
Publicació dels Finalistes i Seleccionats dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, organitzats per l’ARQUIN-FAD, associació que impulsa el pensament i la reflexió en l’àmbit de l’arquitectura i les disciplines afins.
Col·laboren: Col·legi d’Aparelladors, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Camôes Instituto de Cooperaçâo e da lingua, Institut Català del Sòl, entre d’altres.
Canvi climàtic, arquitectura i enginyeria aplicada a Catalunya, reconstrucció del moll Port Fòrum. Convidats: Manu Reventós (Enginyería Reventós), Pier Berglund (Dac Enviro) i Toni Casamor (arquitecte urbanista). Inscripcions enviant un correu a: tertuliasdearquitectura@gmail.com
Col·labora: A.S.A.C
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Els estudis Martínez Lapeña – Torres Arquitectos i DAW Office van treballar entre 2015 i 2017 per convertir la primera casa de Gaudí en una casa museu. La conferència resumeix la restauració, rehabilitació i integració dels diferents moments arquitectònics d’aquest Patrimoni Mundial UNESCO.
Col·labora: DAW Office
Mònica Vila, arquitecta, oferirà a debat el seu perfil “Architecture Management”, construït a través d’una experiència que inclou la participació -com a motor implicat- en els esdeveniments barcelonins BCN’92, Forum2004… i altres variades iniciatives de transformació urbana i arquitectònica.
Col·labora: ALUMNI ETSAB UPC
Des de PATIS x CLIMA us convidem a una conversa sobre el sentit de la RENATURALITZACIÓ de l’escola, no tan sols dels espais educatius en sentit físic sinó del sistema educatiu des d’una perspectiva global. Reflexions que permetin continuar treballant en el llarg camí de l’adequació de l’educació al món real.
Col·laboren: Associació de Mestres Rosa Sensat, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
La Universidad Anáhuac de Querétaro celebra el pròxim 8 de maig un debat en línia per a discutir els problemes que sorgeixen a partir d’una crisi com la que estem vivint, així com les estratègies i solucions relacionades amb l’arquitectura, que es poden aplicar per a mitigar el problema i les seves conseqüències. Participen experts en l’àmbit de l’arquitectura d’emergència i cooperació internacional com Carmen Mendoza-Arroyo, sotsdirectora de UIC Barcelona School of Architecture.
Col·labora: Universitat Internacional de Catalunya
Quines són les principals fonts d’informació dels temes que tracten els articles? Els premis ajuden a fer créixer l’interès en l’arquitectura contemporània? Milloren la comprensió del subjecte? l’acosten a les necessitats reals de la societat, o al contrari? Són la majoria dels premis d’arquitectura més importants una manera de descobrir nous temes, projectes destacats o estudis emergents de cara als periodistes? Hi ha massa premis d’arquitectura a Europa?
En el marc de la Setmana de l’Arquitectura, el Recinte Modernista ofereix la xerrada online ‘Arquitectura que cura: l’higienisme en el disseny de l’Hospital de Sant Pau’. A principis del segle XX, quan Domènech i Montaner va elaborar el projecte de construcció de Sant Pau, imperaven a Europa els principis higienistes. I això es va fer palès al projecte original de l’arquitecte, tant en el càlcul de metres quadrats que havia de tenir cada pacient, la importància de la llum natural o els materials emprats. De tot plegat en parlarà Miquel Terreu, arxiver de l’arxiu Històric de Sant Pau.
La casa és el resultat d’un programa molt particular que uneix vida familiar amb lloc de trobada i celebració social, combinat amb un paisatge del litoral determina la manera en què aquesta vida i aquestes celebracions es duen a terme. La conferència es basa en la tesi doctoral de Ricardo Flores.
Organitzador: COAC
Quin espai té l’arquitectura als mitjans de comunicació? Existeix un punt de vista específic preferent i buscat o hi ha un tipus determinat de projectes més atractius? Representa encara un repte per a l’arquitectura obtenir visibilitat en la secció cultural dels mitjans informatius? I en altres seccions com les de política i economia? Els casos d’èxit i fracàs en articles i mitjans i allò que l’audiència valora.
Moderadora:
– Anna Ramos. Directora de la Fundació Mies van der Rohe.
Ponents:
– Janet Sanz. Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea d’ecologia, urbanisme, infraestructures i mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, i presidenta de la Fundació Mies van der Rohe.
– Olga Subirós. Arquitecta i comissària d’exposicions.
– Juli Capella. Arquitecte i dissenyador.
– Assumpció Puig. Degana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.
El debat planteja analitzar les diverses escales de l’arquitectura: la ciutat, el model urbà i l’habitatge en aquesta nova etapa que hem de viure i construir. Etapa on les fronteres entre aquests tres conceptes són cada vegada més difuses i líquides.
