Tinc una cooperativa o entitat d’Economia Social i Solidària

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA
Consulta tots els recursos per cooperatives i empreses de l'Economia Social i Solidària que tens a l'abast: subvencions i altres mesures, recursos d’orientació jurídica i assessorament fiscal i empresarial, cursos online i programes formatius per a professionals i empreses i altres recursos de reactivació econòmica a la ciutat.
Subvencions, ajuts i finançament
L’Ajuntament de Barcelona destina un volum important de recursos a impulsar polítiques de promoció i reactivació de la ciutat en forma d’ajuts, de subvencions o de finançament. Amb més programes, serveis i dotació pressupostària es referma l’aposta municipal per promoure l’economia, fomentar l’ocupació i donar forma al futur de la ciutat.
-
Incentius per a la contractació de persones a l’atur que tinguin dificultats especials per accedir al mercat de treball. La convocatòria d’enguany subvenciona amb entre 2.000 i 8.000 euros, segons el col·lectiu i tipus de jornada, les contractacions de persones a l’atur per part d’empreses amb seu a l’àrea metropolitana. En total s’hi destinen 2 milions d’euros, que beneficiaran especialment la contractació de persones joves, de dones, de persones de més de 45 anys, aturades de llarga durada i en situació de vulnerabilitat.
Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)
-
Ajuts per a l’estalvi energètic adreçats a locals de planta baixa. La quantitat de la subvenció es calcula segons les despeses justificades en el moment de la sol·licitud, fins a un màxim de 3.000 euros, amb un total de 9.000 euros en tres locals independents.
Termini: des del desembre del 2022 fins que s’esgoti el pressupost
-
Nova edició de la convocatòria específica del programa de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona per a l’enfortiment i la reactivació de l’economia social i solidària (ESS) i el desenvolupament de projectes que executen l’estratègia ESS 2030 BCN. Se subvenciona fins al 80%, com a màxim, de l’import total de cada projecte. El pressupost estimat inicialment per a les subvencions és d’1 milió d’euros.
Termini: del 28 de febrer al 30 de març de 2023
-
Convocatòria d’ajuts per a la dinamització de l’economia de proximitat. Es pot finançar fins a un 80% del projecte, amb un màxim de 40.000 euros. Ofereix 6 modalitats: “Amunt persianes”, innovació socioeconòmica i ESS, foment de l’ocupació de qualitat, turisme sostenible i responsable, alimentació i consum sostenibles, i distribució urbana de mercaderies. S’hi destinen un total de 2,1 milions d’euros.
Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)
-
Per millorar la presència dels establiments en l’entorn digital, l’Ajuntament destina 1 milió d’euros al finançament de projectes d’inversió en màrqueting digital, pàgines web, botigues en línia i cartelleria digital, entre altres.
Termini: març del 2023
-
Conveni de l’Ajuntament de Barcelona amb la Cooperativa COOP57, que posa a disposició de les empreses i organitzacions de l’ESS línies de crèdit per a inversions i circulant per a nous projectes d’ESS i per a la reactivació econòmica dels projectes d’ESS existents. Poden ser projectes per finançar inversions o circulant i per fer front a les necessitats de liquiditat produïdes per la covid-19.
Termini: durant el 2023
-
Conveni de l’Ajuntament de Barcelona amb la Fundació Finances Ètiques, Activisme i Economia Crítica, que activa un fons d’inversió d’impacte de fins a 300.000 euros per acompanyar el creixement de petits projectes de l’economia social i solidària. El fons busca projectes d’impacte per efectuar inversions temporals en el capital social de les organitzacions i realitzar assessorament expert durant el temps de la inversió per acompanyar la seva consolidació i creixement. La inversió per realitzar en els projectes serà d’entre 10.000 i 30.000 euros.
Termini: durant el 2023 La Fundació realitzarà una convocatòria anual de cerca de projectes
-
Convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació urbana oberts, plurals i multidisciplinaris, que aportin solucions reals als reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat en el futur més immediat.
Termini: abril-maig del 2023
-
Durant el 2023 es llançaran diferents convocatòries de premis per a solucions innovadores que responguin a reptes específics de ciutat.
Com a repte urbà s’entén un problema o una necessitat complexa de la ciutat que requereix, per donar-hi resposta, un servei, un producte o una metodologia innovadora que encara no existeixen al mercat.Termini: durant el 2023
Assessorament
L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar plans de futur personalitzats per al teu negoci amb l’ajut d’experts. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.
-
Servei d’intermediació per al lloguer de locals privats buits, amb condicions avantatjoses per a la part propietària i la part arrendatària, emmarcat dins l’estratègia “Amunt persianes”.
