Barcelona Cultura
Vés al contingut

Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia

Dimecres 12, 9.45 h
Plaça de Sant Jaume

El dimecres 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors, mentre sonen Els Segadors. Tot seguit la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta saludant el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.

Audicions de carilló des del Palau de la Generalitat

Dimecres 12, de 12.00 a 12.15 h i de 18.00 a 18.15 h
Carrers del barri Gòtic

Programa festiu

Horaris subjectes a modificacions per raons de força major

Organitza: Generalitat de Catalunya.

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona

Dimecres 12, 18.30 h
Plaça de Sant Jaume

Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i la festa major d’hivern.

La Passejada de les Laies i el Ball de Santa Eulàlia

Dimecres 12, 18.30 h
Sortida des del Palau de la Virreina

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol.

Cercavila: 19.30 h. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a tres quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.