La Barceloneta disposa d’una rica varietat d’edificis i obres artístiques que permeten entendre l’evolució del barri tant des d’un punt de vista urbanístic com econòmic i social. La publicació és una aproximació a la història i al patrimoni immaterial del barri a través de l’art i l’arquitectura.
Col·labora: Casa de la Barceloneta 1761
En el marc del cicle de Conferències 2019-20 de l’IAAC, a la conferència “Geographies of Encoded Matter” Marcella Del Signore reflexionarà sobre com les Tecnologies de la Informació i la Comunicació han canviat radicalment la forma com vivim i operem dins l’espai urbà.
Col·labora: ListLab
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Ciutat de Granada 145-147-149 és la direcció d’un nou equipament d’habitatge social a Barcelona per a persones vulnerables majors de 65 anys. Són tres edificis connectats per un sòcol de serveis i equipaments que allotgen 127 persones vulnerables amb l’assistència bàsica i l’acompanyament d’un petit equip de treballadors socials. En la majoria de les seves activitats, els habitants han de ser autònoms. Aquests troben la seva comunitat en un espai que els allunya de la solitud i els fa interactuar entre ells.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
El COAC continua amb la programació de Dimecres Tecnològics en línia. Aquesta sessió girarà al voltant del programa Arquidoc, que permet crear de forma ràpida memòries de projecte, i exportar-les en format pdf o doc.
Presentarà l’acte Miquel Sitjà, president de la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC i responsable de l’OCT, i seguidament l’arquitecte Miquel Capdevila explicarà el funcionament i les prestacions d’aquest programa de sofware, així com les millores que s’estan preparant per a les properes versions d’Arquidoc.
Formant part del seu programa Artists in Architecture, la Fundació Mies van der Rohe presenta una conversa amb l’artista Ben Weir, que ens porta a la trajectòria del seu pensament durant la seva residència a la Casa Vilaró, el procés i els resultats, la recerca i la producció, els èxits i les errades. A més, tindrem també l’oportunitat de conèixer els seus encàrrecs anteriors, vinculats a la intervenció en el patrimoni arquitectònic, i aquelles qüestions que en sorgeixen com els sistemes de valor, el llegat, l’autoria i la col·laboració.
Taller dirigit a estudiants i especialistes en arquitectura, espai públic, urbanisme, especialistes en jocs i tecnologies digitals, entre d’altres. L’objectiu és compartir i conversar amb el públic sobre les últimes estratègies i iniciatives en placemaking.
Col·labora: BUAS Breda y CLAC
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
La trobada amb 2 deixebles de Gaudí el 1975 va significar començar a conèixer la vida i obra de l’insigne arquitecte, i la seva difusió pel món m’ha portat a conèixer moltes històries de persones que, com Gaudí, tenen un rostre per a “reconèixer, contemplar i servir”. Aforament limitat a les 100 primeres persones.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
El present de l’activitat de rehabilitació del parc edificat existent, dista de ser, a dia d’avui, el panorama desitjat i necessari, en termes d’escala d’intervencions i ritme previst, per les recents polítiques de renovació urbanes proposades. L’anàlisi real i crítica d’experiències realitzades, posant sobre la taula encerts i dificultats, serà l’eix vertebrador de les sessions on contrastar de forma constructiva allò que funciona amb allò que no presenta dificultats. En aquesta sessió el director de el curs explicarà el contingut i l’estructura de el curs i resoldrà qualsevol dubte que tinguin els assistents via xat.
Quin espai té l’arquitectura als mitjans de comunicació? Existeix un punt de vista específic preferent i buscat o hi ha un tipus determinat de projectes més atractius? Representa encara un repte per a l’arquitectura obtenir visibilitat en la secció cultural dels mitjans informatius? I en altres seccions com les de política i economia? Els casos d’èxit i fracàs en articles i mitjans i allò que l’audiència valora.
Llançament del vídeo resum de l’edició 2019 del taller per a infants Construint a la Sala. Aquest és un taller molt especial, únic a Barcelona, que reuneix vora 600 criatures un matí de tardor per construir la casa dels seus somnis! Gràcies a la feina de totes les persones i entitats voluntàries!
Col·labora: Museu Nacional d’Art de Catalunya
En aquest curt documental Daniel Schwartz retrata l’entorn i la vida dels usuaris i constructors de les obres de l’arquitecte Burkinès Francis Kéré. Keré pretén unir la baixa tecnologia i l’alt disseny treballant en col·laboració amb les comunitats per a qui construeix, dotant-les d’arquitectura de qualitat. Aquesta pel·lícula retrata a Kéré a la meitat d’una carrera en ascens, a cavall entre la seva Burkina Faso natal i Alemanya.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
El copyright de les imatges arquitectòniques amb Enric Enrich, advocat de Barcelona, i tots els altres participants, obert a tothom. Hi ha moltes qüestions al voltant del copyrights i els drets dels seus autors, siguin els fotògrafs, els hereus o moltes altres persones. Malgrat les especificitats de cada país, hi ha lleis internacionals que s’apliquen i sobre les quals debatrem.
