Vés al contingut

Busco feina o vull millorar el meu perfil professional

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per a treballadors i treballadores que tens a l'abast: subvencions davant la situació de pandèmia global, recursos d’orientació professional i assessoria laboral, cursos i programes formatius per a treballadors i treballadores en actiu o en situació d’atur, ofertes de feina i altres recursos de reactivació econòmica.

Ajuts econòmics

L’Ajuntament de Barcelona està mobilitzant recursos destinats a les empreses, als comerços i a les persones autònomes que actualment necessiten recursos en forma d’ajuts, de subvencions o de finançament per tal que puguin mantenir l’activitat econòmica, protegir els llocs de treball i, alhora, impulsar la seva transformació per adaptar-se a la Barcelona del futur.

 • Iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona emmarcada dins el Pla de Xoc Social que s’ha posat en marxa per donar resposta a la situació d'emergència social. El projecte ajuda a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de famílies residents als barris on es desplega el Pla de Barris. 

  Si vius als barris on es desenvolupa el projecte Concilia i per raons de treball, formació, cures o assumptes personals no tens ningú que pugui tenir cura dels teus fills o filles podràs gaudir d'un canguratge gratuït sol•licitant-lo amb antelació. 

  Més informació

   

 • La convocatòria “Crea Feina Plus” dona incentius per a la contractació de persones a l’atur que tinguin dificultats especials per accedir al mercat de treball. Aquest 2022 la convocatòria continuarà subvencionant amb 5.000 euros totes les contractacions de persones a l’atur empadronades a la ciutat, i amb 6.000 euros en el cas de persones joves, més grans de 45 anys i dones. Els contractes han de ser d’un mínim de 6 mesos, a jornada completa, i d’empreses que tinguin el centre de treball dins de l’àrea metropolitana, amb una atenció especial a les persones de menys de 30 anys i de més de 45.

  Termini: Primer semestre de 2022.

  • Més informació

   

ASSESSORAMENT

L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més bé s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar amb l’ajut d’experts plans de futur personalitzats per al teu negoci. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.

 • Posem a la teva disposició, per mitjà de Barcelona Activa, un equip d’orientació que t’assessorarà sobre la formació que més bé s’adapta al teu perfil i a les oportunitats del mercat de treball.

  Servei permanent

 • Tens dubtes sobre si es respecten els teus drets laborals? Aquest servei gratuït d’assessorament personalitzat i atenció sobre drets laborals està obert a totes les persones treballadores, de manera presencial a tres districtes i també per telèfon. Cobertura a tota la ciutat.

  Termini: Durant el 2022.

 • Amb l’objectiu d’apropar i facilitar tots els recursos i serveis disponibles i donar una resposta efectiva i integral a les persones i famílies, el Pla de Barris i Barcelona Activa han posat en marxa el projecte XARSE, Xarxes de Resposta SocioEconòmica, desplegat en 6 punts d’atenció als barris.

  Es tracta d’un servei d’atenció integral a les persones, sigui el seu problema de l’àmbit que sigui, i de suport pràctic (amb tramitació telemàtica si escau) per derivar al recurs o recursos que més s’adeqüin a la seva necessitat. S’hi despleguen diferents tipus d’accions:

  • Atenció a les necessitats de la persona i derivació al recurs de l’administració pública o del teixit comunitari que s’adeqüi més a les seves necessitats, en estreta coordinació amb Serveis Socials
  • Suport en la tramitació telemàtica d’ajudes
  • Acompanyament i formació digital, en col·laboració amb la fundació Bit Hàbitat
  • Trobades de suport emocional
  • Formació i acompanyament en economia domèstica
  • Sessions de defensa de drets laborals en temps de covid

  Les atencions inicials i el suport a la tramitació d’ajuts s’estan duent de manera presencial amb totes les mesures de seguretat que requereix l’actual context de pandèmia. Els punts d’atenció als barris estan distribuïts als barris del Raval, el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, la Trinitat Nova, la Marina i la Zona Nord.

