
Publicació dels Finalistes i Seleccionats dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, organitzats per l’ARQUIN-FAD, associació que impulsa el pensament i la reflexió en l’àmbit de l’arquitectura i les disciplines afins.
Col·laboren: Col·legi d’Aparelladors, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Camôes Instituto de Cooperaçâo e da lingua, Institut Català del Sòl, entre d’altres.
«A tempo» Espai de conversa on posar reflexions sobre la taula. Trobades online amb estudis d’arquitectura i disciplines relacionades amb el sector de l’arquitectura, la construcció i el disseny; amb l’habitatge i els espais sans com a centre.
Cambio climático, arquitectura e ingeniería aplicada en Catalunya, reconstrucción del muelle Port Fórum. Invitados: Manu Reventós (Enginyería Reventós), Pier Berglund (Dac Enviro) y Toni Casamor (arquitecto urbanista). Inscripciones enviando un correo a: tertuliasdearquitectura@gmail.com
Colabora: A.S.A.C
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Participa al concurs de dibuixos #miesbcnDrawing!
Quan vas visitar el Pavelló Mies van der Rohe vas fer un dibuix? Doncs ara és el moment de recuperar-lo per participar al concurs! I si no vas fer un dibuix pots fer memòria o mirar les fotos o la visita virtual de la nostra web i dibuixar el Pavelló Mies van der Rohe o algun dels seus elements i compartir-lo través de les xarxes socials (Facebook, instagram, instagram stories o twitter) amb el hashtag #miesbcnDrawing fins al 16 de maig i potser t’endús un premi! El resultat es donarà a conèixer el dia 17 de maig en el marc de la #SetmanaArquitectura.
Ja sabem que t’agrada dibuixar i que aquests dies hi ha més temps per dedicar-s’hi!
Si quan vas visitar el Pavelló Mies van der Rohe vas fer un dibuix ens agradarà molt veure’l! I si encara no has anat al Pavelló, cap problema! Mira les fotos que compartim o la visita virtual de la web, inspira’t i dibuixa! Entre tots els que participin n’escollirem tres que guanyaran una caixa de colors “less is more better with color” i també farem un àlbum amb les millors obres perquè tothom pugui gaudir-ne. Compartiu a les xarxes socials o ens feu arribar al per correu els dibuixos dels escolars des dels més petits fins a segon d’eso. Tothom i totes les tècniques son ben rebudes!
El resultats es donaran a conèixer el dia 17 de maig en el marc de la Setmana d’Arquitectura.
Alguna vegada has dibuixat l’Opera House d’Oslo? O la Filarmònica de Szczecin? Ara és el moment de compartir els vostres dibuixos d’alguna obra nominada a EUMiesAward.
Envia’ns els teus dibuixos a través de les nostres xarxes socials i utilitza el hashtag #EUMiesAwardDrawing indicant el nom de l’obra dibuixada. Podeu participar a través de Facebook, Twitter, Instagram o DM.
Els millors dibuixos tenen premi! Tens temps fins al 16 de maig del 2020. Comença a dibuixar!
Per aquesta Setmana d’Arquitectura us hem preparat una tria de capítols d’Escala Humana, que estan penjats de manera permanent a TVE a la Carta. És la tria que millor reflecteix el caràcter del programa. Amb ella us volem apropar totes les vessants i matèries de l’arquitectura a la nostra manera. I, si us queda cap qüestió, ens la comenteu el diumenge!
Inicialmente planteadas como diez encuentros ciudadanos en torno a diez espacios emblemáticos de cada distrito de Barcelona, las Fiestas de Arquitectura nos invitan a descubrir, en un nuevo formato, sin salir de casa, lugares sorprendentes y desconocidos de nuestros barrios. La Semana de Arquitectura llega, así, a todos los distritos de la ciudad y nos permite redescubrir la arquitectura de nuestros barrios, aprovechando las pequeñas salidas, en el trayecto entre nuestra casa y la panadería o la farmacia, o el paseo con los niños o el perro.
