Ca l’Alier

Bithabitat

Ca l’Alier, la fàbrica del passat on construïm la ciutat del futur

Ca l’Alier és el Centre d’Innovació Urbana de Barcelona i ha esdevingut un referent, no només en innovació, sinó també en l’àmbit de la rehabilitació sostenible en consonància amb la preservació de la memòria històrica i industrial.

Ubicat al Poblenou, un dels barris amb més concentració industrial de Barcelona, Ca l’Alier va néixer el 1852 com a fàbrica tèxtil. Amb diferents usos i activitats durant la seva història industrial, va arribar a tenir més de 60 treballadors i a posicionar-se com un centre dinàmic en el seu sector. No obstant això, durant la postguerra i especialment a partir de la dècada dels vuitanta, coincidint amb la deslocalització industrial de bona part del territori, l’edifici va iniciar el seu declivi, experimentant una degradació important de les seves instal·lacions que va arribar al punt àlgid l’any 2007, després d’haver patit quatre incendis.

Per revertir aquesta tendència, i com a part del desplegament del 22@, l’any 2014 se’n va iniciar la rehabilitació amb l’objectiu que esdevingués un equipament tecnicoadministratiu. El procés de rehabilitació va constituir en si mateix un exemple d’innovació, gràcies a la col·laboració publicoprivada entre l’Ajuntament de Barcelona, Cisco i Schneider Electrics.

La rehabilitació es va dur a terme amb dues premisses fonamentals: preservar el valor patrimonial i arquitectònic de l’edifici alhora que es procedia amb un procés constructiu respectuós amb el medi ambient, que convertís Ca l’Alier en un edifici intel·ligent i de zero emissions. Amb aquesta finalitat, es van incorporar mesures com ara la utilització de materials sostenibles, la incorporació d’energies renovables, la reutilització d’aigües, la recollida neumàtica de residus, la connexió amb la xarxa urbana de calor i fred Districlima o la incorporació d’un sistema centralitzat (Building Management System), que mitjançant un sistema de sensors i dispositius permet fer una gestió eficient de l’edifici. Aquestes i altres bones pràctiques en sostenibilitat han fet que Ca l’Alier hagi obtingut la classificació LEED en el màxim nivell Platinum, així com la qualificació energètica A++ i edifici NET ZERO.

Inaugurat el 2018, el nou Ca l’Alier s’ha convertit en un referent en la innovació urbana que acull BIT Habitat, encarregat de la gestió de l’edifici, així com el Centre de Co-Innovació de Cisco.

 

Si vols més informació sobre l’edifici, mira aquests vídeos:

VISITA VIRTUAL PER CA L’ALIER

Vols conèixer l’edifici i la seva història? Entra i gaudeix de la visita virtual.