El 14 de maig, durant la Setmana d’Arquitectura de Barcelona, es presentaran totes les obres nominades al YTAA 2020 i a l’edició asiàtica del YTAA 2020, que es podran consultar a www.ytaaward.com.
També s’anunciaran novetats respecte a l’exposició, la cerimònia i el debat que permeten compartir els reptes més actuals de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge.
Col·labora: Creative Europe, Architects’ Council of Europe, European Association for Architectural Education
Per mitjà del programa educatiu ArquiEscola, el COAC vol afavorir la construcció participada dels entorns urbans dels més joves, estimular el seu criteri per decidir sobre els espais que habitem i crear consciència sobre la influència de l’arquitectura en la nostra salut, entre d’altres.
Organitzador: COAC
El paper de les imatges que il·lustren la història d’una obra d’arquitectura. La manera de treballar del fotògraf canvia depenent de l’encàrrec i del client? Les persones, el context, l’entorn on es construeix un projecte…; quina és la manera d’explicar una obra d’arquitectura al públic general? Per què alguns arquitectes prefereixen treballar amb fotògrafs concrets? Quina influència hi té fotògraf en la manera com els arquitectes expliquen la seva feina?
Taller dirigit a estudiants i especialistes en arquitectura, dissenyadors, especialistes en economia circular, entre d’altres. L’objectiu és el compartir i conversar amb el públic sobre les últimes estratègies de disseny circular en el context de sistemes alimentaris urbans sostenibles.
Col·labora: Leibniz Universität Hannover i Università degli Studi di Genova
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
En el marc de la Setmana de l’Arquitectura, el Recinte Modernista ofereix la xerrada online ‘Arquitectura que cura:
l’higienisme en el disseny de l’Hospital de Sant Pau’.A principis del segle XX, quan Domènech i Montaner va elaborar el projecte de construcció de Sant Pau, imperaven a Europa els principis higienistes. I això es va fer palès al projecte original de l’arquitecte, tant en el 1càlcul de metres quadrats que havia de tenir cada pacient, la importància de la llum natural o els materials emprats. De tot plegat en parlarà Miquel Terreu, arxiver de l’arxiu Històric de Sant Pau.
Amb ocasió del llançament de la revista de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, Iaac Bits #9 Black Ecologies, co-editada per Actar Publishers, es proposa una taula rodona amb l’objectiu discutir les noves ecologies que s’enllacen amb la situació actual.
Col·labora: Actar Publishers i urbanNext
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
L’espai convidat de la Setmana d’Arquitectura 2020 és el litoral. Arquitectura en Corto recull la proposta amb una selecció de curtmetratges que retraten l’arquitectura a la riba de Barcelona, Lisboa, Trieste i Benidorm.
Roberto Alcaraz Roberto, fotògraf d’arquitectura i instagrammer que documenta la ciutat de Benidorm.
Oscar Blasco, arquitecte co-fundador de l’estudi SCOB, autor del projecte del parc de skateboarding en la Mar Bella, Barcelona.
Adrià Goula, arquitecte, fotògraf i realitzador. Co-autor del curtmetratge Passages
Xavi Martí, arquitecte soci de l’estudi OAB, autor del projecte del passeig marítim de la platja de ponent de Benidorm.
El futur Centre d’Interpretació del Treball i la Ciutat del MUHBA. Un projecte que vol situar el món del treball a Barcelona en perspectiva històrica i la incidència de les diferents modalitats de treball en la vida urbana, amb una mirada a la tradició industrial de Sant Andreu i a la Fabra i Coats.
Col·labora: MUHBA
L’illa de Formentera està envoltada per les prades de posidònia més grans del món. Aquesta planta marina és clau per a l’ecosistema de l’illa. Una sèrie d’històries humanes s’entrecreuen a l’illa, unides totes elles per la posidònia. Reusing Posidònia és una pinzellada sobre noves maneres de viure, més conscients d’allò que ens envolta, més respectuosos, més enginyosos, i més humans.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
Una antiga fotografia mostra un gran descampat puntuat només per dues fileres d’escarransides palmeres que posen en relació, a costat i costat, el port i la ciutat.
L’eixam de personetes borroses evidencia que aquest era un lloc interessant, on anar i on estar. Avui en dia l’espai és allà, disponible, però paradoxalment s’ha convertit en un no-lloc. Una mirada precisa sobre l’espai actual detecta accions possibles per a tornar a gaudir-lo.
