Palau Baró de Quadras

El Palau Baró de Quadras és un edifici remodelat per Josep Puig i Cadafalch entre els anys 1902 i 1906 per encàrrec de Manuel Quadras i Feliu, primer baró de Quadras. L’edifici ja existia: era un bloc de 4 pisos construït per un mestre d’obres l’any 1882 per encàrrec del comerciant Bonaventura Babot Guillermo. El 15 de juny de 1884 va comprar la casa Josep Quadras Prim, propietari de la societat tèxtil José Quadras y Prim. Tal com diuen les escriptures de compravenda, la propietat era “…toda aquella casa, compuesta de bajos, entresuelo exterior, cuatro pisos y azoteas, con jardín en la parte posterior, cercado por pared y verja de hierro…”

A la seva mort, l’edifici va passar a mans del seu fill gran, Manuel Quadras i Feliu, primer baró de Quadras. El baró, satisfet amb la rehabilitació que Puig i Cadafalch havia fet a la masia que posseïa a Maçanes (Hostalric) entre l’any 1900 i 1903, li va encarregar la remodelació de la casa que havia heretat a Barcelona, amb façanes a l’avinguda Diagonal i al carrer de Rosselló. La masia de Maçanes havia estat transformada en un castell, que era el que desitjava després d’haver rebut el títol de baró atorgat per la reina regent. Els llibres de comptabilitat informen que la reforma de la casa de l’avinguda Diagonal es va iniciar el 1903 i va finalitzar el 1906.

Va ser una de les primeres cases construïdes a l’avinguda Diagonal. Tot i que la finca no era gaire atractiva, ja que no tenia més de 12 metres d’amplada de façana, Josep Puig i Cadafalch va saber atorgar-li una aparença vistosa. Va realitzar una reforma radical d’una casa preexistent amb façana al carrer de Rosselló, en la qual només es van reutilitzar alguns elements estructurals. És un clar exemple del goticisme de Josep Puig i Cadafalch i de la preocupació per part de la família de manifestar la possessió d’un títol nobiliari recentment aconseguit. L’edifici ens fa pensar en els palaus gòtics barcelonins, ple d’escultures goticistes i amb profusió de l’ús de la ceràmica de colors, amb certa influència de l’arquitectura islàmica.

En la remodelació de l’edifici hi va participar l’equip més proper a Josep Puig i Cadafalch: Eusebi Arnau i Alfons Juyol per a l’escultura, Francisco Tarragó per a la fusteria, Mario Maragliano per al mosaic…

L’edifici es distribueix en planta baixa i pis principal per als propietaris, i la resta de pisos són per lloguer amb una escala independent. La façana de l’avinguda Diagonal dóna accés a la residència principal, mentre que la del carrer Rosselló dóna accés als pisos de la resta de veïns.

El Palau Baró de Quadras, catalogat com a Monument Històric i Artístic d’Interès Nacional és la seu de l’Institut Ramon Llull des de l’any 2013. L’Institut Ramon Llull és un organisme públic que té com a objectiu promoure a escala internacional els estudis de llengua i cultura catalanes en l’àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament, i la producció cultural catalana en els camps de les arts visuals, el disseny, l’arquitectura, les arts escèniques, la música i el cinema.