 • A fi d’estalviar temps i desplaçaments, l’Institut Municipal d’Hisenda posa a disposició de la ciutadania un servei de cites d’atenció personalitzada per videotrucada. Amb aquest servei s’atén les persones contribuents a través d’un ordinador, mòbil o tauleta el dia i l’hora convingudes, i sense moure’s de casa.

  Termini: Durant el 2022.

 • Servei d’informació ocupacional i acompanyament en la recerca de feina per a les persones que viuen situacions de vulnerabilitat, tant per la seva situació personal, com social, legal o econòmica, afegides a la seva situació de desocupació.

  S’adreça a col·lectius trans, dones víctimes de violència de gènere, interns/ernes de centres penitenciaris a qui es permeti treballar i persones exrecluses, integrants d’una ètnia minoritària, persones amb problemes de drogoaddicció o alcoholisme, persones en situació irregular, etc.

  Termini: Durant el 2022.

 • Per mitjà de Barcelona Activa, es posa a disposició de la ciutadania un equip d’orientació que assessora en la recerca de feina de manera personalitzada, proposa la formació que més bé s’adapta al perfil de cada persona i ajuda a preparar-se per a les oportunitats del mercat de treball actual.

  Termini: Durant el 2022.

 • Servei d’Informació Ocupacional i acompanyament en la recerca de feina per al jovent de la ciutat. S’hi pot trobar tota la informació de formació, els recursos ocupacionals i les eines que es necessiten per trobar feina. El servei es realitza al Convent de Sant Agustí i en diferents espais distribuïts a la ciutat, així com de manera virtual.

  Termini: Durant el 2022.

 • Esdeveniments que faciliten un espai de contacte directe entre empreses amb ofertes de feina i persones candidates amb dinàmiques participatives i entrevistes breus. Se’n fan a mida per a empreses i també d’específics per a sectors empresarials.

  Termini: Durant el 2022.

   

 • Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou aquest 2022.

  Termini: Últim trimestre de 2022.

FORMACIÓ

Si volem ser competitius, hem d’estar al dia! Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un ampli ventall de línies de formació especialitzada, pensada per encarar el futur amb més empenta que mai. Està adreçada a les empreses i als emprenedors i emprenedores, i també si busques feina, o vols ampliar els teus horitzons professionals en el sector de les TIC, no te la pots perdre!

 • Aprofita l’oportunitat de formar-te en el sector agroalimentari: des de la venda de productes ecològics de proximitat fins a la higiene en la manipulació d’aliments i la conducció de carretons, o com ser un bon ajudant de carnisseria o de peixateria, entre altres opcions. I, si estàs a l’atur, gaudiràs d’una tarifa especial! T’hi animes?

 • El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. I per a persones que s’inicien en les TIC, disposa de formació bàsica a les Antenes Cibernàrium per tota la ciutat!

  Termini: Durant el 2022.

   

 • El programa IT Academy de Barcelona Activa permet reorientar el perfil professional cap a sectors com la programació o la ciència de dades (data science) en només dotze setmanes! Gràcies al seu mètode pedagògic d’autoaprenentatge, personalitzat i molt innovador, i a un servei de mentoria experta que acompanya durant tot el procés, es pot obtenir una formació avançada i gratuïta en programació. També inclou un servei d’assessorament i d’eines per trobar feina.

  Termini: Durant el 2022.

 • Descobreix, amb Barcelona Activa, una formació agrupada per categories temàtiques i adaptada al teu ritme i a les teves necessitats.

 • Situat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, 42 Barcelona és un campus de programació que segueix un model innovador i gratuït avalat arreu del món basat a “aprendre a aprendre”, que fomenta la creativitat i el treball en equip, i permet formar-se al propi ritme, obrint les portes a un nou mercat laboral.

  És una iniciativa de la Fundación Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

  Termini: Durant el 2022.

   

 • Formació tecnicoprofessional de curta durada que permet millorar el perfil o reorientar-lo cap a àmbits de sectors estratègics de la ciutat amb més ocupabilitat.

