Barcelona Cultura
Vés al contingut

La Casa dels Entremesos

De dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 19.00 h; diumenge i dilluns, tancat
Plaça de les Beates, 2

www.lacasadelsentremesos.cat

Exposició permanent:
Imatgeria festiva barcelonina: gegants, nans, bestiari i titelles

Exposicions temporals:
200 anys de castells a Barcelona: 50 anys fent pinya
Una producció de Castellers de Barcelona.

1938. El barri de la Catedral sota les bombes. Les Festes de Sant Roc poc abans i poc després de la guerra
Una producció de l’Associació de Festes de la Plaça Nova.

Dijous, 6 de febrer, 18.00 h
Presentació del llibre en sistema braïlle : El conte de la Víbria
Organitza l’Associació de Festes de la Plaça Nova

Dijous 6 de febrer, 20.00 h
Presentació del CD Músiques del MercèDansa
Organitza l’Esbart Català de Dansaires

Dissabte, 8 de febrer, 11.30 h
Titelles tradicionals:
En Panxito cuiner i el dimoni Banyeta
Obra representada amb titelles centenaris a càrrec de Titelles Sebastià Vergés

Ruta-concert pels orgues de Ciutat Vella

Dissabte 8 de febrer, entre les 10.00 i les 17.30 h

Activitat gratuïta. Aforaments limitats.

Més informació
Inscripció prèvia a aquí.

Una oportunitat única per conèixer i escoltar set dels principals orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la guerra i que han estat restaurats els darrers anys. Diversos organistes professionals ens explicaran els secrets d’aquests preuats instruments i ens oferiran un breu concert. La ruta inclou els orgues del Palau de la Música, la Seu Catedral de Barcelona, la Basílica dels Sants Just i Pastor, la Basílica de Santa Maria del Mar, la Basílica de la M.D. de la Mercè, el Palau Güell i la Capella de l'Esperança.

XVIII Mostra de Gegantons de les colles de la Coordinadora i XVI Mostra de Gegantons i altres elements d’escola

Dissabte 8, 10.00 h
Plaça dels Àngels

Cercavila: 11.00 h. Recorregut: plaça dels Àngels, carrer d’Elisabets, plaça i carrer del Bonsuccés, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.15 h).

Les figures infantils de les colles de geganters i de les escoles, que han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter i que han estat exposades des del 2 de febrer, desfilen plegades pels carrers de la ciutat i s’acomiaden fins a la propera trobada a la plaça de Sant Jaume.

XVII Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia

Dissabte 8, 10.30 h
Plaça de Sant Jaume
Amb la Cobla Contemporània

Les noves generacions de sardanistes es tornen a reunir en aquesta gran trobada anual per ballar la dansa nacional.

Festa Bastonera de Santa Eulàlia

Dissabte 8, 11.00 h
Av. Catedral

Cercavila: 11.45 h. Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, carrer de la Canuda, plaça de la Vila de Madrid, carrer de Francesc Pujols, carrer del Duc, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Mostra de balls: 13.30 h, plaça de Sant Jaume

Les colles bastoneres de Barcelona volen donar a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la ciutat i també han convidat d’altres colles de Catalunya i de fora que ens mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball. Enguany ens visitaran les Danses Guerreres de la Todolella, de la comarca dels Ports, a Castelló, que s’uniran a la proverbial força i vitalitat dels Bastoners de l’Arboç. A més, el Ball de Panderos del Vendrell i el de Vilanova ens oferiran una mostra d’aquesta dansa germana que, en lloc de bastons, fa servir panderetes.

Les colles barcelonines amfitriones que participen a la Diada són els Bastoners de Barcelona, els de l’Esbart Català de Dansaires, els de Gràcia, els del Poble Sec, els del Casc Antic, els del Raval, els de Ballets de Catalunya, el Ball de Bastons del Clot, els d’El Bastó de Sarrià, la Bastonera d’Horta i la Colla Ball de Bastons de Sant Andreu.

XVII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils

Dissabte 8 a les 12.00 h
A l’avinguda de la Catedral

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, participen en la mostra els esbarts següents:

Dissabte 8: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Sant Martí, Esbart Maragall

Diumenge 9: Esbart Sant Jordi, Esbart Joventut Nostra, Ballets de Catalunya, Bitrac Dansa Igualada

El Ball de Santa Eulàlia, amb l’Esbart Santa Eulàlia

Dissabte 8, 17.00 h
A l’avinguda de la Catedral

L’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Ciutat de Granollers, ens ofereix a l’avinguda de la Catedral una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia.

Els batecs de la Laia. <br>IX Trobada de Tabalers

Dissabte 8, 17.00 h
Plaça Reial

Cercavila: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume

 

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la IX Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Serà una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.

Actuació de l’Esbart Català de Dansaires

Dissabte 8, 17.30 h
A l’avinguda de la Catedral
Amb l’acompanyament musical de la Cobla Ciutat de Granollers

Fundat l’any 1908, l’Esbart Català de Dansaires és el més antic de Catalunya.

Ruta Eulalienca

Dissabte 8 i diumenge 9 de febrer, 18 i 18.30 h
Sortida des del Fossar de les Moreres

Activitat gratuïta. Més informació i inscripció prèvia a barcelona.cat/santaeulalia.

L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i els racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta guiada que, fins i tot, tindrà acompanyament musical.

Els correfocs

Dissabte 8, 18.15 h i 20.15 h

Correfoc dels petits diables i les bèsties petites

Dissabte 8, 18.15 h, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial.

XXIX Correfoc de Santa Eulàlia

Dissabte 8, 20.15 h, plaça Reial

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i les bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc.
Com a final de festa i després del castell de focs hi haurà un concert per a tothom: diables, bestiari i públic participant.

ATENCIÓ:

La festa del foc és un dels moments més divertits de Santa Eulàlia, però cal viure-la amb la màxima precaució. Si hi voleu participar, no oblideu que:

  • Us heu de posar una gorra, un mocador de coll i roba de màniga llarga i camals llargs. Vestiu sempre de cotó, no feu servir materials sintètics. Heu de dur un calçat còmode per córrer quan calgui.

  • Tingueu una cura especial si aneu amb infants i manteniu-vos a una distància prudencial del foc. No deixeu anar els nens i nenes de la mà i recordeu que, per a ells i elles, hi ha un correfoc a mida en què la intensitat del foc és menor.

  • Si el correfoc passa per davant de casa vostra o de la vostra botiga, retireu els tendals, tapeu els vidres i abaixeu les persianes.

  • Ni alcohol ni vidre: mentre duri el correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu una beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

  • No oblideu que el correfoc és molt divertit, però, si no respecteu les normes bàsiques de seguretat, també és perillós. Afegiu-vos a la festa, però gaudiu-ne amb seny!

  • Recordeu que sempre heu de seguir les indicacions del servei d’ordre, que estarà ben identificat.

<i>Eulàlia</i>, un espectacle de dansa a la Catedral

Dissabte 8, 21.00 h
Catedral de Barcelona

L’Esbart Ciutat Comtal presenta, per vuitè any consecutiu, Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.