Vés al contingut

Tinc una empresa o soc una treballadora o un treballador autònom

MESURES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

Consulta tots els recursos per a autònoms, autònomes i empreses de Barcelona que tens a l'abast: recursos d’orientació jurídica i assessorament fiscal i empresarial, cursos online i programes formatius i altres recursos de reactivació econòmica a la ciutat.

Subvencions, ajuts i finançament

L’Ajuntament de Barcelona destina un volum important de recursos a impulsar polítiques de promoció i reactivació de la ciutat en forma d’ajuts, de subvencions o de finançament. Amb més programes, serveis i dotació pressupostària es referma l’aposta municipal per promoure l’economia, fomentar l’ocupació i donar forma al futur de la ciutat. 

 • Incentius per a la contractació de persones a l’atur que tinguin dificultats especials per accedir al mercat de treball. La convocatòria d’enguany subvenciona amb entre 2.000 i 8.000 euros, segons el col·lectiu i tipus de jornada, les contractacions de persones a l’atur per part d’empreses amb seu a l’àrea metropolitana. En total s’hi destinen 2 milions d’euros, que beneficiaran especialment la contractació de persones joves, de dones, de persones de més de 45 anys, aturades de llarga durada i en situació de vulnerabilitat.

  Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)

 • Ajuts als i les professionals autònoms per alleugerir la càrrega de les despeses que han d’assumir durant el seu primer any d’activitat. La quantitat subvencionada es calcularà segons les despeses justificades, fins a un màxim de 3.000 euros. L’import destinat a aquesta convocatòria és d’1 milió d’euros.

  Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)

 • L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, invertirà 10 milions d’euros en sis fons de capital de risc privats, nacionals o internacionals, amb la finalitat d’impulsar l’ecosistema de start-ups deep tech de la ciutat en el marc de l’agenda econòmica Barcelona Green Deal. Els 10 milions d’euros d’inversió municipal es multipliquen a través d’aquests fons i permetran donar suport a les start-ups deep tech de la ciutat.

  Termini: fins al 31 de desembre de 2023

 • Ajuts per a l’estalvi energètic adreçats a locals de planta baixa. La quantitat de la subvenció es calcula segons les despeses justificades en el moment de la sol·licitud, fins a un màxim de 3.000 euros, amb un total de 9.000 euros en tres locals independents.

  Termini: des del desembre del 2022 fins que s’esgoti el pressupost

 • En la convocatòria general de subvencions 2023 s’han pressupostat un total de 21,2 milions d’euros en ajuts per a projectes per fomentar el comerç de proximitat i la promoció econòmica als barris. La partida actual suposa un lleuger increment del 0,5% respecte del 2022 i de prop del 50% respecte de l’any 2015. En total, la convocatòria inclou 105 programes d’ajut recollits en 26 àmbits temàtics diferents.

  Termini: del 9 al 26 de gener de 2023

 • Convocatòria d’ajuts per a la dinamització de l’economia de proximitat. Es pot finançar fins a un 80% del projecte, amb un màxim de 40.000 euros. Ofereix 6 modalitats: “Amunt persianes”, innovació socioeconòmica i ESS, foment de l’ocupació de qualitat, turisme sostenible i responsable, alimentació i consum sostenibles, i distribució urbana de mercaderies. S’hi destinen un total de 2,1 milions d’euros.

  Termini: març del 2023 (inici del període de sol·licituds)

 • Per millorar la presència dels establiments en l’entorn digital, l’Ajuntament destina 1 milió d’euros al finançament de projectes d’inversió en màrqueting digital, pàgines web, botigues en línia i cartelleria digital, entre altres.

  Termini: març del 2023

 • L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) impulsa les remodelacions i obres de millora dels mercats  amb una previsió d’inversió durant el mandat de 100 milions d’euros. Els projectes de remodelacions en curs són els següents: Mercat de l’Abaceria i Mercats de Montserrat, d’Horta i de l’Estrella.  Es vol posar el focus en els plans de millora i manteniment de la xarxa de mercats de Barcelona amb un pressupost anual de 4 milions d’euros.

  Termini: durant el 2023 i 2024

 • El Programa d’ajuts a la contractació de Mercabarna té per objectiu fomentar la contractació tant de persones en situació d’atur com de graduats universitaris, i de titulats de cicles de formació professional perquè siguin contractats indefinidament un cop completat els seus estudis.

  L’empresa contractant rebrà un ajut econòmic de 6.000 euros per cada contractació de sis mesos, sempre que es compleixin els requisits establerts.

