
El litoral ha sido el espacio invitado de esta edición de la Semana de Arquitectura. Los grandes espacios litorales y portuarios producen circunstancias de cambio y conflicto en la ciudad europea contemporánea, también en Barcelona.
La Semana ha propuesto una reflexión colectiva sobre el litoral y la ciudad junto al agua a través de exposiciones y rutas virtuales, debates en directo y otras iniciativas como las que se exponen a continuación.
Cambio climático, arquitectura e ingeniería aplicada en Catalunya, reconstrucción del muelle Port Fórum. Invitados: Manu Reventós (Enginyería Reventós), Pier Berglund (Dac Enviro) y Toni Casamor (arquitecto urbanista). Inscripciones enviando un correo a: tertuliasdearquitectura@gmail.com
Colabora: A.S.A.C
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
La Barceloneta disposa d’una rica varietat d’edificis i obres artístiques que permeten entendre l’evolució del barri tant des d’un punt de vista urbanístic com econòmic i social. La publicació és una aproximació a la història i al patrimoni immaterial del barri a través de l’art i l’arquitectura.
Col·labora: Casa de la Barceloneta 1761
El espacio invitado de la Semana de Arquitectura 2020 es el litoral. Arquitectura en Corto recoge la propuesta con una selección de cortometrajes que retratan la arquitectura en la orilla de Barcelona, Lisboa, Trieste y Benidorm.
Roberto Alcaraz Roberto, fotógrafo de arquitectura e instagrammer que documenta la ciudad de Benidorm.
Oscar Blasco, arquitecto co-fundador del estudio SCOB autor del proyecto del parque de skateboarding en la Mar Bella, Barcelona.
Adrià Goula, arquitecto, fotógrafo y realizador. Co-autor del cortometraje Passages
Xavi Martí, arquitecto socio del estudio OAB autor del proyecto del paseo marítimo de la playa de ponente de Benidorm.
Una antiga fotografia mostra un gran descampat puntuat només per dues fileres d’escarransides palmeres que posen en relació, a costat i costat, el port i la ciutat.
L’eixam de personetes borroses evidencia que aquest era un lloc interessant, on anar i on estar. Avui en dia l’espai és allà, disponible, però paradoxalment s’ha convertit en un no-lloc. Una mirada precisa sobre l’espai actual detecta accions possibles per a tornar a gaudir-lo.
Organitzador: Leve Projectes www.levenet.com
L’Art Públic de Barcelona proposa rutes virtuals al llarg del front marítim de Barcelona, explicades per experts en la temàtica, que el donaran a conèixer a través de la nostra història lligada al creixement i desenvolupament de la ciutat.
Jaume Coscollar ens presenta un petit tast per entendre l’art públic del front marítim barceloní a través d’una selecció entre el Portal de la Pau i el Pla de Palau.
Organitzador: Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni.
ESPAIS OCULTS és un projecte basat en la difusió del patrimoni ocult de la ciutat, aquesta edició realitzarem un viatge virtual per descobrir-los. A través de proves i jocs ens acostarem a cada espai, i si seguiu les pistes, podreu conèixer tots els secrets amagats arran d’aigua.
Organitzador: 48h Open House Barcelona
Col·labora: Direcció d’arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins de Barcelona
Una capbussada a l’arxiu del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe
Una visita virtual a l’exposició del mateix nom que va tenir lloc recentment al Museu Marítim de Barcelona. Una nova manera de poder capbussar-se en els espais portuaris que constitueixen un dels territoris on la transformació de la ciutat europea contemporània s’ha mostrat amb més intensitat. Una selecció de 68 obres de l’Arxiu de l’EU Mies Award que narra amb imatges i textos, les particulars històries d’aquestes arquitectures que construeixen nous espais de relació de la ciutat amb l’aigua.
Una serie de conversaciones ágiles en formato Petxo-kutxa, en torno al presente y el futuro del litoral de Barcelona realizadas a partir de la reciente publicación de Barcelona Regional y que se presentaron en el marco de la clausura de la exposición «Arquitecturas en la orilla «, organizada por la Fundació Mies van der Rohe y Arquitectes per l’Arquitectura en el Museu Marítim de Barcelona. Del Llobregat al Besòs, escenarios de futuro en el litoral y la reinvención de la costa explicados por los autores de los proyectos.
Amb motiu dels Premis Habitàcola 2020, els estudiants de 3r del Grau de Disseny d’EINA, des de l’assignatura de Projectes d’Espais 6, tutoritzada per Miquel Espinet i Raúl Oliva, han realitzat un conjunt de reflexions, crítiques i propostes sobre l’ús de l’espai de les platges.
La @etsab_barcelona junto a la @fundaciomies nos propone ir más allá de la etimología de la palabra «confinar» (recluir algo dentro de sus propios límites), para imaginar y recorrer los múltiples umbrales que han dado forma al límite de la ciudad de Barcelona en su entrega con el horizonte del mar a lo largo de la historia.
#estaenelarchivoETSAB es una colección de proyectos procedentes del Archivo Histórico de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona que cartografían el frente marítimo de una Barcelona imaginada desde las aulas, a partir de proyectos nunca realizados como la Exposición Internacional de Barcelona en el curso de Lluís Domènech i Montaner (1907-1908), o las variaciones gráficas de la topografía de su perfil desde los cursos de dibujo de Montserrat Ribas (1991-1992).
Se acompañan de piezas musicales interpretadas por estudiantes de la @etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz y Manel Paret.
En la seva XXXII edició, els Premis Habitàcola recullen propostes que reflexionen sobre els espais lliures a les platges, recintes destinats a diferents usuaris i activitats, espais inclusius i diversos, formats amb elements modulars, respectuosos amb els materials locals i el medi ambient. Un conjunt de plantejaments amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental i de l’ús de les platges, tractant-les com a espais públics i alhora com a espais naturals.
La @etsab_barcelona junto a la @fundaciomies nos propone ir más allá de la etimología de la palabra «confinar» (recluir algo dentro de sus propios límites), para imaginar y recorrer los múltiples umbrales que han dado forma al límite de la ciudad de Barcelona en su entrega con el horizonte del mar a lo largo de la historia.
#estaenlabibliotecaETSAB es una colección de arquitecturas, objetos, perímetros, líneas y artefactos que ilustran desde libros, revistas, películas y postales el frente marítimo histórico de la ciudad de Barcelona, así como el de otros procedentes de latitudes distantes y que se encuentran, todos ellos, en la @bibliotecaetsab Oriol Bohigas de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Barcelona.
Se acompañan de piezas musicales interpretadas por estudiantes de la @etsab_barcelona: Meritxell Ferrando, Carla López, Alba Muñoz y Manel Paret.
Organizador: ETSAB-UPC
El espacio invitado de la Semana de Arquitectura de Barcelona 2020 es el litoral de la ciudad. Arquitectura en Corto recoge la propuesta con una selección de cortometrajes que retratan arquitectura en la orilla: Benidorm, Lisboa, Barcelona y Trieste.
BENIDORM de Diana Kunst y Bruno Galán Ruiz, LANDSKATING de Kike Barberà, PASSAGES de Adrià Goula, Clara Nuviola, Nuria Ricart, Marta Serra y Pol Viladoms , WATER IS ANOTHER MATTER de Veronica Citi, ALIENS de Jiajie Yu, Un recorrido por el MAAT de Fourth Wall.
Organizador: Architelling