Architecture Week 2020, ‘from home’ edition
The 2020 edition of Architecture Week was adapted to a virtual format, inviting us to open a new window to delve into the world of architecture without having to leave home.
Architecture Week offered almost 200 contents without anyone having to set foot outside, from 7 to 17 May: streaming talks and meetings, debates, virtual tours of various spaces in the city and other content generated from the new frontiers this situation has created.

Don't miss it!
Finalistes i Seleccionats dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2020
Publicació dels Finalistes i Seleccionats dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, organitzats per l’ARQUIN-FAD, associació que impulsa el pensament i la reflexió en l’àmbit de l’arquitectura i les disciplines afins.
Col·laboren: Col·legi d’Aparelladors, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Camôes Instituto de Cooperaçâo e da lingua, Institut Català del Sòl, entre d’altres.
Converses A Tempo – Núria Moliner
Canvi climàtic, arquitectura i enginyeria, reconstrucció del moll Port Fòrum
Climate change, architecture and engineering applied in Catalunya, reconstruction of the Port Forum dock. Guests: Manu Reventós (Enginyería Reventós), Pier Berglund (Dac Enviro) y Toni Casamor (Urban Architect). Registrations by sending an email to: tertuliasdearquitectura@gmail.com
Colabora: A.S.A.C
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Construcció d’una estructura en forma de closca de cargol
Lanzamiento III edición premio Living Places – Simon Architecture Prize
Los estudios Martínez Lapeña – Torres Arquitectos y DAW Office trabajaron entre 2015 y 2017 en convertir la primera casa de Gaudí en casa museo. La conferencia resume la restauración, rehabilitación e integración de los diferentes momentos arquitectónicos de este Patrimonio Mundial UNESCO.
Col·labora: DAW Office
Vistas de perfil: Mònica Vila, arquitecta, Architecture Manager
Mònica Vila, arquitecta, ofrecerá a debate su perfil “Architecture Management”, construido a través de una experiencia que incluye la participación -como motor implicado- en acontecimientos barceloneses BCN’92, Forum2004… y otras variadas iniciativas de transformación urbana y arquitectónica.
Col·labora: ALUMNI ETSAB UPC
Patis x Clima – Renaturalització de l’escola
Des de PATIS x CLIMA us convidem a una conversa sobre el sentit de la RENATURALITZACIÓ de l’escola, no tan sols dels espais educatius en sentit físic sinó del sistema educatiu des d’una perspectiva global. Reflexions que permetin continuar treballant en el llarg camí de l’adequació de l’educació al món real.
Col·laboren: Associació de Mestres Rosa Sensat, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Webinar – Arquitectura d’Emergència en temps de Crisi
La Universidad Anáhuac de Querétaro celebra el pròxim 8 de maig un debat en línia per a discutir els problemes que sorgeixen a partir d’una crisi com la que estem vivint, així com les estratègies i solucions relacionades amb l’arquitectura, que es poden aplicar per a mitigar el problema i les seves conseqüències. Participen experts en l’àmbit de l’arquitectura d’emergència i cooperació internacional com Carmen Mendoza-Arroyo, sotsdirectora de UIC Barcelona School of Architecture.
Col·labora: Universitat Internacional de Catalunya
Visita virtual a la cooperativa d’habitatges La Borda i torn de preguntes
Opening conversation with Oliver Wainwright and Stefan Ghenciulescu
What are the main sources of information for the topics to be covered in articles? Do awards help increase the interest in contemporary architecture? Do they improve the understanding of the subject? Do they bring it closer to the real needs of society, or quite the opposite? Are the most important architecture prizes a way to discover new topics, relevant projects or emerging practices for journalists? Are there too many architecture awards in Europe?
Arquitectura que cura: l’higienisme en el disseny de l’Hospital de Sant Pau
En el marc de la Setmana de l’Arquitectura, el Recinte Modernista ofereix la xerrada online ‘Arquitectura que cura: l’higienisme en el disseny de l’Hospital de Sant Pau’. A principis del segle XX, quan Domènech i Montaner va elaborar el projecte de construcció de Sant Pau, imperaven a Europa els principis higienistes. I això es va fer palès al projecte original de l’arquitecte, tant en el càlcul de metres quadrats que havia de tenir cada pacient, la importància de la llum natural o els materials emprats. De tot plegat en parlarà Miquel Terreu, arxiver de l’arxiu Històric de Sant Pau.
Cicle Arqu[in]FILM. Curtmetratges Premis FAD
BIM Flexible amb Rhino, VisualARQ i Grasshopper
Cicle “Maneres d’Habitar”: Casa la Ricarda d’Antonio Bonet Castellana. Un territori formalitzat.
La casa és el resultat d’un programa molt particular que uneix vida familiar amb lloc de trobada i celebració social, combinat amb un paisatge del litoral determina la manera en què aquesta vida i aquestes celebracions es duen a terme. La conferència es basa en la tesi doctoral de Ricardo Flores.
Organitzador: COAC
Roundtable: Talks on Television, thematic channels and online platforms. Núria Moliner, Marco Brizzi, Adam Goss & RedMike
Which space does architecture have in the media? Is there is a specific point of view on architecture that is preferred and sought after or a specific type of projects that are more attractive? Is it still a challenge for architecture to gain visibility in the cultural section of a news media? And what about other sections such as politics and economy? Success and failure cases in articles and media reports and what the audience appreciates.
El valor de la arquitectura, el valor de la ciudad
Moderadora:
– Anna Ramos. Directora de la Fundación Mies van der Rohe.
Ponents:
– Janet Sanz. Teniente de Alcaldia del Área de Ecología, Urbanismo, Infraestructuras y Movilidad del Ayuntamiento de barcelona y presidenta de la Fundación Mies van der Rohe.
– Olga Subirós. Arquitecta y comisaria de exposiciones.
– Juli Capella. Arquitecto y diseñador.
– Assumpció Puig. Decana del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya.