  Termini: durant el 2023, fins que s’esgotin els ajuts

 • Convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació urbana oberts, plurals i multidisciplinaris, que aportin solucions reals als reptes als quals s’enfronta la nostra ciutat en el futur més immediat.

  Termini: abril-maig del 2023

 • Durant el 2023 es llançaran diferents convocatòries de premis per a solucions innovadores que responguin a reptes específics de ciutat.
  Com a repte urbà s’entén un problema o una necessitat complexa de la ciutat que requereix, per donar-hi resposta, un servei, un producte o una metodologia innovadora que encara no existeixen al mercat.

  Termini: durant el 2023

Assessorament

L’Ajuntament de Barcelona és al teu costat ajudant-te a buscar informació, seleccionant els recursos que més s’adaptin a les teves necessitats o donant-te suport a l’hora de tramitar ajuts o elaborar plans de futur personalitzats per al teu negoci amb l’ajut d’experts. Amb els serveis d’assessorament t’ajudarem a començar nous projectes, consolidar-los o fer que segueixin evolucionant.

 • Servei d’intermediació per al lloguer de locals privats buits, amb condicions avantatjoses per a la part propietària i la part arrendatària, emmarcat dins l’estratègia “Amunt persianes”.

  Termini: del febrer al març del 2023 (període de sol·licituds)

 • Si ets una persona que ja ha acabat el seu recorregut professional amb l’empresa que dirigeixes, o una persona emprenedora que vol donar continuïtat a una empresa ja existent, Barcelona Activa posa en marxa un servei d’assessorament per connectar-vos i facilitar la continuïtat dels negocis.

  Termini: durant el 2023

 • Servei d’atenció al talent internacional que vol venir a residir a la ciutat o que tot just acaba d’instal·lar-s’hi. Permet informar-se sobre tràmits i gestions, com ara permisos de residència i treball, accés a l’habitatge, la sanitat i l’educació, les passes per crear un negoci, invertir o treballar a Barcelona, o altres qüestions pràctiques per viure a la ciutat. L’atenció es brinda de manera presencial a les oficines del Barcelona International Welcome Desk al MediaTIC i també per videoconferència. Cal sol·licitar cita prèvia.

  Termini: durant el 2023

 • Plataforma digital, oberta i participativa, perquè els membres de la comunitat internacional que viuen a Barcelona es puguin posar en contacte entre ells, compartir informació, accedir a activitats d’interès i participar en fòrums de debat.

  Termini: durant el 2023

 • Finestreta única empresarial per facilitar l’activitat econòmica al districte. Situada a l’edifici MediaTIC, l’oficina ofereix informació per desenvolupar una activitat empresarial al 22@. S’hi poden tramitar informes previs de plans d’usos, comunicats d’inici i de baixa d’activitat, transmissió de llicències o sol·licituds d’ocupació de la via pública.

  Termini: durant el 2023

 • Eines en línia d’autodiagnosi i de formació per a organitzacions de l’economia social i solidària (ESS). Es posa a la disposició de les entitats un seguit de recursos que les ajudin a promoure’n la digitalització

  El DigitESSt és una eina que permet a les organitzacions de l’àmbit de l’ESS tenir una diagnosi del seu estat en digitalització. La DigiDieta, per la seva part, és un entorn d’aprenentatge en línia, obert i gratuït per millorar la digitalització de les organitzacions. El programa formatiu consta de vuit mòduls: tecnologia, organització, feminisme, enxarxament, alimentació sostenible, finançament, sostenibilitat o màrqueting i comunicació.

  Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre del 2023

 • Programa de suport als dissenyadors, dissenyadores i marques de moda emergents. Té com a objectiu donar-los suport en l’optimització de processos i mètodes, incorporant metodologies per a la millora en la seva professionalització, i en les àrees de comercialització, comunicació i digitalització. Ofereix sessions formatives, acompanyament personalitzat i finançament de serveis.

  Termini: gener del 2023

 • L’observatori es planteja com una plataforma ordenada de coneixement, amb dades per al seguiment evolutiu dels locals i activitats en planta baixa, així com per identificar oportunitats. També recull els indicadors principals i complementaris que siguin d’interès per a diferents col·lectius (intern, sector comercial i persones emprenedores) i inspirin el desenvolupament d’iniciatives per millorar la sostenibilitat dels locals actius i l’ocupació de locals buits.