Sota el títol “C de Confinament” arrenca un seguit de xerrades d’arquitectes locals i internacionals per reflexionar sobre l’arquitectura, la quarentena, el confinament, la llibertat, la repressió i els virus.
Organitzador: C de Cultura
Per participar-hi cal que seguiu el compte d’Instagram: @parcdelforum i pengeu sota el hashtag #ArquitecturaForum alguna de les imatges que teniu capturades que reflecteixin l’arquitectura d’aquest espai singular de la ciutat.
Teniu fins el 17 de maig per publicar les imatges, al cap d’uns dies es donarà a conèixer el guanyador del concurs que optarà a una entrada doble per qualsevol dels actes que hi tinguin lloc durant la temporada 2021.
El documental MIRALLES TAGLIABUE EMBT: ESTADO DE LAS OBRAS, JULIO 2002 muestra la situación en que se encontraban once proyectos en ese momento y nos introduce en la geometría vegetal de Enric Miralles, que revela el espíritu de las obras de Miralles Tagliabue de aquellos años.
Per participar-hi cal que seguiu el compte d’Instagram: @palausantjordi i pengeu sota el hashtag #ArquitecturaAnella alguna de les imatges que teniu capturades que reflecteixin l’arquitectura d’aquest espai singular de la ciutat, Palau Sant Jordi, Estadi Olímpic i Explanada Olímpica.
Teniu fins el 17 de maig per publicar les imatges, al cap d’uns dies es donarà a conèixer el guanyador del concurs que optarà a una entrada doble per qualsevol dels actes que tinguin lloc al Palau Sant Jordi o el Sant Jordi Club durant el 2021.
Organitzador: Barcelona de Serveis Municipals – Parc del Fòrum i Anella Oímpica
En esta conversación entre Francisco Díaz y Anna Puigjaner, nos llevan por un recorrido entre lo personal y lo profesional, que pasa por la crítica arquitectónica, el capitalismo tardío, la sociedad del cansancio, y memes, entre muchos otros temas interesantes, a partir de los contenidos del libro Patologías Contemporáneas: Ensayos de arquitectura tras la crisis de 2008, publicado por dpr-barcelona en co-edición con Uqbar Editorial.
Organizador: dpr-barcelona
A través de les quatre seus de la Delegació del Govern us proposem una passejada per l’arquitectura del segle XX. La seu de Barcelona, pel modernisme; la subseu de Lleida, per l’historicisme; la seu de Tarragona, pel moviment modern i, la seu de Girona, en certa mesura, pel postmodernisme.
Organitzador: Delegació del Govern a Catalunya. Àrea de Foment
Una capbussada a l’arxiu del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe
Una visita virtual a l’exposició del mateix nom que va tenir lloc recentment al Museu Marítim de Barcelona. Una nova manera de poder capbussar-se en els espais portuaris que constitueixen un dels territoris on la transformació de la ciutat europea contemporània s’ha mostrat amb més intensitat. Una selecció de 68 obres de l’Arxiu de l’EU Mies Award que narra amb imatges i textos, les particulars històries d’aquestes arquitectures que construeixen nous espais de relació de la ciutat amb l’aigua.
Les llibreries d’arquitectura de Barcelona (La Capell, Laie, Documenta, Llibreria del Pavelló Mies) Oferiran al públic de la Setmana d’Arquitectura descomptes en llibres i productes similars; realitzaran un sorteig de 4 lots de llibres i articles d’arquitectura entre el públic que realitzi una compra mínima d’un llibre d’arquitectura o producte similar.
El sorteig de 4 lots de llibres i productes estarà abastit per les editorials: Phaidon, Fundació Arquia, Editorial Gustavo Gili, Actar, Editorial Puente Editores, Triangle Books, Tenov, dpr-barcelona, Beamalevich, La Capell i Fundació Mies van de Rohe.
