Vés al contingut

Culturalment actius

#MAIENSATUREM

El pla de xoc de la cultura barcelonina inclou dos paquets de mesures per donar suport al teixit cultural.

Al primer paquet, presentat el 18 de març, s’hi ha sumat una segona bateria d’iniciatives molt adreçades a generar xarxes de suport i acompanyament, incrementar els ajuts directes, aprofundir en la diagnosi de l’impacte de la cultura sobre la ciutat, reforçar i adaptar programes existents.

El pla preveu una inversió d’1.670.000 € que se suma a 1.830.000 € del primer pla de xoc aprovat el passat mes de març, més un milió d’euros addicional per reforçar totes les accions de comunicació previstes.

AJUTS DIRECTES

El primer paquet de mesures inclou una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros dirigida a pal·liar els efectes de la crisi posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base en totes les seves variants i sectors (teatres de proximitat, espais de creació, cooperatives culturals i altres entitats del sector).

Els ajuts s’han ampliat amb la segona bateria d’iniciatives amb subvencions per valor de 300.000 € per a projectes que, des de la creació, la recerca i la innovació, contribueixin a garantir els drets culturals en l'escenari posterior a la covid-19. Programacions que tinguin present l’entorn digital i la necessitat de mantenir una distància social, noves línies de recerca i projectes artístics en estat de preproducció i recerca són només alguns dels projectes que es podran acollir a la convocatòria.

També s’hi inclouen subvencions per valor de 200.000 € per adaptar els espais culturals a les noves mesures de seguretat que imposarà la crisi de la covid-19. Els ajuts aniran destinats a sales de cinema, llibreries, galeries d’art i comerços de caràcter cultural. Pel que fa a les sales teatrals, es proposarà al Consorci de Rehabilitació de Teatres, integrat per l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament, que inclogui una partida a aquest efecte.

Igualment s'articularà una dotació extraordinària d'un milió d'euros per comprar llibres per a les Biblioteques de Barcelona, que se sumarà als 270.391 € d'inversió municipal prevista per al 2020 i que haurà de beneficiar especialment les llibreries de proximitat, amb la idea que aquests comerços puguin començar a facturar ja durant el mes de novembre les comandes que rebrien de les biblioteques barcelonines.

MÚSICA

Entre les accions adreçades a donar suport al sector de la música hi ha l’ampliació del projecte “Músics al carrer”, dedicat als intèrprets que mostren el seu talent als carrers de la ciutat, amb la perspectiva d'estendre'l també a altres sectors de les arts vives. De moment, al districte de Ciutat Vella s'habilitaran deu punts nous per a músics que s'aniran estenent a altres districtes i, més endavant, a altres disciplines artístiques, amb la qual cosa es fomentarà una relació més intensa entre espai públic i cultura.

També s’ha previst la reconversió de la Sala BARTS en una nova Casa de la Música. A més, el projecte Sala Barcelona hauria de garantir que les sales de música de la ciutat, festivals, promotors i artistes tinguin la possibilitat de programar actuacions en espais habilitats per l'Ajuntament i que tinguin una infraestructura bàsica, com ara els dos auditoris situats al parc del Fòrum o l'Anella Olímpica de Montjuïc.

UNA OFICINA CIUTADANA DE LA CULTURA A LA VIRREINA

Les mesures de suport i acompanyament d'aquesta segona fase del Pla de xoc per a la cultura implicaran la creació, als baixos del Palau de la Virreina (on actualment hi ha l'oficina Tiquet Rambles), d'una Oficina Ciutadana de la Cultura. A més de les tasques que realitzaven fins ara aquestes dependències, l'espai oferirà pròximament assessorament directe sobre les subvencions i ajuts municipals, a més d'un servei d'atenció personalitzada sobre les mesures que inclou el pla de xoc. La transformació de l'espai, que oferirà nous serveis d'informació a partir del juny en una primera fase, inclourà obres a partir del novembre. L'objectiu final és crear un espai de trobada i acollida per al sector cultural, obert i connectat amb la Rambla.

Totes les mesures de suport al teixit cultural, així com la reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals a la ciutat, es poden consultar al nou portal web barcelona.cat/suportalacultura.

BONUS CULTURA

L’Ajuntament de Barcelona incentivarà el consum cultural a través del Bonus Cultura, un abonament per fomentar el consum cultural entre la ciutadania alhora que s’impulsa el sector empresarial i econòmic de les indústries creatives i culturals de la ciutat. Es tracta d’un abonament cultural, vàlid a tots els establiments i espais culturals de Barcelona adherits per a la compra de llibres, d’entrades de cinema, d’espectacles escènics i concerts.  

Els nous Bonus Cultura es presenten en dos formats. Per una banda, es manté el format de 40 euros que es va crear al 2020, i a més, aquest 2021 s’afegeix la possibilitat de comprar també Bonus Cultura de 20 euros.

Amb el format de 40 euros, la persona usuària paga 30 € (+1 euro de despeses de gestió),  i l’Ajuntament n’afegeix 10 euros més perquè es pugui gastar fins a 40 euros en llibres, cinema, concerts i espectacles escènics. Amb el format de 20 euros, la persona usuària paga 15 euros (+0’50 € de despeses de gestió) i l’Ajuntament n’afegeix 5 € més per gastar fins a 20 euros en els mateixos productes.

La iniciativa és fruit de la col·laboració de l’Ajuntament amb ADETCA (Empreses de Teatre de Catalunya), asacc (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), la Cambra del Llibre de Catalunya, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Cinemes de Catalunya i el TresC Comunitat de Cultura.

Podeu consultar més informació a bonuscultura.com/barcelona.

Anar al principi