Presentació del plànol-guia: Barceloneta. Història, arquitectura i art públic
La Barceloneta disposa d’una rica varietat d’edificis i obres artístiques que permeten entendre l’evolució del barri tant des d’un punt de vista urbanístic com econòmic i social. La publicació és una aproximació a la història i al patrimoni immaterial del barri a través de l’art i l’arquitectura.
Col·labora: Casa de la Barceloneta 1761
Conferencia abierta: Marcella Del Signore. Geographies of Encoded Matter
En el marco del ciclo de Conferencias 2019-20 del IAAC, en la conferencia “Geographies of Encoded Matter” Marcella Del Signore reflexionará sobre cómo las Tecnologías de la Información y la Comunicación han cambiado radicalmente la forma en que vivimos y operamos en el espacio urbano.
Col·labora: ListLab
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Converses A Tempo – Societat Orgànica
Cicle Arqu[in]FILM. Ciutat de Granada 145,147,149. Alex Sardà, Barcelona, 2020.
Ciutat de Granada 145-147-149 és la direcció d’un nou equipament d’habitatge social a Barcelona per a persones vulnerables majors de 65 anys. Són tres edificis connectats per un sòcol de serveis i equipaments que allotgen 127 persones vulnerables amb l’assistència bàsica i l’acompanyament d’un petit equip de treballadors socials. En la majoria de les seves activitats, els habitants han de ser autònoms. Aquests troben la seva comunitat en un espai que els allunya de la solitud i els fa interactuar entre ells.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
Dimecres Tecnològics: sobre l'editor de memòries Arquidoc
El COAC continua amb la programació de Dimecres Tecnològics en línia. Aquesta sessió girarà al voltant del programa Arquidoc, que permet crear de forma ràpida memòries de projecte, i exportar-les en format pdf o doc.
Presentarà l’acte Miquel Sitjà, president de la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC i responsable de l’OCT, i seguidament l’arquitecte Miquel Capdevila explicarà el funcionament i les prestacions d’aquest programa de sofware, així com les millores que s’estan preparant per a les properes versions d’Arquidoc.
Artists in Architecure. Casa Vilaró: A Caress and a Blow
Formant part del seu programa Artists in Architecture, la Fundació Mies van der Rohe presenta una conversa amb l’artista Ben Weir, que ens porta a la trajectòria del seu pensament durant la seva residència a la Casa Vilaró, el procés i els resultats, la recerca i la producció, els èxits i les errades. A més, tindrem també l’oportunitat de conèixer els seus encàrrecs anteriors, vinculats a la intervenció en el patrimoni arquitectònic, i aquelles qüestions que en sorgeixen com els sistemes de valor, el llegat, l’autoria i la col·laboració.
Un encuentro con la vida y obra de Gaudí para no perder la capacidad de asombro
La trobada amb 2 deixebles de Gaudí el 1975 va significar començar a conèixer la vida i obra de l’insigne arquitecte, i la seva difusió pel món m’ha portat a conèixer moltes històries de persones que, com Gaudí, tenen un rostre per a “reconèixer, contemplar i servir”. Aforament limitat a les 100 primeres persones.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Gamificación y co-creación del espacio público. Public Play Space desde casa
Taller dirigit a estudiants i especialistes en arquitectura, espai públic, urbanisme, especialistes en jocs i tecnologies digitals, entre d’altres. L’objectiu és compartir i conversar amb el públic sobre les últimes estratègies i iniciatives en placemaking.
Col·labora: BUAS Breda y CLAC
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Architecture & the Media. Talks on Radio & new trends with Josep Lluís Blázquez, Rūta Leitanaitė, Andrew Tuck & Íñigo Picabea
Which space does architecture have in the media? Is there is a specific point of view on architecture that is preferred and sought after or a specific type of projects that are more attractive? Is it still a challenge for architecture to gain visibility in the cultural section of a news media? And what about other sections such as politics and economy? Success and failure cases in articles and media reports and what the audience appreciates.
Sessió informativa: Curs Mecanismes de Finançament per la rehabilitació residencial
El present de l’activitat de rehabilitació del parc edificat existent, dista de ser, a dia d’avui, el panorama desitjat i necessari, en termes d’escala d’intervencions i ritme previst, per les recents polítiques de renovació urbanes proposades. L’anàlisi real i crítica d’experiències realitzades, posant sobre la taula encerts i dificultats, serà l’eix vertebrador de les sessions on contrastar de forma constructiva allò que funciona amb allò que no presenta dificultats. En aquesta sessió el director de el curs explicarà el contingut i l’estructura de el curs i resoldrà qualsevol dubte que tinguin els assistents via xat.
Less is less: Minimizing consumption through minimal design
Converses A Tempo – Carles Enrich Studio
Llançament del vídeo resum de l’edició 2019 del taller per a infants Construint a la Sala. Aquest és un taller molt especial, únic a Barcelona, que reuneix vora 600 criatures un matí de tardor per construir la casa dels seus somnis! Gràcies a la feina de totes les persones i entitats voluntàries!
Col·labora: Museu Nacional d’Art de Catalunya
Cicle Arqu[in]FILM. The Design Between. Daniel Schwartz, Alemania|Suiza, 2016.
En aquest curt documental Daniel Schwartz retrata l’entorn i la vida dels usuaris i constructors de les obres de l’arquitecte Burkinès Francis Kéré. Keré pretén unir la baixa tecnologia i l’alt disseny treballant en col·laboració amb les comunitats per a qui construeix, dotant-les d’arquitectura de qualitat. Aquesta pel·lícula retrata a Kéré a la meitat d’una carrera en ascens, a cavall entre la seva Burkina Faso natal i Alemanya.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
Architecture & the Media. Copyright in architectural images with Enric Enrich
Copyright in architectural images with Enric Enrich, lawyer, Barcelona, and all the other participants, open to everybody. There are many questions regarding copyrights and the rights of the authors of works, those of photographers, inheritors and many other people. Despite the specificities of each country, there are international laws that are applied and which will be discussed.