Organitzador: Leve Projectes www.levenet.com
Topic: How studying in Barcelona changed the way I design The experience of 3 awarded architects in different editions from the Advanced Architecture Contest. Aquesta conferència s’emmarca dins del 8th Advanced Architecture Contest que enguany tracta sobre el tema ” DESIGN FOR LIVING. Global Contest to rethink our habitat, for the body to the city” amb tres arquitectes que van guanyar edicions anteriors del concurs.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Acte de presentació de la compilació digital del cicle d’articles que s’han publicat a l’escola Sert durant els primers mesos de confinament. Els articles, que sorgeixen amb la voluntat d’oferir una mirada sobre la situació que estem vivint, han abarcat molts àmbits des de la perspectiva de la arquitectura.
Presentació a càrrec de Sandra Bestraten, Presidenta Barcelona COAC; Sònia Hernàndez-Montaño Bou, Coordinadora Salut COAC i Directora postgrau Salut i Arquitectura Escola Sert; Miquel Àngel Julià, Arquitecte Grup Retail COAC i Alberto López, coordinador Escola Sert
La sessió serà en llengua anglesa.
Un debat presentat per Marc Aureli Santos i Eva Prats sobre la rehabilitació en arquitectura i altres disciplines, com una necessitat emocional i ambiental capaç de generar noves realitats a partir de les existents. Xerrades de: Antoni Miralda (artista), Davide Rapp (videoartista), Curro Claret (dissenyador industrial), i Lionel Devlieger (Rotor, cooperativa de disseny). Posteriorment, els arquitectes Laia Grau, Alessandro Scarnato i Gemma Serch obriran un debat amb els conferenciants, en què el públic hi serà convidat a participar.
Col·laboren: Raumlaborberlin, Gustavo Gili
Vivienda y Otredad és una experiència de lectura col·lectiva, seguida d’una conversa crítica entre Zaida Muxí, Isabel Martín i Josep Maria Montaner sobre l’espai que considerem la nostra llar i com des d’aquest es construeixen els llocs que ens uneixen o ens separen allà fora.
Els Somnis dels Altres és un relat de les últimes sis dècades d’arquitectura i interiorisme a Espanya. Seixanta anys que han pretès fer realitat els somnis de la societat. Obres que dissenyen l’escenari on transcorren les nostres vides, a les quals sovint no parem atenció i que altres vegades admirem. El documental és una reflexió crítica sobre el paper de l’arquitectura a la nostra societat i sobre l’evolució de la figura de l’arquitecte, una mirada sobre què és i cap a on va l’arquitectura.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
El Pavelló Mies van der Rohe obrirà les seves portes al públic amb un nou format de visita virtual a càrrec a de GA Barcelona. Avui, l’edifici, que en el seu moment va suposar una ruptura amb les nocions tradicionals, es converteix en l’escenari idoni per repensar els límits entre allò material i allò inmaterial.
Organitzador: Guiding Architects Barcelona
Activitat gratuita amb enllaç directe.
Es demana punctualitat. Accés obert fins a les 11:05.
L’Art Públic de Barcelona proposa rutes virtuals al llarg del front marítim de Barcelona, explicades per experts en la temàtica, que el donaran a conèixer a través de la nostra història lligada al creixement i desenvolupament de la ciutat.
Jaume Coscollar ens presenta un petit tast per entendre l’art públic del front marítim barceloní a través d’una selecció entre el Portal de la Pau i el Pla de Palau.
Organitzador: Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni.
ESPAIS OCULTS és un projecte basat en la difusió del patrimoni ocult de la ciutat, aquesta edició realitzarem un viatge virtual per descobrir-los. A través de proves i jocs ens acostarem a cada espai, i si seguiu les pistes, podreu conèixer tots els secrets amagats arran d’aigua.
Organitzador: 48h Open House Barcelona
Col·labora: Direcció d’arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins de Barcelona
El nou paisatge interior dins els antics espais industrials, després del canvi d’ús a edifici públic i la seva privilegiada unbicació dins la trama urbana de Barcelona.
Organizador: Guiding Architects Barcelona
Col·labora: Patricia Tamayo
Activitat gratuita amb enllaç directe.
Es demana puntualitat! Accés obert fins a les 17:05.
L’objectiu de la xerrrada és oferir als participants informació rellevant per conèixer una altra manera d’accés a l’habitatge mé enllà de la compra o el lloguer.
Organizador: Guiding Architects Barcelona
Col·labora: cohousing_LAB
Activitat gratuita amb enllaç directe Es demana punctualitat. Accès obert fins a les 18:05
Alguna vegada has dibuixat l’Opera House d’Oslo? O la Filarmònica de Szczecin? Ara és el moment de compartir els vostres dibuixos d’alguna obra nominada a EUMiesAward.