La intervenció Mies Missing Materiality va convertir durant onze dies el Pavelló Mies van der Rohe en una maqueta a mida real, amb totes les seves superfícies limitades a un únic material blanc i uniforme sota la voluntat dels arquitectes Anna & Eugeni Bach com a detonant per la reflexió. Que va generar també un catàleg i una peça artística i un curtmetratge amb una conversa al Pavelló Mies van der Rohe entre Anna & Eugeni Bach, Juhani Pallasmaa i Adrià Goula. Ara a més pots escoltar la presentación que van fer quan es va inaugurar.
Intervenció artística resultat de la primera convocatòria de la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura impulsada per la Fundació Mies van der Rohe. Re-enactment és una resposta material a la invisibilitat del treball de Lilly Reich. Neix d’una motivació clara: revelar l’arquitectura que Lilly Reich va projectar per a les seccions alemanyes de l’Exposició Internacional de 1929 a l’interior de vuit Palaus Noucentistes, una superfície cinquanta vegades més gran que la del propi Pavelló. Visita-la en línia, escoltant el relat de la seva tesi i recorrent-la a través de les imatges!
Una serie de conversaciones ágiles en formato Petxo-kutxa, en torno al presente y el futuro del litoral de Barcelona realizadas a partir de la reciente publicación de Barcelona Regional y que se presentaron en el marco de la clausura de la exposición «Arquitecturas en la orilla «, organizada por la Fundació Mies van der Rohe y Arquitectes per l’Arquitectura en el Museu Marítim de Barcelona. Del Llobregat al Besòs, escenarios de futuro en el litoral y la reinvención de la costa explicados por los autores de los proyectos.
Registro de testimonios de personas con distintos perfiles, desde diferentes países sobre cómo ha sido la experiencia de confinamiento desde su vivencia en relación con los espacios habitados.
Un marco de discusión plural que desencadena la reflexión colectiva y aún más en el gremio arquitectónico. Col·labora: Arquitecto Bárbara Araque. Politologa María de Jesús Peña Torres.
Organización: María Josué Peña, arquitecta.
Dins del programa PATIS X CLIMA, organitzat i recolzat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic es celebren al febrer del 2020 unes Jornades de Renaturalització d’espais Educatius a Sevilla d’on s’extreuen les reflexions d’algunsdels professionals presents.
Col·laboren: Associació de Mestres Rosa Sensat, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Amb motiu dels Premis Habitàcola 2020, els estudiants de 3r del Grau de Disseny d’EINA, des de l’assignatura de Projectes d’Espais 6, tutoritzada per Miquel Espinet i Raúl Oliva, han realitzat un conjunt de reflexions, crítiques i propostes sobre l’ús de l’espai de les platges.
Visionado gratuito en arquia/filmoteca. El congreso Anyway tuvo lugar en el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB) los días 4, 5 y 6 de junio de 1993.
Col·labora: Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona
En el documental APRENDIZAJES DEL ARQUITECTO Enric Miralles cuenta, de viva voz, los fundamentos conceptuales de algunas de sus obras: “Este viaje a través del aprendizaje es entender el ejercicio de tu profesión como la mejor manera de aprenderla […]”.
Posar a disposició de famílies i escoles tallers online elaborats per professionals de l’arquitectura, amb l’objectiu d’oferir una nova mirada sobre els espais que ens acompanyen amb continguts educatius adaptats a totes les edats que ajudin a passar aquesta època de confinament.
Col·labora: Ajuntament de Barcelona
El Play Miró ens parla de la creació de la Fundació Joan Miró.
Josep Lluís Sert crea una estructura arquitectònica oberta, inspirada en les construccions pròpies de la Mediterrània, on l’espai interior, comunicant-se amb l’exterior, aconsegueix un perfecte equilibri entre arquitectura i paisatge.
De l’amistat entre Miró i Josep Lluís Sert neix la Fundació Joan Miró, un edifici integrat al paisatge que aconsegueix una sintonia perfecta amb l’obra de Miró. Coneixerem aquest edifici, de la mà de Jaume Freixa, deixeble de Sert, que va treballar en el projecte original i en les dues ampliacions.