  Termini: Fins al juny de 2022.

   

 • Ara, més que mai, els idiomes són una eina essencial per encarar el futur. “Reskilling idiomes” són cursos de curta durada i amb opció a exàmens oficials que permeten aprendre noves llengües per millorar el perfil professional i adaptar-se a les demandes del mercat laboral.

  Termini: Fins al juny de 2022.

   

 • Actuació ocupacional per afavorir la inserció de persones en situació d’atur, combinant actuacions d’experiència laboral, de millora competencial i d’orientació. Les persones participants s’incorporen a diferents projectes municipals connectats a sectors estratègics mitjançant una contractació de 6 o 12 mesos. 

  Termini: Durant el 2022.

 • A la Casa d’Oficis de l’Espectacle i Indústries Creatives es formen joves en l’àmbit tècnic de la creació, així com el desenvolupament de productes o serveis d’utilitat pública o d’interès social relacionats amb el sector de les arts escèniques, el disseny i els productes digitals. Hi ha especialitats de regidoria, arts florals, 3D, producció audiovisual, luminotècnia i so. Aquest 2022 s’inicia una Casa d’Oficis de l’Espectacle i Indústries Creatives on es formen joves en l’àmbit tècnic de la creació i les arts escèniques, el disseny i els productes digitals. I una altra Casa d’Oficis Barris Sostenibles que forma joves en treballs forestals i medi ambient.

  Termini: Fins a l’octubre de 2022.

 • Des de Barcelona Activa s’ofereix formació gratuïta per ajudar a trobar una feina nova o a millorar perfils professionals, a emprendre o a fer créixer el negoci. També es pot accedir a l’oferta de formació tecnològica del Cibernàrium i a cursos específics per a persones joves i dones. Es pot triar entre diferents tipus d’experiències formatives i de formats: presencial, en línia i en streaming.

  Termini: Durant el 2022.

 • Programes específics per a persones joves, que permeten descobrir nous sectors, formar-se i trobar feina. Hi ha cursos d’hostaleria i restauració, instal·lacions i construcció, comerç i logística, educació en el lleure i atenció sociosanitària. També s’ofereix un programa específic per treballar als mercats i al comerç de proximitat.

  Termini: Durant el 2022.

 • Programa promogut per Barcelona Activa, en agrupació amb Mercabarna i la Fundació Intermedia i amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, que busca donar resposta a la necessitat de relleu generacional dins dels mercats. El programa va adreçat a joves d’entre 18 i 29 anys, amb o sense ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i ofereix orientació i formació en 3 especialitats de comerç alimentari: ajudant de carnisseria, de xarcuteria i de comerç de productes ecològics i de proximitat.

  Termini: Durant el 2022.

PROMOCIÓ

 • Actuació ocupacional per afavorir la inserció laboral de persones en situació d’atur, combinant actuacions d’experiència laboral, de millora competencial i d’orientació laboral. Les persones participants s’incorporen a diferents projectes municipals connectats a sectors estratègics mitjançant una contractació laboral de 6 mesos.

  Més informació

   

 • La Plataforma Empresa-Ocupació és l’eina de Barcelona Activa per cercar candidats i candidates per a les vacants laborals que les empreses de la ciutat necessiten cobrir.

 • Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou aquest 2022.

  Termini: Últim trimestre de 2022.

 • El BICD és un esdeveniment presencial que inclou una fira d’expositors i un ampli programa d’activitats (seminaris, tallers, taules rodones i activitats de networking) amb l’objectiu d’acollir la comunitat internacional de la ciutat, oferir informació i recursos útils per viure, treballar i fer negocis a Barcelona.

  Termini: L’edició del 2022 està prevista per al dissabte 22 d’octubre.

CANVIS NORMATIUS

 • L’Ajuntament de Barcelona ha decidit fer canvis en les dates de pagament d’impostos, taxes i preus públics que formen part de les mesures fiscals municipals. 

