Image

Esports i educació

En un any clau per a la vela i la nàutica, la celebració de la Copa Amèrica esdevé oportunitats esportives i de formació. 

Barcelona vol que la passió pels esports nàutics i pel mar arribi a tothom, amb programes com “Viu la vela”, que fomenten aquesta pràctica esportiva entre els nens i nenes de la ciutat. O com el projecte Pavelló Blau, per potenciar el front marítim com el gran espai de pràctica esportiva a l’aire lliure de Barcelona.

A l’àmbit educatiu, nombroses accions formatives impulsen el sector nàutic i l’economia blava com a carrera professional.

Viu la vela

Viu la velaés una iniciativa inspirada per la celebració de la Copa Amèrica que vol fer arribar els esports de vela a tots els centres escolars de Barcelona. Fins ara, el programa ha beneficiat 6.500 nois i noies de 6è de primària de 165 centres educatius, públics i concertats. 

El 12 de juny se celebra la cerimònia de cloenda al Port Olímpic i a la platja de la Nova Icària, amb prop de 2.000 alumnes, una gran festa que culminarà la segona edició del programa després de la prova pilot del curs passat.

Pavelló Blau

El Pavelló Blau neix amb la voluntat de potenciar i millorar el front marítim com el gran espai de pràctica esportiva a l’aire lliure de Barcelona, des del Port Vell fins al Port Fòrum. Un espai on puguin conviure amb equilibri les diverses opcions ciutadanes d’activitat esportiva, tant individuals com organitzades;  els usos i els equipaments vinculats als esports de mar i sorra, i els usos dels espais més urbans, com ara passeigs, parcs i altres espais conquerits per l’esport.

Més informació

Kakapo Open Race - Campionat d'Espanya de Vela Adaptada i Vela Inclusiva

Del 15 al 21 de juliol.  Litoral de Barcelona.

La Kakapo Open Race és una regata internacional de vela adaptada per impulsar un mar sense barreres. Aquest campionat aposta per la diversitat i els valors de la vela, ja que és un dels pocs esports on totes les persones, independentment de les seves capacitats, poden participar en igualtat de condicions. 

Els organitzadors de la regata són la Federació Catalana de Vela, la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Fundació Mi Alex.

Més informació 

Primavera de mar al Centre de la Platja

Abril, maig i juny. Centre de la Platja.

La Copa Amèrica és una ocasió excel·lent per apropar-nos al mar, redescobrir-lo i encetar una nova relació amb ell. Aquesta primavera, el Centre de la Platja ens convida a fer-ho a través de tot tipus d’activitats: exposicions, espectacles, itineraris, tallers, vermuts, una gimcana, ecosnorkel, ioga o fins i tot cinema, sense oblidar les activitats infantils.

Activitats gratuïtes, amb inscripció prèvia.

Més informació
 

'Sports Competition by the Sea'

Per als amants de la vela, Sports Competition by the Sea aplega en un únic calendari totes les regates esportives de clubs federats, amateurs, juvenils i d’esport adaptat que tenen lloc a Barcelona. Una de les competicions més destacades és el Campionat de Catalunya de Patí a Vela, que tindrà  lloc a les platges de la Barceloneta els caps de setmana del 16 i 17 de novembre i del 23 i 24 de novembre.

Més informació

'Let’s move'

El mar acompanya la nostra vida a Barcelona i la Copa Amèrica és una invitació a connectar-hi des de l’esport. El programa d’activitat física gratuïta Let’s move inclou propostes com la natació en aigües obertes, també en grup, amb itineraris que organitza l’IEM Espai de Mar. Una altra opció de Let’s move és la pràctica de taitxí i de txikung a l’Activa’t que es fa al Parc de la Ciutadella. A més, la festa final d’Activa’t als parcs tindrà lloc al Parc de la Barceloneta, molt a prop del mar. 

Descobrir les sortides professionals del sector nàutic i l’economia blava

Barcelona aprofita la força de la Copa Amèrica per promocionar el sector nàutic com a opció de carrera professional

La jornada “Mou-te! Fes de la nàutica la teva professió” i el nou monogràfic “Descobreix l’economia blava” del programa Projecte de Vida Professional informaran joves estudiants de cicles formatius i de secundària sobre els nous perfils professionals d’aquest sector econòmic en alça i sobre els itineraris formatius necessaris per exercir-los. 

Una altra iniciativa municipal per impulsar les professions nàutiques és la segona edició del curs de mariner/a de port esportiu.

Formacions per al comerç, l’hostaleria i la restauració i per al voluntariat de la Copa Amèrica

L’Ajuntament de Barcelona organitza tres cursos gratuïts d’anglès per a persones en situació d’atur interessades a treballar en l’àmbit del comerç, l’hostaleria i la restauració, i per a persones que ja hi treballen. L’objectiu és que els negocis del sector puguin oferir el millor servei i beneficiar-se al màxim de la gran afluència de visitants que comportarà la Copa Amèrica. També hi haurà una formació per a persones voluntàries de la Copa Amèrica per a què donin a conèixer la Barceloneta a la ciutadania i a les persones visitants.

Congrés de la Vela

Activitat finalitzada

La Federació Catalana de Vela organitza el Congrés de la Vela, un punt de trobada de tot el col·lectiu per donar a conèixer les darreres novetats del sector de la vela, compartir coneixements i difondre la pràctica d’aquest esport.

15 i 16 de maig. Barcelona International Sailing Center.

Més informació

Conferència 'Puig Women America’s Cup 2024'

Activitat finalitzada

El cicle de conferències “El valor de l’esport al segle XXI” dedica una sessió a la Puig Women America’s Cup 2024, la nova regata femenina de la Copa Amèrica que es disputarà per primera vegada a Barcelona. Està prevista la participació de:

  • Natàlia Via-Dufresne, regatista, doble medallista olímpica
  • Carlota Artigas, Marketing Manager de l’Americas Cup Event (ACE)
  • Elisenda Vives, responsable de la Comissió d’Igualtat de la Federació Catalana de Vela

També estaran com a fila 0:

  • Begoña Villarubia, periodista d’“El Mundo Deportivo”
  • Isabel García, membre de l’Associació Esportiva Ciutat Vella

23 de maig. Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch.

Més informació

Regata universitària RC Sailing Barcelona

Activitat finalitzada

Després de quatre mesos de treball, els i les estudiants universitaris d’enginyeries que han participat en el programa RC Sailing Barcelona competiran amb el veler de radiocontrol que han dissenyat i construït amb les seves pròpies mans. 

Aquest és un dels projectes de llegat de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

26 de maig, de 9.30 a 14 h Port Vell.

Més informació