Vés al contingut

Economia domèstica

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per a persones i famílies que tens a l'abastper fer front a la crisi per la Covid-19: subvencions i altres mesures econòmiques per a persones i famílies de Barcelona, orientació iacompanyament i altres mesures per gaudir d’una cultura i oci segursa la ciutat

AJUTS ECONÒMICS

 • L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) disposa d’una tarifa social de l’aigua i de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR), a la qual es poden acollir totes les famílies que hagin patit una disminució dels seus ingressos a causa de la crisi per la Covid-19.

  Més informació

 • L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les bases d’una nova línia de subvencions a projectes que treballen contra la feminització de la pobresa, és a dir, per la reducció de la pobresa i la precarietat de les dones, dotada amb un import total de 150.000 euros pels anys 2020 i 2021. La mesura forma part del pla de xoc social contra els efectes de la crisi provocada per la Covid-19, una emergència que ha tingut un impacte major en les dones, atès el seu punt de partida més vulnerable abans de la crisi.

  Els ajuts per a projectes contra la feminització de la pobresa se sumen als diferents dispositius de suport per a entitats sense ànim de lucre que treballen contra els efectes de la Covid-19. En aquest sentit, l’Ajuntament ha preparat un paquet d’ajudes amb una inversió de 500.000 euros per aquelles iniciatives solidàries que han treballat en projectes d’alimentació durant la Covid-19. Aquests ajuts, d’entre 10.000 i 12.000 euros, es destinaran a entitats de base per arribar a una quarantena d’organitzacions que hagin mantingut els seus serveis d’alimentació o n’hagin engegat de nous coincidint amb els moments més durs de la pandèmia.

  Alhora, amb l'objectiu de combatre la precarietat i facilitar l'empoderament, entre finals del 2020 i principis del 2021 tindrà lloc una nova edició del programa “Dones amunt”, amb la confecció de cinc nous grups de dones als barris de Ciutat Meridiana, Besòs, Roquetes, el Poble-sec i el Raval o Trinitat Vella.

  Última actualització: 24/07/2020

 • La ciutat de Barcelona disposarà d’un nou servei de canguratge a partir de setembre de 2020. L’anomenat Projecte Concilia funcionarà en un primer moment com a prova pilot durant cinc mesos, de manera ininterrompuda fins al proper 31 de gener, amb l’objectiu de facilitar la conciliació laboral, familiar i personal en zones de la ciutat amb menor renta i que formen part del Pla de Barris.

  El nou servei estarà actiu entre les 8.00 i les 20.00 hores, durant els set dies de la setmana. S'atendran especialment les sol·licituds de les famílies monomarentals amb pocs recursos econòmics, amb una xarxa comunitària dèbil.

  Cadascun dels sis punts tindrà capacitat per acollir entre 6 i 8 infants per hora, sempre d’entre 3 i 12 anys, i seran gestionats per una vintena d’educadors i educadores que treballaran a jornada completa El nou servei s'oferirà en sis zones compreses dins del Pla de Barris:

  • La Verneda i la Pau: Casal de Barri La Pau.
  • El Besòs i el Maresme: Casal de Barri Besòs.
  • Trinitat Vella: Centre Cívic Trinitat Vella.
  • Raval Sud: pendent de concreció.
  • La Marina: Sala Pepita Casanelles.
  • Zona Nord: al matí s’utilitzaran les instal·lacions del Casal Infantil Ciutat Meridiana i a la tarda el Centre Cívic Zona Nord.

   

  Última actualització: 18/08/2020

 • L’Ajuntament amplia i agrupa els ajuts econòmics a les famílies en situació de vulnerabilitat amb un nou fons, apostant per una gestió automàtica, senzilla i que dota de major autonomia les 33.873 persones que se’n podran beneficiar. Aquesta nova prestació busca satisfer les necessitats puntuals, urgents i bàsiques de subsistència i minimitzar l’impacte de la crisi provocada per la pandèmia durant el segon semestre de 2020.

  Les persones que se’n beneficiïn rebran entre 1.200 i 2.850 euros durant el segon semestre, una xifra que es calcula d'acord amb el nombre de membres de la unitat familiar i la renda de l’any 2019. Els diners es rebran a través de la targeta moneder Barcelona Solidària, creada per l’Ajuntament per unificar els pagaments dels ajuts econòmics dels serveis socials municipals i dotar de més autonomia les famílies.

  Última actualització: 17/09/2020

 • El Consorci de l’Habitatge de Barcelona ha publicat la nova convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges 2020 amb una despesa total de 20,5 M€ que inclou diferents línies d’ajuda: elements comuns, interiors d’habitatges, rehabilitació d’edificis amb comunitats vulnerables, i territoris específics.

  A banda de perseguir l’objectiu de millorar les condicions del parc residencial de la ciutat, se centra també en objectius més específics relacionats amb l’emergència climàtica, i en la reactivació econòmica post-Covid.