Announcement Young Talent Architecture Award
El 14 de maig, durant la Setmana d’Arquitectura de Barcelona, es presentaran totes les obres nominades al YTAA 2020 i a l’edició asiàtica del YTAA 2020, que es podran consultar a www.ytaaward.com.
També s’anunciaran novetats respecte a l’exposició, la cerimònia i el debat que permeten compartir els reptes més actuals de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge.
Col·labora: Creative Europe, Architects’ Council of Europe, European Association for Architectural Education
Architecture & the Media. Closing conversation with Iwan Baan & Ewa P. Porębska
The role of images in telling the story of an architectural work. Does a photographer’s way of working change depending on the commission and the client? People, context, the environment where a project is built…; which is the way to tell the story of an architectural work to the general public? Why do certain architects prefer to work with specific photographers? Which influence does a photographer have in the way an architect explains his work?
Què és l’ARQUIESCOLA?
Per mitjà del programa educatiu ArquiEscola, el COAC vol afavorir la construcció participada dels entorns urbans dels més joves, estimular el seu criteri per decidir sobre els espais que habitem i crear consciència sobre la influència de l’arquitectura en la nostra salut, entre d’altres.
Organitzador: COAC
Creative Food Cycles: diseño circular para sistemas alimentarios sostenibles
El taller va dirigido a estudiantes y especialistas en arquitectura, diseñadores, especialistas de economía circular, y otros. El objetivo es el de compartir y conversar con el público sobre las últimas estrategias de diseño circular en el contexto de sistemas alimentarios urbanos sostenibles.
Col·labora: Leibniz Universität Hannover y Università degli Studi di Genova
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
L’arquitectura sostenible de Sant Pau: rehabilitació de l’hospital modernista
En el marc de la Setmana de l’Arquitectura, el Recinte Modernista ofereix la xerrada online ‘Arquitectura que cura:
l’higienisme en el disseny de l’Hospital de Sant Pau’.A principis del segle XX, quan Domènech i Montaner va elaborar el projecte de construcció de Sant Pau, imperaven a Europa els principis higienistes. I això es va fer palès al projecte original de l’arquitecte, tant en el 1càlcul de metres quadrats que havia de tenir cada pacient, la importància de la llum natural o els materials emprats. De tot plegat en parlarà Miquel Terreu, arxiver de l’arxiu Històric de Sant Pau.
El futur espai del Museu d’Història de Barcelona a la Fabra i Coats de Sant Andreu
El futur Centre d’Interpretació del Treball i la Ciutat del MUHBA. Un projecte que vol situar el món del treball a Barcelona en perspectiva històrica i la incidència de les diferents modalitats de treball en la vida urbana, amb una mirada a la tradició industrial de Sant Andreu i a la Fabra i Coats.
Col·labora: MUHBA
Black Ecologies: New Horizons for Global Challenges
En ocasión del lanzamiento de la revista del Instituto de Arquitectura Avanzada de Cataluña, Iaac Bits #9 Black Ecologies, co-editada por Actar Publishers, tendrá lugar una mesa redonda para discutir las nuevas ecologías que se enlazan con la situación actual.
Colabora: Actar Publishers y urbanNext
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Arquitectura en corto – Cortometrajes sobre arquitectura en la orilla
El espacio invitado de la Semana de Arquitectura 2020 es el litoral. Arquitectura en Corto recoge la propuesta con una selección de cortometrajes que retratan la arquitectura en la orilla de Barcelona, Lisboa, Trieste y Benidorm.
Roberto Alcaraz Roberto, fotógrafo de arquitectura e instagrammer que documenta la ciudad de Benidorm.
Oscar Blasco, arquitecto co-fundador del estudio SCOB autor del proyecto del parque de skateboarding en la Mar Bella, Barcelona.
Adrià Goula, arquitecto, fotógrafo y realizador. Co-autor del cortometraje Passages
Xavi Martí, arquitecto socio del estudio OAB autor del proyecto del paseo marítimo de la playa de ponente de Benidorm
Cicle Arqu[in]FILM. Reusing Posidonia. Marta Palacín, Illes Balears, 2017.
L’illa de Formentera està envoltada per les prades de posidònia més grans del món. Aquesta planta marina és clau per a l’ecosistema de l’illa. Una sèrie d’històries humanes s’entrecreuen a l’illa, unides totes elles per la posidònia. Reusing Posidònia és una pinzellada sobre noves maneres de viure, més conscients d’allò que ens envolta, més respectuosos, més enginyosos, i més humans.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
Construcció d’un hiperboloide de revolució
On ha quedat el Passeig de les Escombres?
Una antiga fotografia mostra un gran descampat puntuat només per dues fileres d’escarransides palmeres que posen en relació, a costat i costat, el port i la ciutat.
L’eixam de personetes borroses evidencia que aquest era un lloc interessant, on anar i on estar. Avui en dia l’espai és allà, disponible, però paradoxalment s’ha convertit en un no-lloc. Una mirada precisa sobre l’espai actual detecta accions possibles per a tornar a gaudir-lo.
Organitzador: Leve Projectes www.levenet.com
Design for Living: Global Contest to Rethinking our habitat
Topic: How studying in Barcelona changed the way I design The experience of 3 awarded architects in different editions from the Advanced Architecture Contest. Esta conferencia se enmarca dentro del 8th Advanced Architecture Contest que tratara este año sobre el tema “DESIGN FOR LIVING. Global Contest to rethink our habitat, for the body to the city.” con tres arquitectos que ganaron ediciones anteriores del concurso.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Arquitectura des de casa. Cròniques del confinament, març-maig 2020
Acte de presentació de la compilació digital del cicle d’articles que s’han publicat a l’escola Sert durant els primers mesos de confinament. Els articles, que sorgeixen amb la voluntat d’oferir una mirada sobre la situació que estem vivint, han abarcat molts àmbits des de la perspectiva de la arquitectura.
