Pavelló de la República (1937)

Del 09/05/2019 al 19/05/2019
Lloc: Pavelló de la República (08035)
Hora: De dilluns a divendres, de 8 a 20 hores

Josep Lluís Sert – Luís Lacasa

Les exposicions internacionals són una oportunitat pel món de l’arquitectura i per als diferents països per fer declaracions d’intencions a través dels seus projectes d’arquitectura. Així va passar amb el pavelló Alemany dissenyat per Mies van der Rohe i Lily Reich al 1929 per a l’Exposició Internacional de Barcelona (reconstruït al 1986). Al 1937, amb Espanya en plena Guerra Civil, el Govern de la República va voler aixecar un pavelló a l’exposició internacional de París. Els arquitectes que el van dissenyar van ser Josep Lluís Sert, un dels fundadors del GATCPAC i Luis Lacasa. Si el pavelló Alemany va cridar l’atenció per que estava buit, i era la pròpia arquitectura a que s’exposava, el pavelló de la República estava ben ple.

Des del primer moment es va considerar l’arquitectura com un recipient i suport de l’art, la cultura i del missatge que es volia transmetre, per això a banda dels arquitectes, artistes, fotògrafs i escriptors van treballar en la preparació de materials que documentessin per una banda el projecte democràtic de la 2ª República, i per altra, denunciessin la situació en la què es trobava el país assolat per la Guerra Civil.

Degut a la manca de temps i les dificultats econòmiques, els arquitectes van dissenyar un projecte de pavelló fet amb estructura prefabricada metàl·lica i panells de diferents materials. El volum s’aixecava sobre pilars, deixant la planta baixa lliure i aprofitant l’espai per crear un pati des d’on s’accedia a una rampa que dirigia el recorregut fins a l’última planta del pavelló on començaven els diferents espais expositius coberts de fotografies de gran format, fotomuntatges o estadístiques informatives sobre el país. Diversos pintors i artistes van col·laborar amb les seves obres, des de Joan Miró, Julio González, Josep Renau, Luis Buñuel o Max Aub. Però, sense dubte, la col·laboració més memorable va ser per la gran pintura exposada al mur de la planta baixa just a l’entrada del pati: un quadre de grans dimensions que Pablo Picasso va pintar expressament per al pavelló: El Guernica.

 

Activitats programades durant la Setmana de l’Arquitectura:

Activitat de pagament
Pavelló de la República (1937)
Comparteix aquesta pàgina