Termini: del febrer al març del 2023 (període de sol·licituds)
-
Finestreta única empresarial per facilitar l’activitat econòmica al districte. Situada a l’edifici MediaTIC, l’oficina ofereix informació per desenvolupar una activitat empresarial al 22@. S’hi poden tramitar informes previs de plans d’usos, comunicats d’inici i de baixa d’activitat, transmissió de llicències o sol·licituds d’ocupació de la via pública.
Termini: durant el 2023
-
Eines en línia d’autodiagnosi i de formació per a organitzacions de l’economia social i solidària (ESS). Es posa a la disposició de les entitats un seguit de recursos que les ajudin a promoure’n la digitalització
El DigitESSt és una eina que permet a les organitzacions de l’àmbit de l’ESS tenir una diagnosi del seu estat en digitalització. La DigiDieta, per la seva part, és un entorn d’aprenentatge en línia, obert i gratuït per millorar la digitalització de les organitzacions. El programa formatiu consta de vuit mòduls: tecnologia, organització, feminisme, enxarxament, alimentació sostenible, finançament, sostenibilitat o màrqueting i comunicació.
Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre del 2023
-
L’observatori es planteja com una plataforma ordenada de coneixement, amb dades per al seguiment evolutiu dels locals i activitats en planta baixa, així com per identificar oportunitats. També recull els indicadors principals i complementaris que siguin d’interès per a diferents col·lectius (intern, sector comercial i persones emprenedores) i inspirin el desenvolupament d’iniciatives per millorar la sostenibilitat dels locals actius i l’ocupació de locals buits.
Les funcions d’aquest observatori són quantificar i compartir obertament el coneixement disponible relacionat amb les activitats i locals en planta baixa, monitorar l’evolució i els canvis que es produeixen i inspirar pel que fa a la formulació d’estratègies.
Termini: durant el 2023
-
Les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes a partir d’un pla d’acció adequat a les finalitats d’interès general. L’objectiu és millorar la qualitat de l’entorn urbà, consolidar el model de ciutat compacta, cohesionada i mediambientalment eficient, així com incrementar la competitivitat de les empreses.
L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat sessions de formació i acompanyament per a eixos comercials i agents implicats del sector econòmic. També ofereix assessorament tècnic i legal a aquelles entitats interessades a continuar treballant en el desenvolupament del seu projecte d’APEU.
Termini: durant el 2023
-
Esdeveniments que faciliten un espai de contacte directe entre empreses, amb ofertes de feina i persones candidates amb dinàmiques participatives i entrevistes breus. Se’n fan a mida per a empreses i també d’específics per a sectors empresarials.
Termini: durant el 2023
-
Servei pilot que busca facilitar a empreses, entitats i organitzacions dur a terme activitats de testatge en condicions reals de solucions innovadores d’interès públic per a la ciutat i acompanyar-les.
Termini: durant el 2023
-
Servei d’orientació adreçat als treballadors i treballadores autònomes, empreses, comerços i entitats de l’economia social i solidària sobre temes relacionats amb la constitució, el finançament, la gestió del talent, la transmissió, la internacionalització o la transformació digital.
Termini: durant el 2023
-
Projecte per revitalitzar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. Diversos centres formatius en disciplines de les indústries creatives entren en contacte amb eixos comercials. Grups d’estudiants en fan la diagnosi i proposen iniciatives des de la creativitat per reactivar el petit comerç.
El projecte facilita que petits comerços entrin en contacte amb les estratègies i el pensament creatiu, i es puguin generar a posteriori encàrrecs a professionals del disseny.
Termini: fins al juny del 2023
-
Els serveis d’emprenedoria de Barcelona Activa acompanyen i donen suport a les persones emprenedores que volen iniciar un projecte de negoci durant tot el procés, i fan possible convertir una idea en una empresa viable.
Termini: durant el 2023
-
Servei especialitzat i personalitzat per informar i acompanyar les empreses i organitzacions de l’ESS: des de com iniciar un projecte fins a com millorar-lo i obtenir finançament. Coordinat amb serveis, operadors i agents de l’ecosistema, aquest servei identifica oportunitats i detecta dificultats, a més d’oferir eines i suport expert en àmbits específics.
Termini: durant el 2023
-
Servei que impulsa l’aplicació de la clàusula de subcontractació amb empreses de l’economia social i solidària (ESS) i la reserva social que promou l’Ajuntament de Barcelona, situada en 10 milions d’euros anuals i adreçada a empreses de l’ESS (en concret, centres especials de treball i empreses d’inserció).
Termini: durant el 2023
-
És l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable i compromès amb les persones i el medi ambient. Amb aquest objectiu, participa en esdeveniments de ciutat que promouen el consum responsable i l’alimentació sostenible, ofereix xerrades, activitats i exposicions i posa a disposició de la ciutadania el Punt d’Informació en Consum Responsable.