Presentació a càrrec de Sandra Bestraten, Presidenta Barcelona COAC; Sònia Hernàndez-Montaño Bou, Coordinadora Salut COAC i Directora postgrau Salut i Arquitectura Escola Sert; Miquel Àngel Julià, Arquitecte Grup Retail COAC i Alberto López, coordinador Escola Sert
Second Hand: Antoni Miralda, Curro Claret, Davide Rapp, Rotor…
The session will be in English.
A debate presented by Marc Aureli Santos and Eva Prats on adaptive re-use in architecture and other disciplines, as an emotional and environmental need capable of generating new realities out of the existing. Talks by: Antoni Miralda (artist), Davide Rapp (video artist), Curro Claret (industrial designer) and Lionel Devlieger (Rotor, cooperative of design). Subsequently, architects Laia Grau, Alessandro Scarnato and Gemma Serch will open a debate with the guest lecturers, in which the public will be also invited to participate.
Converses A Tempo – PichArchitects
Vivienda y Otredad – Parasitic Reading Room + Critic Talk
Colaboran: Raumlaborberlin, Gustavo Gili
Vivienda y Otredad es una experiencia de lectura colectiva, seguida de una conversación crítica entre Zaida Muxí, Isabel Martín y Josep Maria Montaner sobre el espacio que consideramos nuestro hogar y cómo desde allí se construyen los lugares que nos unen o separan allí fuera.
Cicle Arqu[in]FILM. Els Somnis dels Altres. Xavi Campreciós & Pep Martín, 2019
Els Somnis dels Altres és un relat de les últimes sis dècades d’arquitectura i interiorisme a Espanya. Seixanta anys que han pretès fer realitat els somnis de la societat. Obres que dissenyen l’escenari on transcorren les nostres vides, a les quals sovint no parem atenció i que altres vegades admirem. El documental és una reflexió crítica sobre el paper de l’arquitectura a la nostra societat i sobre l’evolució de la figura de l’arquitecte, una mirada sobre què és i cap a on va l’arquitectura.
Organitzador: Arquinfad i ojocónico.org
Visites guiades virtuals al Pavelló Mies van der Rohe
El Pavelló Mies van der Rohe obrirà les seves portes al públic amb un nou format de visita virtual a càrrec a de GA Barcelona. Avui, l’edifici, que en el seu moment va suposar una ruptura amb les nocions tradicionals, es converteix en l’escenari idoni per repensar els límits entre allò material i allò inmaterial.
Organitzador: Guiding Architects Barcelona
Activitat gratuita amb enllaç directe.
Es demana punctualitat. Accés obert fins a les 11:05.
L’Art Públic de Barcelona: Del Moll de Barcelona al Pla de Palau
L’Art Públic de Barcelona proposa rutes virtuals al llarg del front marítim de Barcelona, explicades per experts en la temàtica, que el donaran a conèixer a través de la nostra història lligada al creixement i desenvolupament de la ciutat.
Jaume Coscollar ens presenta un petit tast per entendre l’art públic del front marítim barceloní a través d’una selecció entre el Portal de la Pau i el Pla de Palau.
Organitzador: Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni.
Espais Ocults: Passatemps per descobrir el patrimoni amagat arran d’aigua
ESPAIS OCULTS és un projecte basat en la difusió del patrimoni ocult de la ciutat, aquesta edició realitzarem un viatge virtual per descobrir-los. A través de proves i jocs ens acostarem a cada espai, i si seguiu les pistes, podreu conèixer tots els secrets amagats arran d’aigua.
Organitzador: 48h Open House Barcelona
Col·labora: Direcció d’arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins de Barcelona
La domesticitat en els espais industrials
El nou paisatge interior dins els antics espais industrials, després del canvi d’ús a edifici públic i la seva privilegiada unbicació dins la trama urbana de Barcelona.
Organizador: Guiding Architects Barcelona
Col·labora: Patricia Tamayo
Activitat gratuita amb enllaç directe.
Es demana puntualitat! Accés obert fins a les 17:05.
Cohousing, otra forma de acceso a la vivienda
L’objectiu de la xerrrada és oferir als participants informació rellevant per conèixer una altra manera d’accés a l’habitatge mé enllà de la compra o el lloguer.
Organizador: Guiding Architects Barcelona
Col·labora: cohousing_LAB
Activitat gratuita amb enllaç directe Es demana punctualitat. Accès obert fins a les 18:05
Concurs de dibuixos #miesbcnDrawing!
Participa al concurs de dibuixos #miesbcnDrawing!
Quan vas visitar el Pavelló Mies van der Rohe vas fer un dibuix? Doncs ara és el moment de recuperar-lo per participar al concurs! I si no vas fer un dibuix pots fer memòria o mirar les fotos o la visita virtual de la nostra web i dibuixar el Pavelló Mies van der Rohe o algun dels seus elements i compartir-lo través de les xarxes socials (Facebook, instagram, instagram stories o twitter) amb el hashtag #miesbcnDrawing fins al 16 de maig i potser t’endús un premi! El resultat es donarà a conèixer el dia 17 de maig en el marc de la #SetmanaArquitectura.
Concurs de dibuixos #miesbcnDrawing per a estudiants de primària i secundària!
Ja sabem que t’agrada dibuixar i que aquests dies hi ha més temps per dedicar-s’hi!
Si quan vas visitar el Pavelló Mies van der Rohe vas fer un dibuix ens agradarà molt veure’l! I si encara no has anat al Pavelló, cap problema! Mira les fotos que compartim o la visita virtual de la web, inspira’t i dibuixa! Entre tots els que participin n’escollirem tres que guanyaran una caixa de colors “less is more better with color” i també farem un àlbum amb les millors obres perquè tothom pugui gaudir-ne. Compartiu a les xarxes socials o ens feu arribar al per correu els dibuixos dels escolars des dels més petits fins a segon d’eso. Tothom i totes les tècniques son ben rebudes!