Col·labora: betevé
El Fórum Universal de las Culturas – Barcelona 2004 creó una plataforma de diálogo denominada ‘Ciudad y ciudadanos del siglo XXI’ que se centró en las problemáticas y desafíos de las ciudades.
Col·labora: Fundació Miesvan der Rohe
Conversaciones con: José Antonio Coderch & Emili Donato, Francesc Mitjans & Josep Lluís Mateo, Antoni de Moragas & Josep Muntañola, Josep Pratmarsó & Lluís Nadal, Oscar Tusquets, Josep Lluís Sert & Jaume Freixa, Josep María Sostres & Josep Quetglas.
Col·labora: Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña
Aquesta exposició mostra amb detall les característiques de cadascun dels 10 projectes guanyadors del 1r Concurs de Cobertes Verdes de l’Ajuntament de Barcelona.
Visita des de casa les cobertes verdes realitzades a la ciutat guanyadores del 1r Concurs de Cobertes Verdes.
Visionado gratuito. El ciclo contiene conferencias de los arquitectos Esteve Bonell, Daniel Freixes y Enric Miralles.
Col·labora: Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña
Itinerario de obras realizadas en Barcelona por estudios de jóvenes arquitectos.
Els guies de Casa de les Punxes t’expliquen curiositats sobre la casa en vídeos de curt format.
Grafimatik es la recreación de antiguos instrumentos mecánicos y ópticos de dibujo, la mayoría anteriores al s. XX, que se utilizaron para pefeccionar el dibujo técnico y artístico, en oficios como la arquitectura, la escenografía o la pintura, entre otros.
Colabora: Zinematik
Mapa que mostra la situació del teixit creatiu de la ciutat a través de la localització dels estudis de joves arquitectes.
En estos tiempos extraordinarios, estamos experimentando los espacios que habitamos de una manera diferente. En el marco del proyecto A-Place, los estudiantes de la Escuela de Arquitectura La Salle de Barcelona nos invitan a reflexionar sobre el sentido del lugar. Tú también puedes participar con tus imágenes y textos.
Col·labora: Creative Europe Programme of the European Union
Archisolation es un proyecto hecho de pensamientos ilustrados que enmarcan y reflexionan sobre el período actual. La idea de esta serie de 17 ilustraciones es traducir en formas visuales los pensamientos y las palabras de la cuarentena, una investigación sobre las formas y el desarrollo de la creatividad y la imaginación a través del juego visual.
T’interessa el Modernisme Català i els seus artistes? Tant si vols aprofitar aquests dies a casa per aprendre més coses sobre aquest important corrent artístic com si sents curiositat, aquests articles són per a tu.
La @etsab_barcelona junto a la @fundaciomies nos propone ir más allá de la etimología de la palabra «confinar» (recluir algo dentro de sus propios límites), para imaginar y recorrer los múltiples umbrales que han dado forma al límite de la ciudad de Barcelona en su entrega con el horizonte del mar a lo largo de la historia.
#estaenelarchivoETSAB es una colección de proyectos procedentes del Archivo Histórico de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona que cartografían el frente marítimo de una Barcelona imaginada desde las aulas, a partir de proyectos nunca realizados como la Exposición Internacional de Barcelona en el curso de Lluís Domènech i Montaner (1907-1908), o las variaciones gráficas de la topografía de su perfil desde los cursos de dibujo de Montserrat Ribas (1991-1992).
Se acompañan de piezas musicales interpretadas por estudiantes de la @etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz y Manel Paret.
Manual per a construir una cúpula geodèsica amb materials domèstics que podem trobar a casa durant els dies de confinament!
Per quart any consecutiu aquest projecte que busca explorar les relacions entre el fet sonor i l’arquitectònic. El cartell dona a conèixer autors i personalitats rellevants que treballen entre aquestes dues disciplines.