Envia’ns els teus dibuixos a través de les nostres xarxes socials i utilitza el hashtag #EUMiesAwardDrawing indicant el nom de l’obra dibuixada. Podeu participar a través de Facebook, Twitter, Instagram o DM.
Els millors dibuixos tenen premi! Tens temps fins al 16 de maig del 2020. Comença a dibuixar!
Per aquesta Setmana d’Arquitectura us hem preparat una tria de capítols d’Escala Humana, que estan penjats de manera permanent a TVE a la Carta. És la tria que millor reflecteix el caràcter del programa. Amb ella us volem apropar totes les vessants i matèries de l’arquitectura a la nostra manera. I, si us queda cap qüestió, ens la comenteu el diumenge!
Participa al concurs de dibuixos #miesbcnDrawing!
Quan vas visitar el Pavelló Mies van der Rohe vas fer un dibuix? Doncs ara és el moment de recuperar-lo per participar al concurs! I si no vas fer un dibuix pots fer memòria o mirar les fotos o la visita virtual de la nostra web i dibuixar el Pavelló Mies van der Rohe o algun dels seus elements i compartir-lo través de les xarxes socials (Facebook, instagram, instagram stories o twitter) amb el hashtag #miesbcnDrawing fins al 16 de maig i potser t’endús un premi! El resultat es donarà a conèixer el dia 17 de maig en el marc de la #SetmanaArquitectura.
Ja sabem que t’agrada dibuixar i que aquests dies hi ha més temps per dedicar-s’hi!
Si quan vas visitar el Pavelló Mies van der Rohe vas fer un dibuix ens agradarà molt veure’l! I si encara no has anat al Pavelló, cap problema! Mira les fotos que compartim o la visita virtual de la web, inspira’t i dibuixa! Entre tots els que participin n’escollirem tres que guanyaran una caixa de colors “less is more better with color” i també farem un àlbum amb les millors obres perquè tothom pugui gaudir-ne. Compartiu a les xarxes socials o ens feu arribar al per correu els dibuixos dels escolars des dels més petits fins a segon d’eso. Tothom i totes les tècniques son ben rebudes!
El resultats es donaran a conèixer el dia 17 de maig en el marc de la Setmana d’Arquitectura.
El 48h Open House Bcn presenta un mapa interactiu amb tots els edificis que han participat en el festival durant les 10 edicions de la seva existència. Es tracta d’un petit tast del que serà l’exposició que s’està preparant i serà visitable a l’espai Mercè Sala en els propers mesos.
Col·laboren: TMB, AMB, diversos ajuntaments de l’Àrea metropolitana
Us proposem una trobada online amb Núria Moliner, presentadora d’Escala Humana, Jaume Clèries, director del programa i Jaume Prat, assessor dels continguts juntament amb la Núria. Els tres conversaran sobre el programa, n’explicaran interioritats i contestaran totes les qüestions que tingueu sobre els capítols que us hem seleccionat per aquesta setmana o sobre qualsevol altre qüestió que hagi pogut sorgir als convidats durant l’emissió del programa. La trobada es farà per Zoom i té un aforament de cent persones, que es registraran per ordre d’inscripció. És el moment de preguntar tot allò que sempre heu volgut saber sobre el programa!
#milcasasentucasa és una construcció col·lectiva d’un edifici, cada finestra ens explica com cada estudiant del Taller temàtic Arquitectes de Capçalera de l’ETSAB-UPC ha viscut, analitzat, après i proposat arrel de l’habitar confinat i des de la seva experiència. Algunes de les finestres s’obren a mons llunyans, ja que hem compartit taller amb professorat i estudiants de la Facultad de Arquitectura y Diseño de la Universidad Javeriana de Bogotá, Colombia i de la Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo de la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.
Inicialment plantejades com a deu trobades ciutadanes al voltant de deu espais emblemàtics de cadascun dels districtes de Barcelona, les Festes d’Arquitectura ens conviden en el nou format a descobrir, sense sortir de casa, indrets sorprenents i desconeguts dels nostres barris. La Setmana d’Arquitectura arriba així a tots els districtes de la ciutat i ens permet redescobrir l’arquitectura dels nostres barris, tot aprofitant les petites sortides, en el trajecte de casa a la fleca o a la farmàcia, o bé en fer la passejada amb la mainada o el gos.
Per participar-hi cal que seguiu el compte d’Instagram: @parcdelforum i pengeu sota el hashtag #ArquitecturaForum alguna de les imatges que teniu capturades que reflecteixin l’arquitectura d’aquest espai singular de la ciutat.
Teniu fins el 17 de maig per publicar les imatges, al cap d’uns dies es donarà a conèixer el guanyador del concurs que optarà a una entrada doble per qualsevol dels actes que hi tinguin lloc durant la temporada 2021.