  Les funcions d’aquest observatori són quantificar i compartir obertament el coneixement disponible relacionat amb les activitats i locals en planta baixa, monitorar l’evolució i els canvis que es produeixen i inspirar pel que fa a la formulació d’estratègies.

  Termini: durant el 2023

 • Les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) es creen per promocionar i modernitzar zones urbanes a partir d’un pla d’acció adequat a les finalitats d’interès general. L’objectiu és millorar la qualitat de l’entorn urbà, consolidar el model de ciutat compacta, cohesionada i mediambientalment eficient, així com incrementar la competitivitat de les empreses.

  L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat sessions de formació i acompanyament per a eixos comercials i agents implicats del sector econòmic. També ofereix assessorament tècnic i legal a aquelles entitats interessades a continuar treballant en el desenvolupament del seu projecte d’APEU.

  Termini: durant el 2023

 • Esdeveniments que faciliten un espai de contacte directe entre empreses, amb ofertes de feina i persones candidates amb dinàmiques participatives i entrevistes breus. Se’n fan a mida per a empreses i també d’específics per a sectors empresarials.

  Termini: durant el 2023

 • Servei pilot que busca facilitar a empreses, entitats i organitzacions dur a terme activitats de testatge en condicions reals de solucions innovadores d’interès públic per a la ciutat i acompanyar-les.

  Termini: durant el 2023

 • Servei d’orientació adreçat als treballadors i treballadores autònomes, empreses, comerços i entitats de l’economia social i solidària sobre temes relacionats amb la constitució, el finançament, la gestió del talent, la transmissió, la internacionalització o la transformació digital.

  Termini: durant el 2023

 • Programa que distingeix els operadors turístics que aposten per una gestió responsable, d’acord amb uns requisits basats en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Les empreses i entitats reben formació i assessorament per fer un pla de millora i obtenir la certificació Biosphere Sustainable Lifestyle, que els permet millorar el seu posicionament. Inclou formació en protocols covid-19 i accés al segell Safe Travels atorgat pel World Travel & Tourism Council (WTTC).

  Termini: inscripcions obertes fins al 30 d’abril del 2023

 • Servei d’acompanyament en els processos de digitalització de petites i mitjanes empreses i treballadores i treballadors autònoms. Suport en la tramitació dels ajuts del Kit Digital.

  Termini: durant el 2023

 • Servei que impulsa l’aplicació de la clàusula de subcontractació amb empreses de l’economia social i solidària (ESS) i la reserva social que promou l’Ajuntament de Barcelona, situada en 10 milions d’euros anuals i adreçada a empreses de l’ESS (en concret, centres especials de treball i empreses d’inserció).

  Termini: durant el 2023

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) posa a disposició dels establiments comercials, autònoms, microempreses, organitzacions de persones consumidores i la ciutadania un servei d’informació i assessorament. L’OMIC ofereix assessorament a les empreses com a consumidores de serveis bàsics o tracte continuat: subministraments, telefonia, assegurances o productes financers.

  Termini: durant el 2023

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) posa a disposició dels eixos comercials consells de comerç de districtes, o empreses, sessions informatives per donar a conèixer els drets de les persones consumidores, els canals d’atenció municipals en relació amb el consum, explicar com es poden fer consultes i reclamacions, i procediments de mediació i arbitratge per resoldre temes de consum, i resoldre dubtes que puguin sorgir relacionats amb la temàtica.

  Termini: durant el 2023

 • És l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable i compromès amb les persones i el medi ambient. Amb aquest objectiu, participa en esdeveniments de ciutat que promouen el consum responsable i l’alimentació sostenible, ofereix xerrades, activitats i exposicions i posa a disposició de la ciutadania el Punt d’Informació en Consum Responsable.

  Termini: durant el 2023 (excepte l’agost)

 • Programa de suport a la creació d’empreses innovadores, responsables i sostenibles, que donin resposta a les noves necessitats del sector turístic de la ciutat i la província de Barcelona. Els projectes participants reben formació en l’àmbit de l’emprenedoria i formació en l’àmbit turístic, mitjançant un pla d’acompanyament personalitzat.

  El programa està promogut per Barcelona Activa - Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades ACAVe i el Gremi d’Hotels de Barcelona. 

  Termini: a partir del segon trimestre del 2023

 • Els programes per emprendre inclouen acompanyament i treball en xarxa per a la creació d’empreses i organitzacions adreçades a determinats col·lectius de persones emprenedores (persones joves, sèniors i dones) o a sectors d’activitat (indústries creatives, alimentació, esports, turisme o projectes amb impacte social).