Termini: durant el 2023 (excepte l’agost)
-
Els programes per emprendre inclouen acompanyament i treball en xarxa per a la creació d’empreses i organitzacions adreçades a determinats col·lectius de persones emprenedores (persones joves, sèniors i dones) o a sectors d’activitat (indústries creatives, alimentació, esports, turisme o projectes amb impacte social).
Termini: durant el 2023
Formació
Per ser competitius, cal estar al dia. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un ampli ventall de línies de formació especialitzada, pensada per encarar el futur amb més empenta que mai. Hi ha un ampli ventall de possibilitats, gratuïtes i per a tots el públics!
-
El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. La seva programació facilita que les empreses puguin cobrir les seves necessitats en matèria de talent digital.
Termini: durant el 2023
-
Barcelona Activa ofereix una formació agrupada per categories temàtiques i adaptada al ritme i les necessitats de cada persona.
Termini: durant el 2023
- Més informació: Activitats online
- Més informació: Activitats online - empreses
-
L’Aula Virtual de Barcelona Activa ha dissenyat cursos específics per a projectes i organitzacions de l’ESS: s’hi pot aprendre des de com resoldre dubtes relacionats amb la covid-19 fins a com preparar-se per emprendre, millorar les competències o enfortir les empreses del sector de l’ESS.
Termini: durant el 2023
-
La XAF és un servei públic impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que facilita l’accés a la tecnologia i la innovació a través de la fabricació digital. La XAF disposa de cinc espais de referència en inclusió, capacitació i divulgació digital, que posen a l’abast de la ciutadania l’espai, un ampli ventall de maquinari i programari, i recursos per poder materialitzar i fer realitat les idees que transformen el nostre entorn més proper.
Des dels Ateneus s’ofereixen itineraris de participació, programes i accions segons el tipus de públic i les seves necessitats que s’agrupen en dos grans àmbits: l’educatiu i el comunitari.
Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre de 2023
-
Barcelona Activa ofereix més de cinquanta cursos en línia gratuïts per potenciar el comerç i la restauració. La formació ensenya com millorar la gestió incorporant processos de transformació digital i ajuda a fer servir les eines digitals per donar-se a conèixer, incrementar les vendes i fidelitzar el públic.
Termini: durant el 2023
-
És l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable i compromès amb les persones i el medi ambient. Amb aquest objectiu, participa en esdeveniments de ciutat que promouen el consum responsable i l’alimentació sostenible, ofereix xerrades, activitats i exposicions i posa a disposició de la ciutadania el Punt d’Informació en Consum Responsable.
Termini: durant el 2023 (excepte l’agost)
-
Eines en línia d’autodiagnosi i de formació per a organitzacions de l’economia social i solidària (ESS). Es posa a la disposició de les entitats un seguit de recursos que les ajudin a promoure’n la digitalització
El DigitESSt és una eina que permet a les organitzacions de l’àmbit de l’ESS tenir una diagnosi del seu estat en digitalització. La DigiDieta, per la seva part, és un entorn d’aprenentatge en línia, obert i gratuït per millorar la digitalització de les organitzacions. El programa formatiu consta de vuit mòduls: tecnologia, organització, feminisme, enxarxament, alimentació sostenible, finançament, sostenibilitat o màrqueting i comunicació.
Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre del 2023
Promoció de la ciutat
Barcelona és una ciutat que mira cap al futur i que compta amb tots el atributs per ser protagonista dels canvis que venen. Per això l’Ajuntament de Barcelona impulsa eines de promoció econòmica, tant de local com d’internacional, fomenta iniciatives de cooperació publicoprivada i impulsa campanyes que reforcen tot el potencial econòmic de la ciutat.
-
Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou el 2023.
Termini: darrer semestre del 2023
- Més informació: Saló de l’Ocupació
- Més informació: BIZBarcelona
-
L’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa participen en les principals fires que tenen lloc a la ciutat, amb un espai propi amb informació econòmica de la ciutat, assessorament a empreses i inversores, i activitats de treball en xarxa, entre altres. Dins d’aquestes fires es faciliten espais perquè les empreses emergents de l’entorn de Barcelona Activa i dels seus programes d’acompanyament puguin donar-se a conèixer i generin noves oportunitats de negoci.
Termini: durant el 2023
-
L’estratègia #ESSBCN2030 és l’expressió del treball conjunt i el compromís de l’àmbit i teixit ciutadà de l’ESS per sumar i enfortir l’ESS de la ciutat. El juny del 2021 va esdevenir acord de ciutat, i va crear un espai de treball conjunt de participació i governança compartida entre l’àmbit de l’ESS, coliderat per l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) i l’Ajuntament de Barcelona, amb què es va donar continuïtat i reforç al procés participatiu engegat, i es va contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i de la ciutadania.