   

 • L’Ajuntament ha posat en marxa Norma. Portal Jurídic de Barcelona, un web que posa a l’abast de la ciutadania tota la normativa municipal i la documentació jurídica rellevant de la ciutat amb l'objectiu de facilitar-ne el coneixement.

  El portal compta actualment amb més de 1.600 documents, si bé es va actualitzant periòdicament amb nous documents jurídics. Per exemple, ara per ara, s'hi poden consultar 475 normes, entre les quals destaquen 127 instruccions, 78 decrets municipals, 45 reglaments i 25 ordenances fiscals. El portal també inclou 950 documents de jurisprudència i 185 dictàmens.

  Més informació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions sobre aquest impost: per a habitatges de nova construcció, de protecció oficial, si s’és família nombrosa, si s’instal·len sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres períodes impositius següents a la data de legalització de la instal·lació...

  Termini: Durant tot l’any, però cal consultar els terminis específics de cada bonificació.

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. En el termini de sis mesos, prorrogables per altres sis comptats des de la data de defunció del causant (si durant els primers sis mesos la persona interessada presenta una sol·licitud de pròrroga), l’obligat tributari ha de practicar l’autoliquidació i aplicar la notificació provisional o, si escau, presentar la declaració.

  Per a les persones més grans de 65 anys, hi ha un retorn de l’import íntegre de la quota de l’impost (plusvàlua) a aquelles persones de més de 65 anys que transmetin el seu habitatge habitual a una caixa o entitat bancària a canvi de l’obtenció d’una renda vitalícia.

  S’ha de sol·licitar un cop pagada l’autoliquidació de l’impost, i com a màxim, durant un any a partir de la data de transmissió.

  Termini: Durant tot l’any.

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar. 

  Termini: Cal sol·licitar la bonificació en el moment de presentar la corresponent sol·licitud de la llicència o comunicació prèvia d’obres, construccions o instal·lacions. L’aplicació de la bonificació en l’autoliquidació de l’impost s’entén com a sol·licitud del benefici fiscal.

  Les sol·licituds de bonificacions que es presentin amb posterioritat a la sol·licitud de llicència o comunicació, així com amb posterioritat a la finalització de les obres, construccions o instal·lacions, en cas de legalització de les mateixes, es consideraran extemporànies.

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

  -       Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles classificats com a zero emissions o elèctrics : Reducció de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica als propietaris de vehicles de tots tipus (excepte remolcs) classificats com a zero emissions segons el registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit.

  -       Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles classificats com a ECO que utilitzin combustible benzina, amb emissions fins a 120 g/km de CO2: Reducció de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica als propietaris de vehicles de tots tipus (excepte remolcs) classificats com a ECO que utilitzin combustible benzina, amb emissions fins a 120 g/km de CO2, segons el registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit.

  -       Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles històrics: Reducció de la totalitat de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica a aquells vehicles considerats de caràcter històric, pel Reglament de vehicles històrics.

  Termini: s’especifica en cada bonificació.

  Per a vehicles nous (encara no matriculats):

  -        En el moment de practicar l’autoliquidació de l’impost.

  -        15 dies, a comptar des de la data en què es va practicar l’autoliquidació, a fi d’acreditar els requisits necessaris per optar a la bonificació.

  Per a vehicles que ja estaven donats d’alta: el termini per presentar la sol·licitud acaba el 16 de juliol de l’any en curs. En el cas de sol·licituds presentades amb posterioritat, la bonificació tindrà efectes per a l’exercici següent.

  Per a vehicles històrics: la sol·licitud només s’ha d’efectuar una única vegada, i el termini acaba el 16 de juliol de l’any en curs. En el cas de sol·licituds presentades amb posterioritat, la bonificació tindrà efectes per a l’exercici següent

Mesures de reactivació de l’economia

Ajuts econòmics, assessorament laboral i empresarial, formació, normativa... Selecciona el teu perfil i explora totes les eines i recursos que estem implementant per fer front a la crisi econòmica de la Covid-19. Barcelona mai s'atura!

Guia Reactivació Econòmica 2022
Anar al principi