Arnau Musica’t!!!: 125 veus fan bategar el Grec

Nervis, il·lusió i expectativa. El passat 26 de maig a les 11.30h en punt del matí s’estrenava al teatre Grec de Barcelona el musical Arnau Musica’t!!!, un dels projectes emblemàtics de la programació del Teatre Arnau Itinerant 2020-2021. Era l’única sessió que es faria davant del públic, i es va convertir per moltes raons en un espectacle irrepetible.

Durant una hora, 125 alumnes de cinquè de Primària de l’escola Collaso i Gil i de Segon d’ESO de l’institut Milà i Fontanals, dos centres públics situats al cor del Raval, van ser els protagonistes absoluts de l’espai: van recitar, cantar i ballar davant la mirada entusiasta de familiars i docents d’aquests dos centres, que omplien les primeres grades d’aquest teatre únic de la nostra ciutat, que havia obert portes i jardins per l’ocasió.

Rellegint la memòria de l’Arnau

Sota la direcció diligent i apassionada de la Mireia Caralt i la Iolanda Mallofré, les dues professores de l’Escola de Músics i JPC que han estat l’autèntic motor del projecte, els alumnes del Raval van interpretar 9 peces i van comptar amb la coreografia de l’artista Álvaro de la Peña.

El musical arrancava amb la cançó “Ser a prop del cel” (amb música del film La La Land), que recordava de manera emotiva la cupletista i actriu Raquel Meller. Un combo de músics professionals provinent de l’Escola de Músics i JPC, integrat pel pianista Joaquim Tardido, el baixista Alan Garcia, el clarinetista Bartolomé García-Plata, el guitarrista Cesc Pascual i el bateria Nil Casals, marcava el ritme de l’espectacle, d’intensitat creixent. I les cançons, composades per l’alumnat al llarg d’aquests últims mesos, retien homenatge al passat i al present del teatre Arnau i del Paral·lel: s’endinsaven en qüestions com la grip de 1918, la lluita pels drets de les dones, les vagues històriques del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni, o la diversitat present avui en aquests tres barris limítrofs.

Entre els moments més àlgids de l’espectacle, van destacar la interpretació de la peça “A l’Arnau hi cap tothom”, (amb base musical d’On écrit sur les murs, de Kids United) i de “Complim el nostre somni” (basat en Good morning Baltimore, de Hairspray), una cançó que, segons el director de l’Escola de Músics, Jordi Farrés, voldrien cantar algun dia davant del teatre Arnau. En la darrera peça, “Arnau Musica’t!!!”, el centenar d’intèrprets es van acostar a les grades per cantar a l’úníson. Va ser el tancament apoteòsic d’aquests mesos de feina, però sobretot de molta il·lusió, dins les aules.

Música “segura” contra la pandèmia

La motivació i la perseverança de moltes persones ha fet possible l’estrena d’Arnau musica’t!!!, el projecte cultural i comunitari que al llarg d’aquests mesos ha hagut d’adaptar-se als canvis normatius causats per la pandèmia de la Covid19. Entre els esculls principals que les impulsores han hagut d’afrontar ha estat fer viable la cantada conjunta d’alumnat provinent de dos centres diferents. La recerca d’un espai a l’aire lliure prou ampli i la capacitat d’anar transformant el projecte per ajustar-lo al context social i sanitari canviant han marcat la trajectòria d’aquest espectacle, un dels més emblemàtics del programa de l’Arnau Itinerant d’enguany.

Voleu conèixer com es va gestar el musical?

  1. Ser a prop del cel
  2. Som així
  3. Arnau, Musica't!!!