  Termini: durant el 2023

Formació

Per ser competitius, cal estar al dia. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un ampli ventall de línies de formació especialitzada, pensada per encarar el futur amb més empenta que mai. Hi ha un ampli ventall de possibilitats, gratuïtes i per a tots el públics!

 • El Cibernàrium ofereix formació per millorar les competències tecnològiques digitals, i contribueix a fer front als reptes que planteja la digitalització. La seva programació facilita que les empreses puguin cobrir les seves necessitats en matèria de talent digital.

  Termini: durant el 2023

 • Barcelona Activa ofereix una formació agrupada per categories temàtiques i adaptada al ritme i les necessitats de cada persona.

  Termini: durant el 2023

 • La XAF és un servei públic impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que facilita l’accés a la tecnologia i la innovació a través de la fabricació digital. La XAF disposa de cinc espais de referència en inclusió, capacitació i divulgació digital, que posen a l’abast de la ciutadania l’espai, un ampli ventall de maquinari i programari, i recursos per poder materialitzar i fer realitat les idees que transformen el nostre entorn més proper.

  Des dels Ateneus s’ofereixen itineraris de participació, programes i accions segons el tipus de públic i les seves necessitats que s’agrupen en dos grans àmbits: l’educatiu i el comunitari.

  Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre de 2023

 • Els programes per emprendre inclouen acompanyament i treball en xarxa per a la creació d’empreses i organitzacions adreçades a determinats col·lectius de persones emprenedores (persones joves, sèniors i dones) o a sectors d’activitat (indústries creatives, alimentació, esports, turisme o projectes amb impacte social).

  Termini: durant el 2023

 • L’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) posa a disposició dels eixos comercials consells de comerç de districtes, o empreses, sessions informatives per donar a conèixer els drets de les persones consumidores, els canals d’atenció municipals en relació amb el consum, explicar com es poden fer consultes i reclamacions, i procediments de mediació i arbitratge per resoldre temes de consum, i resoldre dubtes que puguin sorgir relacionats amb la temàtica.

  Termini: durant el 2023

 • És l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable i compromès amb les persones i el medi ambient. Amb aquest objectiu, participa en esdeveniments de ciutat que promouen el consum responsable i l’alimentació sostenible, ofereix xerrades, activitats i exposicions i posa a disposició de la ciutadania el Punt d’Informació en Consum Responsable.

  Termini: durant el 2023 (excepte l’agost)

 • Eines en línia d’autodiagnosi i de formació per a organitzacions de l’economia social i solidària (ESS). Es posa a la disposició de les entitats un seguit de recursos que les ajudin a promoure’n la digitalització

  El DigitESSt és una eina que permet a les organitzacions de l’àmbit de l’ESS tenir una diagnosi del seu estat en digitalització. La DigiDieta, per la seva part, és un entorn d’aprenentatge en línia, obert i gratuït per millorar la digitalització de les organitzacions. El programa formatiu consta de vuit mòduls: tecnologia, organització, feminisme, enxarxament, alimentació sostenible, finançament, sostenibilitat o màrqueting i comunicació.

  Termini: de l’1 de gener al 31 de desembre del 2023

 • Programa de suport a la creació d’empreses innovadores, responsables i sostenibles, que donin resposta a les noves necessitats del sector turístic de la ciutat i la província de Barcelona. Els projectes participants reben formació en l’àmbit de l’emprenedoria i formació en l’àmbit turístic, mitjançant un pla d’acompanyament personalitzat.

  El programa està promogut per Barcelona Activa - Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades ACAVe i el Gremi d’Hotels de Barcelona. 

  Termini: a partir del segon trimestre del 2023

 • Programa de suport als dissenyadors, dissenyadores i marques de moda emergents. Té com a objectiu donar-los suport en l’optimització de processos i mètodes, incorporant metodologies per a la millora en la seva professionalització, i en les àrees de comercialització, comunicació i digitalització. Ofereix sessions formatives, acompanyament personalitzat i finançament de serveis.

  Termini: gener del 2023

Promoció de la ciutat

Barcelona és una ciutat que mira cap al futur i que compta amb tots el atributs per ser protagonista dels canvis que venen. Per això l’Ajuntament de Barcelona impulsa eines de promoció econòmica, tant de local com d’internacional, fomenta iniciatives de cooperació publicoprivada i impulsa campanyes que reforcen tot el potencial econòmic de la ciutat. 