A partir del full de ruta que marca l’estratègia #ESSBCN2030, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat el Pla d’impuls de l’economia social i solidària 2021-2023, identificant, prioritzant i implementant les accions de més impacte a la política pública municipal. Durant els tres anys de vigència, es preveu destinar-hi entorn d’uns 21,8 milions d’euros.
Termini: durant el 2023
-
És l’espai de participació, de cooperació publicoprivada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que treballen per transformar el sistema alimentari dominant per fer-lo més saludable i sostenible.
El seu objectiu és donar continuïtat al procés que va servir per elaborar l’EASSB2030, a través de la promoció de la cooperació, l’acció i l’articulació de projectes per avançar cap a un model d’alimentació saludable i sostenible.
Termini: durant el 2023
-
Agròpolis és un espai publicocomunitari de diàleg, treball i acció, entre la societat civil, el teixit econòmic, les universitats i l’Administració pública municipal, que tenen en comú l’objectiu de col·laborar per transformar el sistema alimentari de Barcelona des dels valors de la sobirania alimentària i l’agroecologia.
Termini: durant el 2023
-
Organització anual d’una fira en un espai central de la ciutat per impulsar el consum responsable i donar a conèixer l’economia social i solidària a la ciutat. A la Fira hi trobareu diferents casetes amb empreses i organitzacions i projectes de l’economia social i solidària (ESS) i del consum responsable de Barcelona, que oferiran un ampli ventall d’artesania, roba i altres complements tèxtils, cultura, llibres, alimentació envasada, cosmètica, joguines i altres productes de petit regal.
Termini: Inscripcions: juliol/setembre. Celebració de la fira: desembre del 2023
-
L’Ajuntament impulsa cada any una campanya per posicionar Barcelona com una ciutat de comerç local, mercats i restauració de qualitat, gràcies a la professionalitat de les persones que hi treballen i el servei que ofereixen a la ciutadania. L’objectiu és també conscienciar els establiments que la professionalitat dels seus equips és una peça clau perquè Barcelona esdevingui un referent en aquest camp.
Termini: durant el 2023
Canvis normatius i bonificacions
Barcelona respon a la situació actual d’inflació i d’increment de despeses com l’energia i l’alimentació, amb un pressupost expansiu i una proposta de congelació de tarifes i preus públics per al 2023, malgrat l’increment de l’IPC. També impulsa canvis normatius i administratius que simplifiquen les gestions a la ciutadania i als sectors econòmics i que faciliten l’activitat econòmica.
-
Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre activitats econòmiques.
Bonificació cooperatives
Les cooperatives i unions, federacions i confederacions de cooperatives poden demanar una bonificacióde l’IAE sempre que acreditin la seva inscripció en el Registre de cooperatives i compleixin amb els requisits recollits en l’Ordenança fiscal i la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les cooperatives.
La bonificació és del 95% de la quota de l’impost.
Bonificació de la quota per increment de la plantilla de treballadors
Poden gaudir d’una bonificació de la quota els subjectes passius que tributin per quota municipal i que hagin incrementat en un 10% o més la mitjana de la seva plantilla de treballadors. L’increment s’ha d’haver produït amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior a aquell en el qual es sol·licita la bonificació, en relació amb el període anterior a aquell.
Cal tenir en compte que, aquest increment de la plantilla s’ha de produir en relació amb els seus centres de treball al municipi de Barcelona.
Bonificació de la quota per ús d’energies renovables
Bonificació per a les persones físiques i jurídiques que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres anys següents a la data de sol·licitud de la legalització o registre d’alta de la instal·lació.
Termini: s’especifica en cada bonificació
-
Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.
- Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles classificats com a zero emissions o elèctrics: Reducció de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica als propietaris de vehicles de tots tipus (excepte remolcs) classificats com a zero emissions segons el registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit.
- Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles classificats com a ECO que utilitzin combustible benzina, amb emissions fins a 120 g/km de CO2: Reducció de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica als propietaris de vehicles de tots tipus (excepte remolcs) classificats com a ECO que utilitzin combustible benzina, amb emissions fins a 120 g/km de CO2, segons el registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit.
- Bonificació de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per a titulars de vehicles històrics: Reducció de la totalitat de la quota de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica a aquells vehicles considerats de caràcter històric, pel Reglament de vehicles històrics.
Termini: s’especifica en cada bonificació
-
Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.
Termini: Cal consultar el termini a la corresponent ordenança fiscal
Compartiu aquest contingut
Mesures de reactivació de l’economia
Ajuts econòmics, assessorament laboral i empresarial, formació, normativa... Selecciona el teu perfil i explora totes les eines i recursos que estem implementant per accelerar i consolidar la recuperació econòmica.