Per participar-hi cal que seguiu el compte d’Instagram: @palausantjordi i pengeu sota el hashtag #ArquitecturaAnella alguna de les imatges que teniu capturades que reflecteixin l’arquitectura d’aquest espai singular de la ciutat, Palau Sant Jordi, Estadi Olímpic i Explanada Olímpica.
Teniu fins el 17 de maig per publicar les imatges, al cap d’uns dies es donarà a conèixer el guanyador del concurs que optarà a una entrada doble per qualsevol dels actes que tinguin lloc al Palau Sant Jordi o el Sant Jordi Club durant el 2021.
Organitzador: Barcelona de Serveis Municipals – Parc del Fòrum i Anella Oímpica
Aquesta conversa entre Francisco Díaz i Anna Puigjaner, ens porta per un recorregut entre allò personal i allò professional, que passa per la crítica arquitectònica, el capitalisme tardà, la societat del cansament, i memes, entre molts altres temes interessants, a partir dels continguts del llibre Patologías Contemporáneas: Ensayos de arquitectura tras la crisis de 2008, publicat per dpr-barcelona en co-edició amb Uqbar Editorial.
Organitzador: dpr-barcelona
Archisolation és un projecte fet de pensaments il·lustrats que emmarquen i reflexionen sobre el període actual. La idea d’aquesta sèrie de 17 il·lustracions és traduir en formes visuals els pensaments i les paraules de la quarantena, una recerca sobre les formes i el desenvolupament de la creativitat i la imaginació a través del joc visual.
El 22 d’abril, l’artista conceptual i escriptora nord-americana Jill Magid va intervenir en el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual, partint del seu primer llargmetratge (The Proposal, 2018), va explicar el seu projecte “The Barragán Archives” iniciat l’any 2013 i en el qual explora el llegat impugnat de Luis Barragán, l’arquitecte més famós de Mèxic guardonat amb el Premi Pritzker l’any 1980.
El 29 d’abril, la sociòloga i escriptora nord-americana Nicole Aschoff va participar en el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar en quina mesura les relacions, estructures i idees encarnades i activades pels telèfons intel·ligents estan al centre de canvis importants del capitalisme, establint les bases d’un nou paradigma d’apropiació i explotació.
El 06 de maig, l’arquitecta i urbanista britànica Elsie Owusu va clausurar el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar en quina mesura la situació global generada per la pandèmia de la Covid-19 permetrà a arquitectes, artistes i enginyers replantejar dinàmiques instal·lades en el sector i evolucionar cap a un nou model.
Conferència inaugural i taula rodona de l’exposició ‘Arquitectures arran d’aigua’, a càrrec del comissari de l’exposició Francesc Muñoz, professor de Geografia Urbana de la UAB, Elías Torres, arquitecte co-autor de la Pèrgola Fotovoltaica del Fòrum i Francis Rambert, director de La Cité d’architecture de Paris, moderat per Anna Sala, arquitecta Fundació Mies van der Rohe.
El projecte Mercè, impulsat per l’estudi d’urbanisme 300.000Km/s, és un experiment de ciència ciutadana en el qual les persones entrenen un algoritme amb l’objectiu de fer ciutats més habitables.
Col·laboren: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Ministerio de Ciencia e Innovación.
Amb el suport: Ajuntament de Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Fundación Cotec, S+T+ARTS Prize i UrbanNext
En la seva XXXII edició, els Premis Habitàcola recullen propostes que reflexionen sobre els espais lliures a les platges, recintes destinats a diferents usuaris i activitats, espais inclusius i diversos, formats amb elements modulars, respectuosos amb els materials locals i el medi ambient. Un conjunt de plantejaments amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental i de l’ús de les platges, tractant-les com a espais públics i alhora com a espais naturals.
Arquitectura d’avantguarda a Barcelona promou el coneixement del patrimoni arquitectònic que el GATCPAC i la seva cara més coneguda, Josep Lluís Sert, van deixar a la ciutat de Barcelona. Aquest plànol-guia reflecteix la importància que el GATCPAC ha tingut en el desenvolupament de la societat moderna i de la Barcelona que coneixem avui dia. Aquí es recullen tots els edificis del GATCPAC que s’han conservat fins a l’actualitat.
Idea: el globus vermell / Amb el suport de: Fundació Joan Miró i Museu del Disseny de Barcelona
Quin espai té l’arquitectura als mitjans de comunicació? Existeix un punt de vista específic preferent i buscat o hi ha un tipus determinat de projectes més atractius? Representa encara un repte per a l’arquitectura obtenir visibilitat en la secció cultural dels mitjans informatius? I en altres seccions com les de política i economia? Els casos d’èxit i fracàs en articles i mitjans i allò que l’audiència valora.