19.00 h In Progress al Cilindre d’Horta, Juan J. Ochoa (5 min).
19:45 h La playlist de Música x Arquitectura
20.00 h Mapa de sons: Com sona Barcelona?
Veure a xarxes socials @48hopenhousebcn
Recull d’iniciatives diverses que ens han acompanyat, informat, destacat i/o distret durant el confinament als joves arquitectes. Una temàtica per dia!
En la seva XXXII edició, els Premis Habitàcola recullen propostes que reflexionen sobre els espais lliures a les platges, recintes destinats a diferents usuaris i activitats, espais inclusius i diversos, formats amb elements modulars, respectuosos amb els materials locals i el medi ambient. Un conjunt de plantejaments amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental i de l’ús de les platges, tractant-les com a espais públics i alhora com a espais naturals.
L’arquitectura és el paper tracta del procés de transformació temporal de l’arquitectura: de l’edifici al paper, una mutació instantània de les incerteses de la realitat per la pandèmia de coronavirus. Convidem als barcelonins a projectar frases des de les seves finestres sobre les façanes de davant.
Organitzador: Mito
Arquitectura d’avantguarda a Barcelona promou el coneixement del patrimoni arquitectònic que el GATCPAC i la seva cara més coneguda, Josep Lluís Sert, van deixar a la ciutat de Barcelona. Aquest plànol-guia reflecteix la importància que el GATCPAC ha tingut en el desenvolupament de la societat moderna i de la Barcelona que coneixem avui dia. Aquí es recullen tots els edificis del GATCPAC que s’han conservat fins a l’actualitat. Idea: el globus vermell / Amb el suport de: Fundació Joan Miró i Museu del Disseny de Barcelona.
Organitzadors: El Globus Vermell, Museu del Disseny de Barcelona, Fundació Joan Miró
Una charla sobre la experiencia de habitar en tiempos de confinamiento: el habitante como creador; instaurar y franquear límites espaciales; espacios sin función, funciones en el espacio; el espacio doméstico ampliado con las redes telemáticas; construcción de comunidad y sentido de pertenencia. Con Xavier Monteys – Catedrático de Proyectos Arquitectónicos de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona (ETSAB) y Leandro Madrazo – Catedrático de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura La Salle (ETSALS).
Organizador: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle – Universitat Ramon Llull.
Manual de construcció d’una cabana canadenca amb materials domèstics que podem trobar a casa durant els dies de confinament!
Organitzador: Voltes Cooperativa d’Arquitectura SCCL
Repte creatiu per tal de fomentar la creativitat entre la nostra societat. Els participants han d’escollir una de les làmines que hem preparat, pintar-la i decorar-la i fer-nos-la arribar via xarxes socials utilitzant el hashtag #retocreativo2gv abans del dia 17 de maig.
Which space does architecture have in the media? Is there is a specific point of view on architecture that is preferred and sought after or a specific type of projects that are more attractive? Is it still a challenge for architecture to gain visibility in the cultural section of a news media? And what about other sections such as politics and economy? Success and failure cases in articles and media reports and what the audience appreciates.
La @etsab_barcelona junto a la @fundaciomies nos propone ir más allá de la etimología de la palabra «confinar» (recluir algo dentro de sus propios límites), para imaginar y recorrer los múltiples umbrales que han dado forma al límite de la ciudad de Barcelona en su entrega con el horizonte del mar a lo largo de la historia.
#estaenlabibliotecaETSAB es una colección de arquitecturas, objetos, perímetros, líneas y artefactos que ilustran desde libros, revistas, películas y postales el frente marítimo histórico de la ciudad de Barcelona, así como el de otros procedentes de latitudes distantes y que se encuentran, todos ellos, en la @bibliotecaetsab Oriol Bohigas de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona.
Se acompañan de piezas musicales interpretadas por estudiantes de la @etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz y Manel Paret.