El resultats es donaran a conèixer el dia 17 de maig en el marc de la Setmana d’Arquitectura.
Concurs de dibuix #EUMiesAwardDrawing
Alguna vegada has dibuixat l’Opera House d’Oslo? O la Filarmònica de Szczecin? Ara és el moment de compartir els vostres dibuixos d’alguna obra nominada a EUMiesAward.
Envia’ns els teus dibuixos a través de les nostres xarxes socials i utilitza el hashtag #EUMiesAwardDrawing indicant el nom de l’obra dibuixada. Podeu participar a través de Facebook, Twitter, Instagram o DM.
Els millors dibuixos tenen premi! Tens temps fins al 16 de maig del 2020. Comença a dibuixar!
Serie documental Escala humana: capítols online
Per aquesta Setmana d’Arquitectura us hem preparat una tria de capítols d’Escala Humana, que estan penjats de manera permanent a TVE a la Carta. És la tria que millor reflecteix el caràcter del programa. Amb ella us volem apropar totes les vessants i matèries de l’arquitectura a la nostra manera. I, si us queda cap qüestió, ens la comenteu el diumenge!
El 48h Open House Bcn presenta un mapa interactiu amb tots els edificis que han participat en el festival durant les 10 edicions de la seva existència. Es tracta d’un petit tast del que serà l’exposició que s’està preparant i serà visitable a l’espai Mercè Sala en els propers mesos.
Col·laboren: TMB, AMB, diversos ajuntaments de l’Àrea metropolitana
Webinar: Escala Humana rere la càmera
Os proponemos un encuentro online con Núria Moliner, presentadora de Escala Humana, Jaume Clèries, director del programa y Jaume Prat, asesor de los contenidos junto con Nuria. Los tres conversarán sobre el programa, explicarán interioridades y contestarán todas las cuestiones que tenga sobre los capítulos que hemos seleccionado para esta semana o sobre cualquier otra cuestión que haya podido surgir a los invitados durante la emisión del programa. El encuentro se realizará por Zoom y tiene un aforo de cien personas, que se registrarán por orden de inscripción. Es el momento de preguntar todo lo que siempre quisiste saber sobre el programa!
Festa d’inauguració #milcasasentucasa
#milcasasentucasa es una construcción colectiva de un edificio, cada ventana nos explica cómo cada estudiante del Taller temático Arquitectos de Cabecera de la ETSAB-UPC ha vivido, analizado, aprendido y propuesto el habitar confinado desde su experiencia. Algunas de las ventanas se abren a mundos lejanos, ya que hemos compartido taller con profesorado y estudiantes de la Facultad de Arquitectura y Diseño de la Universidad Javeriana de Bogotá, Colombia y de la Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo de la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina.
The Architecture Festivals
Initially planned as ten public meetings revolving around ten iconic spaces in each of Barcelona’s districts, the Architecture Festivals invite us to discover amazing and little-known sites in our neighbourhoods in a new format, without leaving our homes. Architecture Week is thus reaching all the districts in the city, allowing us to rediscover the architecture in our neighbourhoods by making the most out of quick ventures outside, on trips to the bakery or the pharmacy, or while taking a walk with the kids or the dog.
Concurs de fotografia d’arquitectura de l’Anella Olímpica
Per participar-hi cal que seguiu el compte d’Instagram: @palausantjordi i pengeu sota el hashtag #ArquitecturaAnella alguna de les imatges que teniu capturades que reflecteixin l’arquitectura d’aquest espai singular de la ciutat, Palau Sant Jordi, Estadi Olímpic i Explanada Olímpica.
Teniu fins el 17 de maig per publicar les imatges, al cap d’uns dies es donarà a conèixer el guanyador del concurs que optarà a una entrada doble per qualsevol dels actes que tinguin lloc al Palau Sant Jordi o el Sant Jordi Club durant el 2021.
Organitzador: Barcelona de Serveis Municipals – Parc del Fòrum i Anella Oímpica
Patologies contemporànies. Francisco Diaz en conversa amb Anna Puigjaner
Aquesta conversa entre Francisco Díaz i Anna Puigjaner, ens porta per un recorregut entre allò personal i allò professional, que passa per la crítica arquitectònica, el capitalisme tardà, la societat del cansament, i memes, entre molts altres temes interessants, a partir dels continguts del llibre Patologías Contemporáneas: Ensayos de arquitectura tras la crisis de 2008, publicat per dpr-barcelona en co-edició amb Uqbar Editorial.
Organitzador: dpr-barcelona
Concurs de fotografia d’arquitectura del Parc del Fòrum
Per participar-hi cal que seguiu el compte d’Instagram: @parcdelforum i pengeu sota el hashtag #ArquitecturaForum alguna de les imatges que teniu capturades que reflecteixin l’arquitectura d’aquest espai singular de la ciutat.
Teniu fins el 17 de maig per publicar les imatges, al cap d’uns dies es donarà a conèixer el guanyador del concurs que optarà a una entrada doble per qualsevol dels actes que hi tinguin lloc durant la temporada 2021.
Miralles Tagliabue EMBT: Estado de las obras, julio 2002
Les quatre seus de la Delegació del Govern a Catalunya. La Casa Rosada de Lleida
A través de les quatre seus de la Delegació del Govern us proposem una passejada per l’arquitectura del segle XX. La seu de Barcelona, pel modernisme; la subseu de Lleida, per l’historicisme; la seu de Tarragona, pel moviment modern i, la seu de Girona, en certa mesura, pel postmodernisme.
Organitzador: Delegació del Govern a Catalunya. Àrea de Foment
Sorteig Llibreries d'Arquitectura
Les llibreries d’arquitectura de Barcelona (La Capell, Laie, Documenta, Llibreria del Pavelló Mies) Oferiran al públic de la Setmana d’Arquitectura descomptes en llibres i productes similars; realitzaran un sorteig de 4 lots de llibres i articles d’arquitectura entre el públic que realitzi una compra mínima d’un llibre d’arquitectura o producte similar.