  La convocatòria 2020 de rehabilitació obre 5 modalitats d’ajudes:

  • Millora d’elements comuns amb eficiència energètica (6,3 M€)
  • Ajuts de fins a 4.000€ per millorar l’interior dels habitatges (3 M€)
  • Intervenció en finques d’alta complexitat (6,2 M€)
  • Captació i rehabilitació de pisos per la Borsa de lloguer (2,5 M€)
  • Regeneració urbana a Canyelles i al Sud-oest del Besòs (2,5 M€)

   

  Última actualització: 17/09/2020

 • A través de Barcelona Activa, estimulem el consum als barris de l’Eix Besòs amb bonificacions del 15% en les compres realitzades amb la moneda ciutadana REC en els comerços adherits. Aquesta campanya està impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Pla de barris i l’associació NOVACT.

  Última ctualització: 27/12/2020

ASSESSORAMENT

 • A través d’aquest formulari es responen dubtes sobre el pla de xoc i es pot oferir suport de proximitat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’objectiu d’aquesta guia ha estat generar un document que analitzi les problemàtiques específiques de cada tipologia d’aquests actes culturals, per extreure’n un seguit de criteris que permetin dur-les a terme de manera adaptada a les mesures bàsiques de protecció i prevenció davant de possibles contagis de covid-19.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Espai Consum Responsable promou una nova cultura de consum, conscient i compromesa, per tal d’incidir positivament en la qualitat de vida de les persones i el medi ambient. Durant el confinament, l’equipament va sumar-se al món virtual per ensenyar a la ciutadania com passar a l’acció i repensar maneres de viure i de consumir, i així tornar a una nova normalitat que posi la vida al centre.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Acompanyament personalitzat a petites empreses, empreses emergents (start-up), persones treballadores autònomes, comerços i organitzacions de l’economia social i solidària en la definició d’un pla estratègic empresarial que permeti accelerar la seva recuperació econòmica en el context post covid-19.

  Concretament, els Plans de Reactivació Empresarial 'Rethinking' estan adreçats a petites empreses, persones treballadores autònomes, comerços i organitzacions de l’ESS que necessitin assessorament per tornar a impulsar l’activitat econòmica en el context post covid-19. Un equip tècnic especialitzat acompanyarà cada negoci de forma individualitzada per definir una estratègia empresarial a mida que permeti accelerar la seva recuperació econòmica.

  L’assessorament personalitzat inclou un paquet d’entre 5 i 10 hores per a cada empresa per elaborar una diagnosi de la seva situació i un full de ruta per orientar la seva estratègia futura, amb prioritat sobretot en tres àrees clau de la gestió empresarial: les vendes, el model organitzatiu i el finançament.

  Més informació

 • El Pla de Barris ha adaptat els diferents programes en els barris on es desplega per fer front de forma integral a la crisi generada per la COVID-19. Les diferents accions que s’estan duent a terme s’han reorientat essencialment en donar resposta a problemes socioeconòmics, educatius, de lleure i de capacitació digital així com vinculats a les cures en l’àmbit de la família.

  En el pla socioeconòmic, el Pla de Barris desplegarà al llarg d’aquest juliol fins a un total de 7 oficines per acompanyar els veïns i veïnes a tramitar les diferents ajudes activades expressament per fer front a la crisi socioeconòmica causada per la COVID-19. La iniciativa s’adreça a veïns i veïnes dels territoris on s’implementa l’acció que han vist com la seva situació econòmica ha empitjorat a causa de la COVID-19, que ha colpejat de manera més forta als barris més vulnerables de la ciutat.

  Última actualització: 24/07/2020

 • Amb l’objectiu d’apropar i facilitar tots els recursos i serveis disponibles i donar una resposta efectiva i integral a les persones i famílies, el Pla de Barris i Barcelona Activa han posat en marxa el projecte XARSE, Xarxes de Resposta SocioEconòmica, desplegat en 6 punts d’atenció als barris.

  Es tracta d’un servei d’atenció integral a les persones, sigui el seu problema de l’àmbit que sigui, i de suport pràctic (amb tramitació telemàtica si escau) per derivar al recurs o recursos que més s’adeqüin a la seva necessitat. S’hi despleguen diferents tipus d’accions:

  • Atenció a les necessitats de la persona i derivació al recurs de l’administració pública o del teixit comunitari que s’adeqüi més a les seves necessitats, en estreta coordinació amb Serveis Socials
  • Suport en la tramitació telemàtica d’ajudes
  • Acompanyament i formació digital, en col·laboració amb la fundació Bit Hàbitat
  • Trobades de suport emocional
  • Formació i acompanyament en economia domèstica
  • Sessions de defensa de drets laborals en temps de covid

  Les atencions inicials i el suport a la tramitació d’ajuts s’estan duent de manera presencial amb totes les mesures de seguretat que requereix l’actual context de pandèmia. Els punts d’atenció als barris estan distribuïts als barris del Raval, el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, la Trinitat Nova, la Marina i la Zona Nord.