Organizador: ETSAB-UPC
Which space does architecture have in the media? Is there is a specific point of view on architecture that is preferred and sought after or a specific type of projects that are more attractive? Is it still a challenge for architecture to gain visibility in the cultural section of a news media? And what about other sections such as politics and economy? Success and failure cases in articles and media reports and what the audience appreciates?
L’1 d’abril, l’arquitecte, crític i comissari croat Maroje Mrduljaš va participar en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar dues immenses transformacions urbanes dutes a terme durant la modernització de la Iugoslàvia socialista en els anys 1960 i 1970: la reconstrucció del centre de la ciutat de Skopje i el desenvolupament d’habitatges a gran escala Split 3.
El 22 d’abril, l’artista conceptual i escriptora nord-americana Jill Magid va intervenir en el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual, partint del seu primer llargmetratge (The Proposal, 2018), va explicar el seu projecte “The Barragán Archives” iniciat l’any 2013 i en el qual explora el llegat impugnat de Luis Barragán, l’arquitecte més famós de Mèxic guardonat amb el Premi Pritzker l’any 1980.
L’any 1933 es va posar la primera pedra de la Casa Bloc, un edifici d’habitatges per allotjar els obrers amb una nova arquitectura adequada a les necessitats bàsiques de les persones. Ara s’ha recuperat un dels seus habitatges per tal de retornar-hi l’aspecte original i descobrir la innovació que va suposar per a l’arquitectura i la societat del seu temps.
Col·labora: Incasòl. Institut Català del Sòl. Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat.
El 29 d’abril, la sociòloga i escriptora nord-americana Nicole Aschoff va participar en el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar en quina mesura les relacions, estructures i idees encarnades i activades pels telèfons intel·ligents estan al centre de canvis importants del capitalisme, establint les bases d’un nou paradigma d’apropiació i explotació.
El 06 de maig, l’arquitecta i urbanista britànica Elsie Owusu va clausurar el cicle Foros 2020 de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència en la qual va abordar en quina mesura la situació global generada per la pandèmia de la Covid-19 permetrà a arquitectes, artistes i enginyers replantejar dinàmiques instal·lades en el sector i evolucionar cap a un nou model.
A través de les quatre seus de la Delegació del Govern us proposem una passejada per l’arquitectura del segle XX. La seu de Barcelona, pel modernisme; la subseu de Lleida, per l’historicisme; la seu de Tarragona, pel moviment modern i, la seu de Girona, en certa mesura, pel postmodernisme.
Conferència inaugural i taula rodona de l’exposició ‘Arquitectures arran d’aigua’, a càrrec del comissari de l’exposició Francesc Muñoz, professor de Geografia Urbana de la UAB, Elías Torres, arquitecte co-autor de la Pèrgola Fotovoltaica del Fòrum i Francis Rambert, director de La Cité d’architecture de Paris, moderat per Anna Sala, arquitecta Fundació Mies van der Rohe.
El projecte Mercè, impulsat per l’estudi d’urbanisme 300.000Km/s, és un experiment de ciència ciutadana en el qual les persones entrenen un algoritme amb l’objectiu de fer ciutats més habitables.
Col·laboren: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Ministerio de Ciencia e Innovación.
Amb el suport: Ajuntament de Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Fundación Cotec, S+T+ARTS Prize i UrbanNext
El espacio invitado de la Semana de Arquitectura de Barcelona 2020 es el litoral de la ciudad. Arquitectura en Corto recoge la propuesta con una selección de cortometrajes que retratan arquitectura en la orilla: Benidorm, Lisboa, Barcelona y Trieste.
BENIDORM de Diana Kunst y Bruno Galán Ruiz, LANDSKATING de Kike Barberà, PASSAGES de Adrià Goula, Clara Nuviola, Nuria Ricart, Marta Serra y Pol Viladoms , WATER IS ANOTHER MATTER de Veronica Citi, ALIENS de Jiajie Yu, Un recorrido por el MAAT de Fourth Wall.
Organizador: Architelling