Cercle Artístic Sant Lluc

El Cercle Artístic Sant Lluc és una associació fundada l’any 1893 per artistes i arquitectes que pretenien fomentar les belles arts i sobretot practicar el dibuix amb model en un clima de germanor i d’ideals compartits. Entre els fundadors trobem els germans Joan i Josep Llimona, Alexandre de Riquer i Enric Sagnier. La història i el patrimoni de Sant Lluc ens endinsen en la vida viscuda dels artistes modernistes, en la vivaç atmosfera de les sessions d’apunts al natural, en la tertúlia sobre la modernitat i nous estils artístics i en la polèmica generada per les seves exposicions col·lectives.

Fins l’any 1936, el Sant Lluc situat a la Casa Martí, joia arquitectònica de Puig i Cadafalch, era el lloc de trobada de creadors com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch, Miquel Blay, Eusebi Arnau, Gaspar Homar o Lluís Masriera, entre molts d’altres, on dibuixaven i plasmaven el propi pensament estètic. Avui en dia el Sant Lluc del carrer Mercaders continua sent un espai dinàmic de pràctica artística i intercanvi d’idees.

Durant la visita guiada coneixereu la història de la institució, n’admirareu la petita però significativa col·lecció d’obres d’art –amb obres d’Alexandre de Riquer o Joan Llimona, entre d’altres–, fullejareu les revistes modernistes d’arreu del món i passejareu pels diferents estudis i tallers de l’entitat.

Podreu acabar la visita amb un berenar asseguts a les butaques on Riquer, Torres-García o els Llimona discutien animadament sobre l’actualitat cultural i política del moment, o podreu una sessió d’apunts al natural.