#estaenelarchivoETSAB és una col·lecció de projectes procedents de l’Arxiu Històric de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona que cartografien el front marítim d’una Barcelona imaginada des de les aules, a partir de projectes mai realitzats com l’Exposició Internacional de Barcelona al curs de Lluís Domènech i Montaner (1907-1908), o les variacions gràfiques de la topografia del seu perfil des dels cursos de dibuix de Montserrat Ribas (1991-1992).
S’acompanyen de peces musicals interpretades per estudiants de l’@etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz i Manel Paret.
A través de les quatre seus de la Delegació del Govern us proposem una passejada per l’arquitectura del segle XX. La seu de Barcelona, pel modernisme; la subseu de Lleida, per l’historicisme; la seu de Tarragona, pel moviment modern i, la seu de Girona, en certa mesura, pel postmodernisme.
Organitzador: Delegació del Govern a Catalunya. Àrea de Foment
Quin espai té l’arquitectura als mitjans de comunicació? Existeix un punt de vista específic preferent i buscat o hi ha un tipus determinat de projectes més atractius? Representa encara un repte per a l’arquitectura obtenir visibilitat en la secció cultural dels mitjans informatius? I en altres seccions com les de política i economia? Els casos d’èxit i fracàs en articles i mitjans i allò que l’audiència valora.
L’any 1933 es va posar la primera pedra de la Casa Bloc, un edifici d’habitatges per allotjar els obrers amb una nova arquitectura adequada a les necessitats bàsiques de les persones. Ara s’ha recuperat un dels seus habitatges per tal de retornar-hi l’aspecte original i descobrir la innovació que va suposar per a l’arquitectura i la societat del seu temps.
Col·labora: Incasòl. Institut Català del Sòl. Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat.
Per quart any consecutiu aquest projecte que busca explorar les relacions entre el fet sonor i l’arquitectònic. El cartell dona a conèixer autors i personalitats rellevants que treballen entre aquestes dues disciplines.
19.00 h In Progress al Cilindre d’Horta, Juan J. Ochoa (5 min).
19:45 h La playlist de Música x Arquitectura
20.00 h Mapa de sons: Com sona Barcelona?
Veure a xarxes socials @48hopenhousebcn
L’arquitectura és el paper tracta del procés de transformació temporal de l’arquitectura: de l’edifici al paper, una mutació instantània de les incerteses de la realitat per la pandèmia de coronavirus. Convidem als barcelonins a projectar frases des de les seves finestres sobre les façanes de davant.
Organitzador: Mito
Una xerrada sobre l’experiència d’habitar en temps de confinament: l’habitant com a creador; instaurar i franquejar límits espacials; espais sense funció, funcions a l’espai; l’espai domèstic ampliat amb les xarxes telemàtiques; construcció de comunitat i sentit de pertinença. Amb Xavier Monteys – Catedràtic de Projectes Arquitectònics de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i Leandro Madrazo – Catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle (ETSALS).
Organitzador: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle – Universitat Ramon Llull.
Una capbussada a l’arxiu del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe
Una visita virtual a l’exposició del mateix nom que va tenir lloc recentment al Museu Marítim de Barcelona. Una nova manera de poder capbussar-se en els espais portuaris que constitueixen un dels territoris on la transformació de la ciutat europea contemporània s’ha mostrat amb més intensitat. Una selecció de 68 obres de l’Arxiu de l’EU Mies Award que narra amb imatges i textos, les particulars històries d’aquestes arquitectures que construeixen nous espais de relació de la ciutat amb l’aigua.
L’@etsab_barcelona juntament amb la @fundaciomies ens proposa anar més enllà de l’etimologia de la paraula “confinar” (recloure alguna cosa dins dels seus propis límits), per imaginar i recórrer els múltiples llindars que han conformat el límit de la ciutat de Barcelona en la seva entrega amb l’horitzó del mar al llarg de la història.
#estaenlabibliotecaETSAB és una col·lecció d’arquitectures, objectes, perímetres, línies i artefactes que il·lustren des de llibres, revistes, pel·lícules i postals el front marítim històric de la ciutat de Barcelona, així com d’altres procedents de latituds distants i que es troben, tots ells, a la @bibliotecaetsab Oriol Bohigas de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.
S’acompanyen de peces musicals interpretades per estudiants de l’@etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz i Manel Paret.
Organitzador:
La intervenció Mies Missing Materiality va convertir durant onze dies el Pavelló Mies van der Rohe en una maqueta a mida real, amb totes les seves superfícies limitades a un únic material blanc i uniforme sota la voluntat dels arquitectes Anna & Eugeni Bach com a detonant per la reflexió. Que va generar també un catàleg i una peça artística i un curtmetratge amb una conversa al Pavelló Mies van der Rohe entre Anna & Eugeni Bach, Juhani Pallasmaa i Adrià Goula. Ara a més pots escoltar la presentación que van fer quan es va inaugurar.
