Barcelona Cultura
Vés al contingut

Matinada de grallers

Diumenge 9, 8.00 h
Baixada de Santa Eulàlia

De bon matí, la música de les gralles i els tabals desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.

 

Els Falcons de Barcelona

Diumenge 9, 10.20 h
Plaça de Sant Jaume

Actuació inicial i cercavila: 10.00 h.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume.

Els Falcons de Barcelona sortiran en cercavila des de la plaça Nova i passaran pel carrer del Bisbe on, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, bastiran una figura en honor de la patrona. A la plaça de Sant Jaume, els Falcons construiran les seves espectaculars figures humanes, que desafien l’equilibri i la gravetat i que no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a aquesta colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament figures noves. Els Falcons de Barcelona es van presentar a les festes de Santa Eulàlia del 2003 i tenen el seu origen en el Sokol (en txec, ‘falcó’), una associació gimnàstica creada a Praga el 1862 que va estendre el seu model per diversos països europeus, entre els quals hi ha Catalunya, on es va implantar cap al 1928.

XXXVIII Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

Diumenge 9, 10.30 h
Trobada a la plaça Reial

Diumenge 9, 10.30 h, trobada a la plaça Reial; 11.30 h, inici del Seguici

Ball de Santa Eulàlia i ofrena floral, 12.00 h, baixada de Santa Eulàlia

Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i Ball de Santa Eulàlia, 13.15 h, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume.

Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona, i d’alguna de fora de la ciutat, es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per integrar-se després al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits del Seguici Popular de Barcelona: els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric. A continuació, encapçalats pels Gegants del Pi i els de la Plaça Nova, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al Seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 h, aproximadament, se celebren els balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants nous de la Plaça Nova.

Diada castellera amb les colles de Barcelona

Diumenge 9, 11.00 h
Plaça de Sant Jaume

Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i també els Esquerdats, la de l’Esquerra de l’Eixample es congreguen a la plaça Nova a les 10.15 hores del matí per sortir plegades cap a la plaça de Sant Jaume. S’inicia el cercavila al carrer del Bisbe, les colles aixequen uns pilars en honor de la patrona davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral. A les 11.00 hores, a la plaça de Sant Jaume, les vuit colles realitzaran una actuació conjunta feta a l’antiga. Les colles alçaran els seus 3 castells de manera simultània i en un temps limitat a 90 minuts. Aquesta diada és la primera que fan les colles i enceta la temporada castellera.

XII Trobada de Puntaires

Diumenge 9, 11.00 h
Carrer dels Arcs i Portal de l’Àngel

Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles al llarg del carrer dels Arcs i del Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí, una activitat que va tenir una gran importància en la indústria tèxtil catalana entre el segle XVIII i mitjan segle XX. No us perdeu el so inconfusible dels milers de boixets de fusta sota els moviments hàbils dels dits de les artesanes que mantenen viva aquesta tradició.

XVII Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils

Diumenge 9 a les 12.00 h
A l’avinguda de la Catedral

La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa.

Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, participen en la mostra els esbarts següents:

Dissabte 8: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Sant Martí, Esbart Maragall

Diumenge 9: Esbart Sant Jordi, Esbart Joventut Nostra, Ballets de Catalunya, Bitrac Dansa Igualada

<i>Eulàlia</i>, un espectacle de dansa a la Catedral

Diumenge 9, 16.45 h
Catedral de Barcelona

L’Esbart Ciutat Comtal presenta, per vuitè any consecutiu, Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Dirigida pel coreògraf Lluís Calduch i amb música del compositor Francesc Cassú, Eulàlia recrea la vida de la santa des de la seva professió de fe fins a la crucifixió, passant pels martiris que li van infligir, a través de seqüències de ball, quadres d’interpretació gestual i composicions amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.

Ballada doble de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa i la Cobla Mediterrània

Diumenge 9, 17.00 h
Av. de la Catedral de Barcelona

Per Santa Eulàlia comença la temporada sardanística, una dansa imprescindible de la festa major. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.

Fantàstics! Cercavila, mostra de balls i lluïments de foc de bestiari

Diumenge 9, 17.00 h
Palau de la Virreina

Recorregut de la cercavila: la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume

Mostra de balls i lluïments de foc: 17.45 h, plaça de Sant Jaume

L’Atzeries, el Bretolàs, en Nèbula, l’Hydros, el Tolc, la Bèstia de Parets del Vallès, el Magnafoc de Vilobí del Penedès i la resta de bèsties que participen en la mostra Fantàstics! sortiran en cercavila del Palau de la Virreina per fer els seus balls i lluïments pirotècnics a la plaça de Sant Jaume.

Desfilades musicals i <i>big band</i>

Diumenge 9, 18.00 h
Portal de l'Àngel i pl. Sant Josep Oriol

Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris de Barcelona: Recorregut: Portal de l'Àngel, c. dels Arcs, pl. Nova, c. del Bisbe, pl. de Sant Jaume

Banda del Col·legi del Pare Manyanet de Barcelona: pl. Sant Josep Oriol, pl. del Pi, c. del Cardenal Casañas, La Rambla, c. Ferran, c. del Call, pl de Sant Jaume

Concert

Plaça de Sant Jaume, a les 18.45 h

Les dues bandes faran cercaviles separades per trobar-se a la plaça de Sant Jaume, on actuaran conjuntament com una big band.