El sorteig de 4 lots de llibres i productes estarà abastit per les editorials: Phaidon, Fundació Arquia, Editorial Gustavo Gili, Actar, Editorial Puente Editores, Triangle Books, Tenov, dpr-barcelona, Beamalevich, La Capell i Fundació Mies van de Rohe.
Exposició virtual: Arquitectures arran d’Aigua
Una capbussada a l’arxiu del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe
Una visita virtual a l’exposició del mateix nom que va tenir lloc recentment al Museu Marítim de Barcelona. Una nova manera de poder capbussar-se en els espais portuaris que constitueixen un dels territoris on la transformació de la ciutat europea contemporània s’ha mostrat amb més intensitat. Una selecció de 68 obres de l’Arxiu de l’EU Mies Award que narra amb imatges i textos, les particulars històries d’aquestes arquitectures que construeixen nous espais de relació de la ciutat amb l’aigua.
Re-enactment: l’obra de Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona
Intervenció artística resultat de la primera convocatòria de la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura impulsada per la Fundació Mies van der Rohe. Re-enactment és una resposta material a la invisibilitat del treball de Lilly Reich. Neix d’una motivació clara: revelar l’arquitectura que Lilly Reich va projectar per a les seccions alemanyes de l’Exposició Internacional de 1929 a l’interior de vuit Palaus Noucentistes, una superfície cinquanta vegades més gran que la del propi Pavelló. Visita-la en línia, escoltant el relat de la seva tesi i recorrent-la a través de les imatges!
Co-Habitar 20. Reflexiones en tiempo de confinamiento
Registre de testimoniatges de persones amb diferents perfils i des de diferents països sobre com ha estat l’experiència de confinament des de la seva vivència en relació amb els espais habitats.
Un marc de discussió plural que desencadena la reflexió col·lectiva i encara més en el gremi arquitectònic. Col·labora: Arquitecto Bárbara Araque. Politologa María de Jesús Peña Torres.
Organització: María Josué Peña, arquitecta.
Presentació Mies Missing Materiality
La intervenció Mies Missing Materiality va convertir durant onze dies el Pavelló Mies van der Rohe en una maqueta a mida real, amb totes les seves superfícies limitades a un únic material blanc i uniforme sota la voluntat dels arquitectes Anna & Eugeni Bach com a detonant per la reflexió. Que va generar també un catàleg i una peça artística i un curtmetratge amb una conversa al Pavelló Mies van der Rohe entre Anna & Eugeni Bach, Juhani Pallasmaa i Adrià Goula. Ara a més pots escoltar la presentación que van fer quan es va inaugurar.
Una serie de conversaciones ágiles en formato Petxo-kutxa, en torno al presente y el futuro del litoral de Barcelona realizadas a partir de la reciente publicación de Barcelona Regional y que se presentaron en el marco de la clausura de la exposición “Arquitecturas en la orilla “, organizada por la Fundació Mies van der Rohe y Arquitectes per l’Arquitectura en el Museu Marítim de Barcelona. Del Llobregat al Besòs, escenarios de futuro en el litoral y la reinvención de la costa explicados por los autores de los proyectos.
Patis x Clima – Reflexions entorn la Renaturalització d’espais Eduactius
Dins del programa PATIS X CLIMA, organitzat i recolzat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic es celebren al febrer del 2020 unes Jornades de Renaturalització d’espais Educatius a Sevilla d’on s’extreuen les reflexions d’algunsdels professionals presents.
Col·laboren: Associació de Mestres Rosa Sensat, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Enric Miralles. Aprendizajes del arquitecto
EINA a Habitàcola: Reflexions i propostes sobre l’ús de l’espai de les platges
Arquitectura a les Aules. Aprendre a casa
Posar a disposició de famílies i escoles tallers online elaborats per professionals de l’arquitectura, amb l’objectiu d’oferir una nova mirada sobre els espais que ens acompanyen amb continguts educatius adaptats a totes les edats que ajudin a passar aquesta època de confinament.
Col·labora: Ajuntament de Barcelona
Fórum Barcelona 2004 – Diálogos: Ciudad y ciudadanos del siglo XX
Conversaciones con: José Antonio Coderch & Emili Donato, Francesc Mitjans & Josep Lluís Mateo, Antoni de Moragas & Josep Muntañola, Josep Pratmarsó & Lluís Nadal, Oscar Tusquets, Josep Lluís Sert & Jaume Freixa, Josep María Sostres & Josep Quetglas.
Col·labora: Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña
Pantalles: Fundació Joan Miró – Un edifici per a una col·lecció
De l’amistat entre Miró i Josep Lluís Sert neix la Fundació Joan Miró, un edifici integrat al paisatge que aconsegueix una sintonia perfecta amb l’obra de Miró. Coneixerem aquest edifici, de la mà de Jaume Freixa, deixeble de Sert, que va treballar en el projecte original i en les dues ampliacions.
Col·labora: betevé
Ciclo conferencias de arquitectura catalana de los años 80
Itinerario de arquitectura emergente en Barcelona
Exposició (virtual) 1r Concurs de Cobertes Verdes
Tejido creativo: mapa de la generación de arquitectos arquia/próxima
Visita a les cobertes guanyadores del 1r Concurs de Cobertes Verdes
A Confined Place
In these extraordinary times, we are experiencing the spaces we inhabit in a different way. Within the framework of the A-Place project, the students of the School of Architecture La Salle in Barcelona invite us to reflect on the meaning of the place. You can also participate with your photographs and texts.
Col·labora: Creative Europe Programme of the European Union
Descobreix els secrets de la Casa de les Punxes
ARCHISOLATION – Imágenes de la cuarentena
Archisolation es un proyecto hecho de pensamientos ilustrados que enmarcan y reflexionan sobre el período actual. La idea de esta serie de 17 ilustraciones es traducir en formas visuales los pensamientos y las palabras de la cuarentena, una investigación sobre las formas y el desarrollo de la creatividad y la imaginación a través del juego visual.
