Hash Marihuana & Hemp Museum – Palau Mornau

Un palau modernista dedicat al cànnabis

El Hash Marihuana & Hemp Museum de Barcelona, com el Hash Marihuana & Hemp Museum d’Amsterdam, és una exposició permanent i única que mostra el passat, el present i el futur de la planta del cànnabis i el seu potencial inigualable com a font versàtil per a finalitats industrials, nutricionals, medicinals, sacramentals i recreatives. La col·lecció del museu es compon d’objectes poc comuns relacionats amb tots els aspectes de la història de la cultura del cànnabis que el seu fundador, Ben Dronkers, ha anat reunint durant els últims 40 anys per tot el món.

El Palau Mornau va ser construït per la família Santcliment a la fi del segle XV. Els Santcliment van ser propietaris de la mansió medieval fins a l’últim terç del segle XVIII, quan Josep Francesc Mornau, comissari honorari de guerra dels Reials Exèrcits, va comprar la finca. A principis del segle XX, el palau va ser adquirit per Joan Nadal, que va encarregar la remodelació de la finca a l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 1877 – la Garriga, 1937). L’any 2002, l’empresari i filantrop holandès Ben Dronkers va descobrir el Palau Mornau, que es trobava en un estat deplorable. L’arquitecte Jordi Romeu, juntament amb un equip de constructors i artistes, va necessitar 10 anys per renovar aquest important monument nacional, que mereixia ser retornat al seu antic esplendor. El Palau Mornau és un enriquiment del patrimoni cultural d’Espanya, Catalunya i Barcelona en particular.

El museu exposa valuoses pintures i reproduccions que representen l’ús del cànnabis al llarg de la història, així com antiguitats peculiars, com les eines i els instruments utilitzats per transformar el cànem en corda, paper i teixit. Els amants de l’art apreciaran les pintures originals de destacats artistes del segle XVII com David Teniers el Jove, Cornelis Decker i Herman Saftleven. Aquesta important col·lecció de mestres antics es complementa amb una àmplia selecció d’empremtes botàniques dels segles XVIII i XIX. A la secció medicinal s’exposa una de les col·leccions més grans del món de flascons de cànnabis medicinal que data del segle XIX, fet que prova l’ús generalitzat del cànnabis medicinal en el passat.