Vés al contingut

Busco feina o vull millorar el meu perfil professional

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per a treballadors i treballadores que tens a l'abast: subvencions, recursos d’orientació professional i assessoria laboral, cursos i programes formatius per a treballadors i treballadores en actiu o en situació d’atur, ofertes de feina i altres recursos de reactivació econòmica.

Subvencions, ajuts i finançament

L’Ajuntament de Barcelona destina un volum important de recursos a impulsar polítiques de promoció i reactivació de la ciutat en forma d’ajuts, de subvencions o de finançament. Amb més programes, serveis i dotació pressupostària es referma l’aposta municipal per promoure l’economia, fomentar l’ocupació i donar forma al futur de la ciutat.

Incentius per a la contractació de persones a l’atur que tinguin dificultats especials per accedir al mercat de treball. La convocatòria d’enguany subvenciona amb entre 2.000 i 8.000 euros, segons el col·lectiu i tipus de jornada, les contractacions de persones a l’atur per part d’empreses amb seu a l’àrea metropolitana. En total s’hi destinen 2 milions d’euros, que beneficiaran especialment la contractació de persones joves, de dones, de persones de més de 45 anys, aturades de llarga durada i en situació de vulnerabilitat.

Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)

Assessorament

L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar plans de futur personalitzats per al teu negoci amb l’ajut d’experts. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.

 • Servei gratuït d’assessorament personalitzat i d’atenció sobre drets laborals disponible per a totes les persones treballadores, de manera presencial en tres districtes i també per telèfon. Cobertura a tota la ciutat i servei ampliat per atendre tota la demanda.

  Termini: durant el 2023

 • Servei d’informació ocupacional i acompanyament en la recerca de feina per a les persones que viuen situacions de vulnerabilitat, tant per la seva situació personal, com social, legal o econòmica.

  Termini: durant el 2023

 • Servei d’orientació que assessora sobre la formació que millor s’adapta al perfil de cada persona i a les oportunitats del mercat de treball.

  Termini: durant el 2023

 • Servei d’informació ocupacional i acompanyament en la recerca de feina per al jovent de la ciutat. S’hi pot trobar tota la informació de formació, els recursos ocupacionals i les eines que es necessiten per trobar feina. El servei s’ofereix al Convent de Sant Agustí, a Ciutat Vella, i a diferents punts d’atenció distribuïts per tota la ciutat.

  Termini: durant el 2023

 • Esdeveniments que faciliten un espai de contacte directe entre empreses, amb ofertes de feina i persones candidates amb dinàmiques participatives i entrevistes breus. Se’n fan a mida per a empreses i també d’específics per a sectors empresarials.

  Termini: durant el 2023

 • Plataforma digital, oberta i participativa, perquè els membres de la comunitat internacional que viuen a Barcelona es puguin posar en contacte entre ells, compartir informació, accedir a activitats d’interès i participar en fòrums de debat.

  Termini: durant el 2023

Formació

Per ser competitius, cal estar al dia. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un ampli ventall de línies de formació especialitzada, pensada per encarar el futur amb més empenta que mai. Hi ha un ampli ventall de possibilitats, gratuïtes i per a tots el públics!

 • El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. La seva programació facilita que les empreses puguin cobrir les seves necessitats en matèria de talent digital.

  Termini: durant el 2023

 • Programa que  permet reorientar el perfil professional cap a sectors com la programació o la ciència de dades (data science) en només dotze setmanes, gràcies al seu mètode pedagògic d’autoaprenentatge, personalitzat i molt innovador, i a un servei de mentoria experta que acompanya durant tot el procés. També inclou un servei d’assessorament i d’eines per trobar feina.

  Termini: durant el 2023

 • Situat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, 42Barcelona és un campus de programació que segueix un model innovador i gratuït avalat arreu del món, basat a “aprendre a aprendre”, que fomenta la creativitat i el treball en equip, i permet formar-se al propi ritme i obrir les portes a un nou mercat laboral.

  És una iniciativa de la Fundación Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

  Termini: durant el 2023

 • Barcelona Activa ofereix una formació agrupada per categories temàtiques i adaptada al ritme i les necessitats de cada persona.

  Termini: durant el 2023

 • Formació tècnica professional de curta durada que permet millorar el perfil o reorientar-lo cap a àmbits de sectors estratègics de la ciutat amb més ocupabilitat. Ofereix tres formats: en línia, en streaming i presencial.

  Termini: març 2023

 • Ara, més que mai, els idiomes són una eina essencial per encarar el futur. “Reskilling idiomes” són cursos de curta durada i amb opció a exàmens oficials que permeten aprendre noves llengües per millorar el perfil professional i adaptar-se a les demandes del mercat laboral.

  Termini: juny 2023

 • Programes de formació i treball per a joves que tenen com a objectiu principal millorar la preparació professional i la inserció laboral en els àmbits de l’espectacle i les indústries creatives, i del medi ambient. Es combinen amb un màxim de sis mesos de pràctiques becades i sis mesos de contracte laboral.