 • Els dos esdeveniments de referència per la iniciativa emprenedora i la cerca de feina, que se celebren conjuntament per impulsar el talent i els negocis. L’ecosistema emprenedor i empresarial de la ciutat i les entitats i professionals es trobaran de nou el 2023.

  Termini: darrer semestre del 2023

 • Enguany se celebrarà la desena edició del Barcelona International Community Day, un esdeveniment presencial que inclou una fira d’expositors i un ampli programa d’activitats (seminaris, tallers, taules rodones i activitats de treball en xarxa) amb l’objectiu d’acollir la comunitat internacional de la ciutat, oferir informació i recursos útils per viure, treballar i fer negocis a Barcelona.

  Termini: l’edició del 2023 està prevista per al dissabte 28 d’octubre

 • Plataforma digital, oberta i participativa, perquè els membres de la comunitat internacional que viuen a Barcelona es puguin posar en contacte entre ells, compartir informació, accedir a activitats d’interès i participar en fòrums de debat.

  Termini: durant el 2023

 • L’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa participen en les principals fires que tenen lloc a la ciutat, amb un espai propi amb informació econòmica de la ciutat, assessorament a empreses i inversores, i activitats de treball en xarxa, entre altres. Dins d’aquestes fires es faciliten espais perquè les empreses emergents de l’entorn de Barcelona Activa i dels seus programes d’acompanyament puguin donar-se a conèixer i generin noves oportunitats de negoci.

  Termini: durant el 2023

 • És l’espai de participació, de cooperació publicoprivada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que treballen per transformar el sistema alimentari dominant per fer-lo més saludable i sostenible.

  El seu objectiu és donar continuïtat al procés que va servir per elaborar l’EASSB2030, a través de la promoció de la cooperació, l’acció i l’articulació de projectes per avançar cap a un model d’alimentació saludable i sostenible.

  Termini: durant el 2023

 • Agròpolis és un espai publicocomunitari de diàleg, treball i acció, entre la societat civil, el teixit econòmic, les universitats i l’Administració pública municipal, que tenen en comú l’objectiu de col·laborar per transformar el sistema alimentari de Barcelona des dels valors de la sobirania alimentària i l’agroecologia.

  Termini: durant el 2023

Canvis normatius i bonificacions

Barcelona respon a la situació actual d’inflació i d’increment de despeses com l’energia i l’alimentació, amb un pressupost expansiu i una proposta de congelació de tarifes i preus públics per al 2023, malgrat l’increment de l’IPC. També impulsa canvis normatius i administratius que simplifiquen les gestions a la ciutadania i als sectors econòmics i que faciliten l’activitat econòmica.

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions sobre aquest impost: per a habitatges de nova construcció, de protecció oficial, si s’és família nombrosa, si s’instal·len sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres períodes impositius següents a la data de legalització de la instal·lació.

  Termini: cal consultar els terminis específics de cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre activitats econòmiques.

  Bonificació cooperatives

  Les cooperatives i unions, federacions i confederacions de cooperatives poden demanar una bonificacióde l’IAE sempre que acreditin la seva inscripció en el Registre de cooperatives i compleixin amb els requisits recollits en l’Ordenança fiscal i la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les cooperatives.

  La bonificació és del 95% de la quota de l’impost.

  Bonificació de la quota per increment de la plantilla de treballadors

  Poden gaudir d’una bonificació de la quota els subjectes passius que tributin per quota municipal i que hagin incrementat en un 10% o més la mitjana de la seva plantilla de treballadors. L’increment s’ha d’haver produït amb contracte indefinit durant el període impositiu immediat anterior a aquell en el qual es sol·licita la bonificació, en relació amb el període anterior a aquell.

  Cal tenir en compte que, aquest increment de la plantilla s’ha de produir en relació amb els seus centres de treball al municipi de Barcelona.

  Bonificació de la quota per ús d’energies renovables

  Bonificació per a les persones físiques i jurídiques que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant els tres anys següents a la data de sol·licitud de la legalització o registre d’alta de la instal·lació.

  Termini: s’especifica en cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica.

  Termini: s’especifica en cada bonificació

 • Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ofereixen diferents bonificacions en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. La bonificació sobre l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es pot sol·licitar en aquelles obres que tinguin per objecte la realització de construccions o instal·lacions declarades d’especial interès o utilitat municipal, perquè hi concorren circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques, de foment de treball o que incorporin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

  Termini: Cal consultar el termini a la corresponent ordenança fiscal

Anar al principi