Les llibreries d’arquitectura de Barcelona (La Capell, Laie, Documenta, Llibreria del Pavelló Mies) Oferiran al públic de la Setmana d’Arquitectura descomptes en llibres i productes similars; realitzaran un sorteig de 4 lots de llibres i articles d’arquitectura entre el públic que realitzi una compra mínima d’un llibre d’arquitectura o producte similar.
El sorteig de 4 lots de llibres i productes estarà abastit per les editorials: Phaidon, Fundació Arquia, Editorial Gustavo Gili, Actar, Editorial Puente Editores, Triangle Books, Tenov, dpr-barcelona, Beamalevich, La Capell i Fundació Mies van de Rohe.
Una sèrie de converses àgils en format petxa-kutxa, entorn al present i el futur del litoral de Barcelona realitzades a partir de la recent publicació de Barcelona Regional i que es van presentar en el marc de la clausura de l’exposició “Arquitectures arran d’aigua”, organitada per la Fundació Mies van der Rohe i Arquitectes per l’Arquitectura al Museu Marítim de Barcelona. Del Llobregat al Besòs, escenaris de futur al litoral i la reinvenció de la costa explicats pels autors dels projectes.
Dins del programa PATIS X CLIMA, organitzat i recolzat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic es celebren al febrer del 2020 unes Jornades de Renaturalització d’espais Educatius a Sevilla d’on s’extreuen les reflexions d’algunsdels professionals presents.
Col·laboren: Associació de Mestres Rosa Sensat, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Intervenció artística resultat de la primera convocatòria de la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura impulsada per la Fundació Mies van der Rohe. Re-enactment és una resposta material a la invisibilitat del treball de Lilly Reich. Neix d’una motivació clara: revelar l’arquitectura que Lilly Reich va projectar per a les seccions alemanyes de l’Exposició Internacional de 1929 a l’interior de vuit Palaus Noucentistes, una superfície cinquanta vegades més gran que la del propi Pavelló. Visita-la en línia, escoltant el relat de la seva tesi i recorrent-la a través de les imatges!
Registre de testimoniatges de persones amb diferents perfils i des de diferents països sobre com ha estat l’experiència de confinament des de la seva vivència en relació amb els espais habitats.
Un marc de discussió plural que desencadena la reflexió col·lectiva i encara més en el gremi arquitectònic. Col·labora: Arquitecto Bárbara Araque. Politologa María de Jesús Peña Torres.
Organització: María Josué Peña, arquitecta.
Posar a disposició de famílies i escoles tallers online elaborats per professionals de l’arquitectura, amb l’objectiu d’oferir una nova mirada sobre els espais que ens acompanyen amb continguts educatius adaptats a totes les edats que ajudin a passar aquesta època de confinament.
Col·labora: Ajuntament de Barcelona
De l’amistat entre Miró i Josep Lluís Sert neix la Fundació Joan Miró, un edifici integrat al paisatge que aconsegueix una sintonia perfecta amb l’obra de Miró. Coneixerem aquest edifici, de la mà de Jaume Freixa, deixeble de Sert, que va treballar en el projecte original i en les dues ampliacions.
Col·labora: betevé
L’espai convidat de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona 2020 és el litoral de la ciutat. Arquitectura en Corto recull la proposta amb una selecció de curtmetratges que retraten l’arquitectura arran d’aigua: Benidorm, Lisboa, Barcelona i Trieste.
BENIDORM de Diana Kunst i Bruno Galán Ruiz, LANDSKATING de Kike Barberà, PASSAGES d’Adrià Goula, Clara Nuviola, Nuria Ricart, Marta Serra i Pol Viladoms , WATER IS ANOTHER MATTER de Veronica Citi, ALIENS de Jiajie Yu, Un recorrido por el MAAT de Fourth Wall.
Organitza: Architelling
En aquests temps extraordinaris, estem experimentant els espais que habitem d’una manera diferent. En el marc del projecte A-Place, els estudiants de l’Escola d’Arquitectura La Salle de Barcelona ens conviden a reflexionar sobre el sentit del lloc. Tu també pots participar amb les teves imatges i textos.
Col·labora: Creative Europe Programme of the European Union
L’1 d’abril, l’arquitecte, crític i comissari croat Maroje Mrduljaš va participar en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar dues immenses transformacions urbanes dutes a terme durant la modernització de la Iugoslàvia socialista en els anys 1960 i 1970: la reconstrucció del centre de la ciutat de Skopje i el desenvolupament d’habitatges a gran escala Split 3.