Celebrant el centenari de la Canadenca a la Festa Major del Raval

Des de Creuem el Paral·lel, el programa de proximitat que forma part de l’Arnau Itinerant 2019, no es vam voler perdre la Festa Major del Raval. El dissabte 13 de juliol vam organitzar un programa d’activitats als Jardins de Sant Pau amb motiu del centenari de la Canadenca.

L’escenari era immillorable: gairebé a tocar de l’Arnau i amb les tres xemeneies com a teló de fons. El públic, veïnes del barri i algun encuriosit, va prendre seient i els primers a sortir al petit escenari de ciment van ser la Casa-Taller de Marionetas de Pepe Otal, tota una institució al barri dedicada a la creació artística i l’aprenentatge del món dels titelles. En Raül va representar el clàssic El Panadero y el diablo, amb un clam a la resistència (i dissidència) característic de la companyia Títeres desde abajo. La seva companya, l’Eva, ens va oferir un espectacle poètic, només acompanyada per les notes de piano que feien sonar el ‘Clair de lune’ de Debussy i ambientat en el fons del mar, amb titelles fets de plàstic.

A continuació va ser el torn de l’artista polifacètic Ricardo Padín,  amb la seva performance El cop definitiu en homenatge a la Canadenca, amb la lectura dramatitzada de textos i el llançament d’octavilles col·leccionables entre el públic, que van acabar cobrint el terra al voltant de l’escenari. Després va agafar el micro la Clàudia de la Campanya Recuperem les Tres Xemeneies per als barris per explicar aquesta iniciativa que pretén evitar les ambicions especulatives dels terrenys que ocupen l’antiga Canadenca.

Com no podia ser d’altra manera, el següent número va estar dedicat al món del circ, gènere intrínsec al naixement del Paral·lel com a artèria d’oci i cultura a finals del segle XIX. L’actuació El ser va venir de la mà del Jesús N. Espinosa, una interpretació que combina la dansa i l’acrobàcia carregada d’emoció i bellesa, durant la qual va semblar que el temps al voltant dels Jardins de Sant Pau s’aturava. Per acabar, vam tenir el luxe de comptar amb la participació de la Zaida Carmona i el Marc Ferrer d’Absolut Dj Set, que van aconseguir que el públic enretirés les cadires i acabés la jornada ballant.

No podem acabar aquest post sense donar les gràcies a la Glòria Torras, tècnica del barri del Raval, per oferir-nos totes les facilitats; al Juan P. de Tot Raval pel seu suport incondicional; a BcnNeta per intentar allò impossible en un espai propietat dels coloms; al Pablo, tècnic de so de Focus, per la paciència amb una programació imprevista, i a l’Elisenda i el Sergio del Servei de Dinamització del Projecte de Veïnatge i Proximitat del Raval, que fan una feinada invisible a nivell comunitari a les places del barri.

Si voleu saber més sobre aquesta jornada tan emocionant i festiva, ho podeu fer aquí!