Museu del Modernisme de Barcelona

La col·lecció comprèn un ampli ventall de peces que formen part del ric patrimoni artístic català, emmarcades en una època de vital importància cultural per a la ciutat de Barcelona, un moment històric en què es va iniciar una fructífera recerca d’identitat i símbols propis. Gràcies a la forta industrialització i els contactes amb la resta d’Europa es van revitalitzar oficis artesans, ara elevats a la categoria d’art, i una societat cada vegada més enriquida va començar a adquirir objectes d’una elegància i un disseny singular.

Els fons del MMBcn es componen d’un gran nombre d’obres de diferents disciplines artístiques. Cadascuna d’aquestes obres representa l’esperit creatiu dels artistes de la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Aquesta varietat inclou des de la decoració interior de les grans cases burgeses de l’Eixample fins a escultures decoratives i de caràcter simbòlic i literari, passant per olis de temàtiques quotidianes, socials o retrats. Cada peça reflecteix l’essència d’una època, que és el període en què es defineixen els trets identitaris que marcaran l’esdevenir de la història.

El local on es troba el museu va ser un magatzem de distribució de l’empresa tèxtil Fabra & Coats, edificat entre el 1902 i el 1904 i rehabilitat per exposar-hi la col·lecció. Cal destacar-ne la restauració de la volta catalana de la planta inferior i el paviment, ambdós elements originals. La façana assumeix els trets d’estil propis del seu arquitecte, Enric Sagnier i Vilavecchia: el joc de colors de la pedra clara i l’estucat vermell, els detalls florals en relleu sota les balconades i sobre les portes, de gran elegància i moviment, i la sinuositat del perfil superior.