Polígons residencials del Besòs (1959-66)

Del 09/05/2019 al 19/05/2019
Lloc: Besòs Mar 08019 Barcelona
Hora: --

Al 1932 els membres del CIRPAC (Comité Internacional para la Resolución de los Problemas de la Arquitectura Contemporánea) es van trobar a Barcelona per a acabar de detallar les idees del que seria el seu proper congrés internacional al 1933 dedicat a la Ciutat Funcional. Anteriorment el col·lectiu d’arquitectes moderns havia debatut al voltant de l’habitatge mínim; en aquesta ocasió, entendrien el problema urbà en conjunt i encarregarien als representants de cada país que analitzessin les seves ciutats sota els mateixos criteris, per així un cop trobats al congrés poder fer una comparativa entre totes. D’aquest congrés sorgiren una sèrie de conclusions per reorganitzar les ciutats que van ser publicats més tard per Le Corbusier sota el títol de “Carta d’Atenes”. Una de les principals conclusions era la falta d’organització interna de les ciutats i la necessitat de dividir els espais segons les diverses funcions: dormir, treballar, govern, oci,… tot connectat amb una bona xarxa d’infraestructures que permet una eficiència de moviments interns.

Tot això va establir una sèrie de criteris que amb molt bona intenció confiaven que l’eficàcia tecnològica i l’ordre urbà resoldrien per si mateixos els problemes de la deficiència d’habitatges i del caos de les ciutats. A la llarga. aquestes idees es van simplificar en excés, concretant-se després de la segona guerra mundial en barris de grans blocs en alçada construïts amb elements prefabricats a gran velocitat, amb espais públics buits, aliens i anodins, allunyats dels centres històrics i on es recollien les classes treballadores i la població immigrant.

De la mateixa manera que als anys 20, al 1957 es va posar en marxa la Ley de Urgencia Social amb intenció de resoldre un cop més els problemes de l’habitatge i poder recollir a la població immigrant que arribava a les capitals del país. A Barcelona, un d’aquests casos és el polígon d’habitatges del Besòs Oest on van participar diversos arquitectes en el disseny de les diferents blocs, alguns dels quals com Pedro López Iñigo, Xavier Subias i Guillermo Giráldez, coneguts per haver construït la Facultat de Dret, que rebé el premi FAD de 1958.

Activitat gratuïta
Polígons residencials del Besòs (1959-66)
Comparteix aquesta pàgina