impulsat unes sessions en línia pensades per explicar com les APEU poden ajudar Barcelona a promocionar i reactivar el seu comerç de proximitat.
En l’àmbit de les subvencions, l’any 2023 l’Ajuntament de Barcelona ha obert diferents convocatòries dirigides al comerç de proximitat i als establiments de restauració de la ciutat: la convocatòria general de subvencions per a projectes d’associacions de comerciants territorials o sectorials, amb un import d’1.650.000 euros; les subvencions per a la transformació digital del negoci, a les quals es destina un pressupost total de 750.000 euros, i les subvencions per a l’enllumenat nadalenc de les vies públiques. També ha llançat una nova línia d’ajuts d’1 milió d’euros, anomenada “Aparadors vius” i adreçada a millorar l’atractivitat exterior del comerç mitjançant el canvi de les persianes.
Destaquem
Darreres novetats sobre la promoció del comerç de proximitat a Barcelona
-
Re-connectant, un programa per digitalitzar el comerç de proximitat
Un total de 400 comerços de la ciutat podran adherir-se al projecte per elaborar i implementar un pla digital a mida, gràcies a l’assessorament d’un equip de professionals experts en màrqueting i comunicació en línia.
-
Acord del sector del comerç per obrir els diumenges i festius de maig a setembre
Les dues principals organitzacions representatives del comerç de proximitat de la ciutat han presentat una proposta perquè tots els comerços de la ciutat puguin obrir els diumenges i festius, de maig a setembre.
-
BCNRetailLab: en marxa una prova pilot per impulsar la digitalització dels comerços físics
Barcelona ja ha posat en marxa el projecte pilot BCNRetailLab amb l'objectiu de personalitzar la digitalització dels comerços físics.
-
Ja pots recuperar les sessions del Barcelona reAct sobre les APEU i el nou 'marketplace'
Barcelona ha celebrat entre el 13 i el 16 d'abril les jornades de treball reAct, on persones expertes de diferents àmbits han debatut durant quatre dies sobre les prioritats de la nova agenda econòmica per als propers 10 anys.
-
“Amunt persianes!” per dinamitzar el comerç i la vida social als barris
El pla “Amunt persianes!” preveu destinar 17 milions d’euros a la reactivació, fonamentalment mitjançant la compra, de locals buits en planta baixa situats en zones estratègiques dels deu districtes de la ciutat.
-
Es posa en marxa l'Observatori del Comerç i la Restauració de Barcelona
Saps quants comerços té Barcelona? Saps quants restaurants hi ha a cada districte? Vols conèixer millor els hàbits de consum de la ciutadania? Ja es pot consultar el nou Observatori del Comerç i la Restauració, un espai dirigit a professionals i ciutadania on poden descobrir l'evolució del sector comercial de Barcelona i detectar-ne els reptes i necessitats.
FOMENTA LA CONVIVÈNCIA
#DONEMFORMAALFUTUR
Els comerços de Barcelona participen sovint en campanyes solidàries per ajudar les persones més vulnerables del barri. Entre altres iniciatives, tenen cura de les persones grans a través del projecte Radars; ajuden els infants que fan servir cada dia els camins escolars, i prenen part de la iniciativa iLearnTap, que fa més accessibles els establiments a les persones amb autisme.
El teixit comercial també té clar que l'accessibilitat és un dret. Per això treballa activament per eliminar les barreres arquitectòniques i els obstacles que dificulten la mobilitat tant dins com fora dels establiments.
A la nostra ciutat, a més, aquest teixit comercial està format per botiguers i botigueres provinents de moltes cultures diferents. Quan t’acostes al comerç del teu barri, ajudes a construir una ciutat plural i oberta.

MANTÉ ELS LLOCS DE TREBALL
#DONEMFORMAALFUTUR
Sabies que el comerç és la principal font d’ocupació local? Més de 146.000 persones treballen en aquest sector a Barcelona. Conjuntament amb la restauració, representen el 20,4% de l’ocupació a la nostra ciutat.
Segons les dades del darrer cens municipal, actualment hi ha 61.557 locals comercials a Barcelona, el 36% dels quals són establiments de serveis; el 35%, de comerç al detall,i el 18%, de restauració.
La majoria dels comerços al detall de la nostra ciutat són negocis alimentaris. Els segueixen, per ordre, els establiments d’equipament personal, els de queviures no alimentaris, els de parament de la llar i els d’oci i cultura, entre altres.

ELS DINERS ACABEN TORNANT
#DONEMFORMAALFUTUR
El comerç de proximitat genera riquesa local que no es deslocalitza. Quan compres a la botiga del barri, estàs afavorint els productors locals i els mateixos comerços, que podran oferir més i millors llocs de treball. A més, un alt percentatge de comerciants de Barcelona són propietaris del seu negoci.
Pàgines web, botigues en línia, màrqueting digital, xarxes socials... Sabies que cada vegada són més els establiments comercials de la ciutat que treballen per fer el salt al món digital? En un context delicat com l’actual, els comerciants del teu barri volen posar els productes i serveis al teu abast perquè et sigui ben còmode i senzill gaudir-ne.

CUIDA EL PLANETA
#DONEMFORMAALFUTUR
Els comerciants de Barcelona uneixen esforços amb el sector de la restauració per aturar el malbaratament alimentari i incentiven les bones pràctiques i el respecte al medi ambient a través del programa “Barcelona Comerç + Sostenible” .
A més, botiguers i botigueres treballen cada dia per transmetre els seus valors als més petits i petites de casa. Cada any, desenes d’alumnes de la ciutat visiten els comerços adherits al programa "El comerç i les escoles" i coneixen de primera mà l'esforç que dediquen cada dia els comerciants del barri a cuidar el veïnat.

FA UN BARRI MÉS SEGUR
#DONEMFORMAALFUTUR
El carnisser que et saluda cada vegada que passes per davant la seva parada; la farmacèutica que et pregunta com es troba la teva mare; la llibretera que sap quins són els teus llibres preferits...
Darrere els taulells del comerç de Barcelona sempre hi trobaràs un somriure. De fet, en les darreres enquestes ciutadanes, l’atenció a les botigues es puntua amb un notable alt: un 7,7 sobre 10.
Darrere el taulell dels comerços locals i de les parades dels mercats de Barcelona, hi trobaràs sempre persones disposades a escoltar-te i ajudar. Hi són per a tot allò que necessitis. Visitant-los, contribueixes a fer ciutat.