Construcció d’una cúpula geodèsica amb materials domèstics
La @etsab_barcelona junto a la @fundaciomies nos propone ir más allá de la etimología de la palabra “confinar” (recluir algo dentro de sus propios límites), para imaginar y recorrer los múltiples umbrales que han dado forma al límite de la ciudad de Barcelona en su entrega con el horizonte del mar a lo largo de la historia.
#estaenelarchivoETSAB es una colección de proyectos procedentes del Archivo Histórico de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona que cartografían el frente marítimo de una Barcelona imaginada desde las aulas, a partir de proyectos nunca realizados como la Exposición Internacional de Barcelona en el curso de Lluís Domènech i Montaner (1907-1908), o las variaciones gráficas de la topografía de su perfil desde los cursos de dibujo de Montserrat Ribas (1991-1992).
Se acompañan de piezas musicales interpretadas por estudiantes de la @etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz y Manel Paret.
Recull de les iniciatives de confinament dels joves arquitectes
Música per l’Arquitectura
Per quart any consecutiu aquest projecte que busca explorar les relacions entre el fet sonor i l’arquitectònic. El cartell dona a conèixer autors i personalitats rellevants que treballen entre aquestes dues disciplines.
19.00 h In Progress al Cilindre d’Horta, Juan J. Ochoa (5 min).
19:45 h La playlist de Música x Arquitectura
20.00 h Mapa de sons: Com sona Barcelona?
Veure a xarxes socials @48hopenhousebcn
Habitar la Platja. Propostes XXXII Premis Habitàcola
En la seva XXXII edició, els Premis Habitàcola recullen propostes que reflexionen sobre els espais lliures a les platges, recintes destinats a diferents usuaris i activitats, espais inclusius i diversos, formats amb elements modulars, respectuosos amb els materials locals i el medi ambient. Un conjunt de plantejaments amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental i de l’ús de les platges, tractant-les com a espais públics i alhora com a espais naturals.
Plànol-guia: Arquitectura d’avantguarda a Barcelona. Josep Lluís Sert i el GATCPAC
Arquitectura d’avantguarda a Barcelona promou el coneixement del patrimoni arquitectònic que el GATCPAC i la seva cara més coneguda, Josep Lluís Sert, van deixar a la ciutat de Barcelona. Aquest plànol-guia reflecteix la importància que el GATCPAC ha tingut en el desenvolupament de la societat moderna i de la Barcelona que coneixem avui dia. Aquí es recullen tots els edificis del GATCPAC que s’han conservat fins a l’actualitat. Idea: el globus vermell / Amb el suport de: Fundació Joan Miró i Museu del Disseny de Barcelona.
Organitzadors: El Globus Vermell, Museu del Disseny de Barcelona, Fundació Joan Miró
L’arquitectura és el paper [Mito#6]. Projeccions de gran format des de casa
L’arquitectura és el paper tracta del procés de transformació temporal de l’arquitectura: de l’edifici al paper, una mutació instantània de les incerteses de la realitat per la pandèmia de coronavirus. Convidem als barcelonins a projectar frases des de les seves finestres sobre les façanes de davant.
Organitzador: Mito
Construcció d’una cabana canadenca amb barres o canyes
L’experiència d’habitar en temps de confinament
Una xerrada sobre l’experiència d’habitar en temps de confinament: l’habitant com a creador; instaurar i franquejar límits espacials; espais sense funció, funcions a l’espai; l’espai domèstic ampliat amb les xarxes telemàtiques; construcció de comunitat i sentit de pertinença. Amb Xavier Monteys – Catedràtic de Projectes Arquitectònics de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i Leandro Madrazo – Catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle (ETSALS).
Organitzador: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle – Universitat Ramon Llull.
#esalabibliotecaETSAB
L’@etsab_barcelona juntament amb la @fundaciomies ens proposa anar més enllà de l’etimologia de la paraula “confinar” (recloure alguna cosa dins dels seus propis límits), per imaginar i recórrer els múltiples llindars que han conformat el límit de la ciutat de Barcelona en la seva entrega amb l’horitzó del mar al llarg de la història.
#estaenlabibliotecaETSAB és una col·lecció d’arquitectures, objectes, perímetres, línies i artefactes que il·lustren des de llibres, revistes, pel·lícules i postals el front marítim històric de la ciutat de Barcelona, així com d’altres procedents de latituds distants i que es troben, tots ells, a la @bibliotecaetsab Oriol Bohigas de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.
S’acompanyen de peces musicals interpretades per estudiants de l’@etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz i Manel Paret.
Organitzador: ETSAB-UPC
Architecture & the Media. Talks on Television, thematic channels and online platforms
Which space does architecture have in the media? Is there is a specific point of view on architecture that is preferred and sought after or a specific type of projects that are more attractive? Is it still a challenge for architecture to gain visibility in the cultural section of a news media? And what about other sections such as politics and economy? Success and failure cases in articles and media reports and what the audience appreciates?
Architecture & the Media. Talks on Radio and new trends
Which space does architecture have in the media? Is there is a specific point of view on architecture that is preferred and sought after or a specific type of projects that are more attractive? Is it still a challenge for architecture to gain visibility in the cultural section of a news media? And what about other sections such as politics and economy? Success and failure cases in articles and media reports and what the audience appreciates?
Maroje Mrduljaš: Modernitzacions inacabades: Skopje i Split 3
L’1 d’abril, l’arquitecte, crític i comissari croat Maroje Mrduljaš va participar en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar dues immenses transformacions urbanes dutes a terme durant la modernització de la Iugoslàvia socialista en els anys 1960 i 1970: la reconstrucció del centre de la ciutat de Skopje i el desenvolupament d’habitatges a gran escala Split 3.