  Termini: de gener a desembre del 2023

 • La XAF és un servei públic impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que facilita l’accés a la tecnologia i la innovació a través de la fabricació digital. La XAF disposa de cinc espais de referència en inclusió, capacitació i divulgació digital, que posen a l’abast de la ciutadania l’espai, un ampli ventall de maquinari i programari, i recursos per poder materialitzar i fer realitat les idees que transformen el nostre entorn més proper.

  Des dels Ateneus s’ofereixen itineraris de participació, programes i accions segons el tipus de públic i les seves necessitats que s’agrupen en dos grans àmbits: l’educatiu i el comunitari.

  Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre de 2023

 • Programa per a joves que ofereix orientació, activitats de coneixement d’ocupacions i tutorització per definir l’objectiu professional i establir un pla de treball personal i adaptat. El pla inclou formació professionalitzadora amb pràctiques en sectors com l’hosteleria i la restauració, les instal·lacions i la construcció, entre altres.

  Termini: inici gener-febrer del 2023

 • Programa promogut per Barcelona Activa, en agrupació amb Mercabarna i la Fundació Intermedia i amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, que busca donar resposta a la necessitat de relleu generacional dins dels mercats. El programa va adreçat a joves d’entre 18 i 29 anys, amb ESO o sense, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i ofereix orientació i formació en 3 especialitats de comerç alimentari: ajudant de carnisseria, de xarcuteria i de comerç de productes ecològics i de proximitat.

  Termini: durant el 2023

 • Cursos de llarga durada (+300 hores), que inclouen pràctiques laborals i l’obtenció d’un certificat de professionalitat en el moment d’acabar la formació. És una titulació oficial reconeguda que facilita el canvi professional i l’accés a les ocupacions amb més demanda del mercat.

  Termini: durant el 2023

Promoció de la ciutat

Barcelona és una ciutat que mira cap al futur i que compta amb tots el atributs per ser protagonista dels canvis que venen. Per això l’Ajuntament de Barcelona impulsa eines de promoció econòmica, tant de local com d’internacional, fomenta iniciatives de cooperació publicoprivada i impulsa campanyes que reforcen tot el potencial econòmic de la ciutat. 

 • Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou el 2023.

  Termini: darrer semestre del 2023

 • Actuació ocupacional per afavorir la inserció laboral de persones en situació d’atur, combinant actuacions d’experiència laboral, de millora competencial i d’orientació laboral. Les persones participants s’incorporen a diferents projectes municipals connectats a sectors estratègics mitjançant una contractació laboral de sis mesos.

  Termini: durant el 2023

 • Enguany se celebrarà la desena edició del Barcelona International Community Day, un esdeveniment presencial que inclou una fira d’expositors i un ampli programa d’activitats (seminaris, tallers, taules rodones i activitats de treball en xarxa) amb l’objectiu d’acollir la comunitat internacional de la ciutat, oferir informació i recursos útils per viure, treballar i fer negocis a Barcelona.

  Termini: l’edició del 2023 està prevista per al dissabte 28 d’octubre

 • Plataforma digital, oberta i participativa, perquè els membres de la comunitat internacional que viuen a Barcelona es puguin posar en contacte entre ells, compartir informació, accedir a activitats d’interès i participar en fòrums de debat.

  Termini: durant el 2023

 • L’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa participen en les principals fires que tenen lloc a la ciutat, amb un espai propi amb informació econòmica de la ciutat, assessorament a empreses i inversores, i activitats de treball en xarxa, entre altres. Dins d’aquestes fires es faciliten espais perquè les empreses emergents de l’entorn de Barcelona Activa i dels seus programes d’acompanyament puguin donar-se a conèixer i generin noves oportunitats de negoci.

  Termini: durant el 2023

Canvis normatius i bonificacions

Barcelona respon a la situació actual d’inflació i d’increment de despeses com l’energia i l’alimentació, amb un pressupost expansiu i una proposta de congelació de tarifes i preus públics per al 2023, malgrat l’increment de l’IPC. També impulsa canvis normatius i administratius que simplifiquen les gestions a la ciutadania i als sectors econòmics i que faciliten l’activitat econòmica.

 • És una nova modalitat de pagament domiciliat que permet efectuar el pagament conjunt de tots els tributs de l’any, escollint el nombre de mensualitats en què es vol pagar. Només per a les persones físiques.

  Les persones jurídiques no poden demanar la tarifa plana.

  Termini: Cada any s’informarà, en el calendari fiscal, del període per donar-se d’alta a la tarifa plana

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions sobre aquest impost: per a habitatges de nova construcció, de protecció oficial, si s’és família nombrosa, si s’instal·len sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres períodes impositius següents a la data de legalització de la instal·lació.

  Termini: cal consultar els terminis específics de cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

  Termini: s’especifica en cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

  Termini: Cal consultar el termini a la corresponent ordenança fiscal

Anar al principi