  Última actualització 03/12/2020

 • Servei de suport i acompanyament expert que ofereix als i les joves d’entre 16 i 35 anys orientació laboral i eines per millorar la seva recerca de feina i ocupabilitat.

  Última actualització: 23/02/2021

 • A fi d’estalviar temps i desplaçaments a les persones contribuents, l’IMH ha posat en marxa un nou servei de cites d’atenció personalitzada per videotrucada. Amb aquest servei s’atendrà la ciutadania través d’un ordinador, una tauleta o un telèfon mòbil i sense moure’s de casa, per un treballador de l’IMH el dia de la cita a l’hora concertada.

  Última actualització: 17/5/2021

 • Aquest servei posa a disposició dels ciutadans i ciutadanes, en funció de les seves necessitats, persones expertes en l’ús de les TIC i l’Administració electrònica perquè els acompanyin en la seva capacitació digital, de manera que puguin millorar la qualitat de l’ús que fan de les TIC.

  Última actualització: 17/5/2021

 • Servei d’acompanyament personalitzat per a persones en procés de recerca de feina o de millora professional. És un servei d’atenció des del qual s’ofereix una primera informació per a l’orientació i la recerca de feina; després, es deriva la persona al servei més adient d’acord amb les seves necessitats.

  Hi haurà un servei específic per a persones de menys de 30 anys que complementarà la resta dels programes i serveis ja existents.
  Termini: a partir del juny del 2021.

  Última actualització: 17/5/2021

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) de Barcelona ha impulsat un servei per atendre la ciutadania, persones autònomes i microempreses afectades per talls de subministrament elèctric provocats per avaries a la xarxa. A més a més, l’OMIC ofereix orientació, assessorament, tramitació de consultes, queixes,
  reclamacions i denúncies en l’àmbit del consum sobre serveis de telefonia i d’accés a internet, serveis
  financers, assegurances, subministraments (aigua, llum i gas) i compra o reparació de productes, entre d’altres.

  Última actualització: 17/5/2021

PROMOCIÓ

 • L’Ajuntament de Barcelona transformarà els baixos del Palau de la Virreina (Rambla, 99), on ara hi ha l’oficina Tiquet Rambles, en la nova Oficina Ciutadana de la Cultura, un nou espai d’acollida per donar suport i assessorament al teixit cultural de la ciutat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’agenda de reprogramacions de festivals i grans esdeveniments neix com a resposta a la demanda informativa dels diferents agents que organitzen activitats culturals a la ciutat. És un document viu i sotmès a possibles modificacions fruit de l’evolució canviant del context actual.

  Última actualització: 17/06/2020

 • L’Institut de Cultura de Barcelona ha posat en marxa un nou portal web en el qual es pot trobar informació sobre les mesures que l’Ajuntament i altres administracions han pres per donar suport al sector cultural. Aquest mateix portal, a més, informarà sobre la reorganització del calendari dels esdeveniments culturals a la ciutat.

  Última actualització: 17/06/2020

 • Creats per potenciar el consum cultural de la ciutadania i ajudar el sector cultural, que és un dels que ha tingut més dificultats des de l’inici de la pandèmia. Són vàlids a tots els establiments i els espais culturals de Barcelona adherits a aquesta iniciativa i s’apliquen a la compra d’entrades de teatre i cinema, música, llibres i discos. Reactivem la cultura.

  Última actualització: 17/05/2021

 • Per visibilitzar els valors que el comerç de proximitat i la restauració aporten a la ciutat, l’Ajuntament ha posat en marxa aquesta campanya de comunicació per tal de donar impuls a aquest sector, essencial per a la ciutat i molt afectat per la pandèmia.

  Última actualització: 18/5/2021

 • Enfocat als plans de millora i manteniment de la xarxa de mercats de Barcelona, està dotat amb un pressupost anual de 4 milions d’euros i inclou el desenvolupament del Pla de digitalització de la xarxa, que té un pressupost de 2,8 milions d’euros.

  Última actualització: 18/05/2021

 • Iniciativa que promou el consum i la restauració de proximitat i que comportarà descomptes pels consumidors i consumidores. Termini: a partir del tercer trimestre del 2021

  Última actualització: 17/5/2021

 • Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, Pla de Barris i l’associació NOVACT, aquesta campanya
  fomenta l’ús de la moneda ciutadana REC per estimular el consum en els comerços, els serveis de proximitat i les parades dels mercats municipals.

  S’ofereix una bonificació del 15% en les compres fetes amb amb la moneda ciutadana REC en els
  comerços que s’hi hagin adherit. Termini: fins al 31 de juliol de 2021, o quan s’acabi la bonificació.

  Última actualització: 18/5/2021

Mesures de reactivació de l’economia

Ajuts econòmics, assessorament laboral i empresarial, formació, normativa... Selecciona el teu perfil i explora totes les eines i recursos que estem implementant per fer front a la crisi econòmica de la Covid-19. Barcelona mai s'atura!

Descarrega't la guia completa
Anar al principi