Jill Magid: ‘The Proposal’
El 22 d’abril, l’artista conceptual i escriptora nord-americana Jill Magid va intervenir en el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual, partint del seu primer llargmetratge (The Proposal, 2018), va explicar el seu projecte “The Barragán Archives” iniciat l’any 2013 i en el qual explora el llegat impugnat de Luis Barragán, l’arquitecte més famós de Mèxic guardonat amb el Premi Pritzker l’any 1980.
Pis-Museu de la Casa Bloc, habitatge 1/11
L’any 1933 es va posar la primera pedra de la Casa Bloc, un edifici d’habitatges per allotjar els obrers amb una nova arquitectura adequada a les necessitats bàsiques de les persones. Ara s’ha recuperat un dels seus habitatges per tal de retornar-hi l’aspecte original i descobrir la innovació que va suposar per a l’arquitectura i la societat del seu temps.
Col·labora: Incasòl. Institut Català del Sòl. Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat.
Nicole Aschoff: “Smartphones, Smart Cities, and the Digital Frontier”
El 29 d’abril, la sociòloga i escriptora nord-americana Nicole Aschoff va participar en el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar en quina mesura les relacions, estructures i idees encarnades i activades pels telèfons intel·ligents estan al centre de canvis importants del capitalisme, establint les bases d’un nou paradigma d’apropiació i explotació.
Elsie Owusu: “Architecture, Art & Inclusion: Lockdown Dreams”
El 06 de maig, l’arquitecta i urbanista britànica Elsie Owusu va clausurar el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar en quina mesura la situació global generada per la pandèmia de la Covid-19 permetrà a arquitectes, artistes i enginyers replantejar dinàmiques instal·lades en el sector i evolucionar cap a un nou model.
Les quatre seus de la Delegació del Govern a Catalunya. El Palau Montaner de Barcelona
Conferència inaugural i taula rodona de l’exposició ‘Arquitectures arran d’aigua’
Conferència inaugural i taula rodona de l’exposició ‘Arquitectures arran d’aigua’, a càrrec del comissari de l’exposició Francesc Muñoz, professor de Geografia Urbana de la UAB, Elías Torres, arquitecte co-autor de la Pèrgola Fotovoltaica del Fòrum i Francis Rambert, director de La Cité d’architecture de Paris, moderat per Anna Sala, arquitecta Fundació Mies van der Rohe.
El projecte Mercè a la Setmana de l’Arquitectura
El projecte Mercè, impulsat per l’estudi d’urbanisme 300.000Km/s, és un experiment de ciència ciutadana en el qual les persones entrenen un algoritme amb l’objectiu de fer ciutats més habitables.
Col·laboren: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Ministerio de Ciencia e Innovación.
Amb el suport: Ajuntament de Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Fundación Cotec, S+T+ARTS Prize i UrbanNext
Arquitectura en curt, cicle de curtmetratges sobre arquitectura
L’espai convidat de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona 2020 és el litoral de la ciutat. Arquitectura en Corto recull la proposta amb una selecció de curtmetratges que retraten l’arquitectura arran d’aigua: Benidorm, Lisboa, Barcelona i Trieste.
BENIDORM de Diana Kunst i Bruno Galán Ruiz, LANDSKATING de Kike Barberà, PASSAGES d’Adrià Goula, Clara Nuviola, Nuria Ricart, Marta Serra i Pol Viladoms , WATER IS ANOTHER MATTER de Veronica Citi, ALIENS de Jiajie Yu, Un recorrido por el MAAT de Fourth Wall.
Organitza: Architelling
Permanent activities
#esalabibliotecaETSAB
L’@etsab_barcelona juntament amb la @fundaciomies ens proposa anar més enllà de l’etimologia de la paraula “confinar” (recloure alguna cosa dins dels seus propis límits), per imaginar i recórrer els múltiples llindars que han conformat el límit de la ciutat de Barcelona en la seva entrega amb l’horitzó del mar al llarg de la història.
#estaenlabibliotecaETSAB és una col·lecció d’arquitectures, objectes, perímetres, línies i artefactes que il·lustren des de llibres, revistes, pel·lícules i postals el front marítim històric de la ciutat de Barcelona, així com d’altres procedents de latituds distants i que es troben, tots ells, a la @bibliotecaetsab Oriol Bohigas de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.
S’acompanyen de peces musicals interpretades per estudiants de l’@etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz i Manel Paret.
Organitzador: ETSAB-UPC
La @etsab_barcelona junto a la @fundaciomies nos propone ir más allá de la etimología de la palabra “confinar” (recluir algo dentro de sus propios límites), para imaginar y recorrer los múltiples umbrales que han dado forma al límite de la ciudad de Barcelona en su entrega con el horizonte del mar a lo largo de la historia.
#estaenelarchivoETSAB es una colección de proyectos procedentes del Archivo Histórico de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona que cartografían el frente marítimo de una Barcelona imaginada desde las aulas, a partir de proyectos nunca realizados como la Exposición Internacional de Barcelona en el curso de Lluís Domènech i Montaner (1907-1908), o las variaciones gráficas de la topografía de su perfil desde los cursos de dibujo de Montserrat Ribas (1991-1992).
Se acompañan de piezas musicales interpretadas por estudiantes de la @etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz y Manel Paret.
A Confined Place
In these extraordinary times, we are experiencing the spaces we inhabit in a different way. Within the framework of the A-Place project, the students of the School of Architecture La Salle in Barcelona invite us to reflect on the meaning of the place. You can also participate with your photographs and texts.
Col·labora: Creative Europe Programme of the European Union
ARCHISOLATION – Imágenes de la cuarentena
Archisolation es un proyecto hecho de pensamientos ilustrados que enmarcan y reflexionan sobre el período actual. La idea de esta serie de 17 ilustraciones es traducir en formas visuales los pensamientos y las palabras de la cuarentena, una investigación sobre las formas y el desarrollo de la creatividad y la imaginación a través del juego visual.